ENKHUIZEN –
Op 2 januari was de nieuwjaarsreceptie in de Mastenbar in Enkhuizen. Hieronder kunt u de nieuwjaarsspeech van burgemeester Jeltje Hoekstra-Sikkema lezen:
Beste inwoners van de gemeente Enkhuizen, de stad en het dorp Oosterdijk, organisaties, ondernemers, raad en college, aanwezigen.
Welkom op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Enkhuizen. Een goed gebruik om als gemeente bij elkaar te komen om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar het nieuwe jaar. Fijn dat u hier allemaal gekomen bent om dat met elkaar te doen. Een tijd waarin goede en minder goede herinneringen een gids kunnen zijn om het in de toekomst anders of nog beter met elkaar te doen. Ook een tijd waarin afscheid wordt genomen. Afscheid van het oude jaar, dat verdwijnt in de geschiedenisboeken.
Maar soms ook afscheid van mensen. Of mensen die in het afgelopen jaar zelf afscheid moesten nemen. Die niet meer onder ons zijn, maar wel in onze harten zullen blijven doorleven. En dat maakt de viering van oud en nieuw ook altijd een beetje dubbel en voor sommigen zwaar.
Vlak voor oud en nieuw werden we opgeschrikt door het overlijden van Piet Mazereeuw. Piet was raadslid voor Nieuw Enkhuizen. Een betrokken raadslid met een groot hart voor Enkhuizen. Ons medeleven en onze gedachten gaan uit naar zijn partner Diny, zijn zoon Alex en partner, zijn dochter Merel, en verdere familie en vrienden. Wij wensen hen veel steun en sterkte bij het dragen van dit verlies. Ik wil u vragen op te staan en in stilte stil te staan bij dit verlies. (1 minuut stilte).
Bij moties en amendementen van de raad staat vaak: “en gaat over tot de orde van de dag”. En dat is ook hoe het leven in elkaar steekt. De gebeurtenissen die veel invloed hebben bij mensen en gezinnen spelen zich vaak achter de voordeur af en de rest van de wereld gaat over tot de orde van de dag. We zullen aankomende week afscheid nemen van Piet, stilstaan bij zijn leven en we moeten met elkaar over gaan tot de orde van de dag.
Ook voor mij persoonlijk een bijzondere tijd om mee te maken. Onlangs werd ik geïnstalleerd als uw nieuwe burgemeester. De gemeenteraad is er druk mee geweest: afscheid van Eduard van Zuijlen, mooie bijeenkomsten rond zijn afscheid en warme woorden voor alles wat hij voor de gemeente betekend heeft. Vanaf deze plaats wens ik hem het allerbeste toe voor de komende tijd, zeker ook voor zijn gezondheid en hopelijk ziet hij een mooie tijd tegemoet. Daarnaast wil ik vanaf deze plek ook iedereen bedanken voor het geweldige onthaal dat mij ten deel is gevallen. Veel mensen waren aanwezig bij de installatie, het was geweldig verzorgd en ik heb ervaren dat de mensen er hier alles aan willen doen om er voor te zorgen dat de burgemeester haar taak goed kan uitvoeren. En dat is heel fijn om te ervaren, maar ook heel belangrijk om te zien.
Want de gemeente vraagt veel van ons. Vaak zien we met elkaar heel goed wat er niet goed gaat. Want daar hebben onze inwoners en ondernemers dan soms last van. Je wilt verder en wordt gehinderd door regels en belemmeringen. Regels hebben we met elkaar gemaakt om het voor iedereen leefbaar te maken en te houden. En belemmeringen worden juist gevoeld als die regels maken dat het meer als een hindernis of een struikelblok wordt ervaren. En ik merk dat we daar in de hedendaagse samenleving vaak een oordeel aan ophangen.
Als jong meisje van een jaar of 17 ben ik ooit met een vriendin op de Jan Nieveen gestapt naar Enkhuizen, waarschijnlijk vanuit Lemmer. Op onze wandeling door Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum kwamen we ergens langs een schutting in de vorm van een houten zwaard van een schip met daarop de tekst “Het ware te wensen, dat alle mensen, met al hun gebreken zichzelf eens bekeken. Dan zouden ze het praten over anderen wel laten”. Deze tekst en hoe die werd weergegeven is altijd in mijn herinnering gebleven. Waarom stond dat daar zo en waar is die tekst nu gebleven? Het zag er uit als een hartenkreet van iemand. Tijdens mijn recente wandelingen in Enkhuizen kwam ik het niet meer tegen, maar het is wel een mooie gedachte om deze boodschap in ere te houden.
We kunnen immers met ons allen niet alles oplossen en we hebben rekening te houden met veel factoren. Daarmee win je als gemeente niet altijd de beauty contest. Toch kan ik hier als nieuwe burgemeester zeggen dat we in Enkhuizen te maken hebben met een betrokken raad, een gemotiveerd, een gedreven college en een toegewijde ambtelijke organisatie. Ik ben hier mensen tegengekomen die met hart en ziel bezig zijn om het goede voor de gemeente Enkhuizen te doen. En dat doen, ondanks het beeld dat soms anders is, in goede samenwerking met elkaar. Oplossingsgericht, niet blijven hangen in lange discussies, soms morrend en met gepaste tegenzin, maar wel altijd constructief.
En dat is goed om mee te maken en geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Ik heb bij mijn installatie het woord VERTROUWEN in chocoladeletters gekregen. Lief en om op te eten, maar ook een duidelijke boodschap. 10 letters die samen een woord vormen dat essentieel is voor een goede samenwerking, maar ook een fundament vormen om samen de schouders er onder te zetten. We hebben een moeilijke taak en als we die met vertrouwen oppakken, ook in vertrouwen naar elkaar en met een luisterend oor voor elkaars argumenten dan komt het goed met de toekomst van Enkhuizen.
We hebben het afgelopen jaar veel zaken kunnen oppakken en naar een volgende stap kunnen brengen. Er zijn veel visies aangenomen, maar dat is voor velen papier en die bevatten mooie woorden. ‘In visies kun je niet wonen” zal menigeen zeggen. Toch is zo’n basis nodig om verdere stappen te kunnen zetten. Stappen voor woningbouw; dit nieuwe jaar zullen we de eerste resultaten zien. Parkeren is een belangrijk item voor de Enkhuuzers. Oplossen zullen we het nooit helemaal, zeker niet in de oude binnenstad. Immers, in de gouden eeuw zijn prachtige gebouwen neergezet in Enkhuizen, maar is niet voorzien dat de hedendaagse tijd andere eisen stelt aan de infrastructuur. We rijden niet meer met paard en wagen. Maar ook daar gloort hoop, de gemeenteraad heeft besluiten genomen tot invoering van betaald parkeren en het aanwijzen van parkeerlocaties. Hopelijk geeft dit aankomende tijd lucht. Het onderwijs is belangrijk en onderwijshuisvesting ook. En ook daar heeft de raad besluiten over genomen. Maar dat zijn grote opgaven, die veel geld kosten.
En helaas zijn de financiën beperkt, Den Haag houdt een stevige hand op de knip en we moeten het deels zelf oplossen. Die uitdaging is groot en vraagt veel van ons allemaal. Dat zal dit jaar te merken zijn. We moeten behoorlijk de broekriem aantrekken, nu Den Haag ons al jaren een ravijnjaar 2026 als wenkend perspectief heeft gegeven. We zijn als gemeenteraad en college nu druk met het nadenken over en uitwerken van bezuinigingsvoorstellen. Dat zal pijn doen en teleurstellingen veroorzaken. Dat is onvermijdelijk. Toch is het nodig om voor de toekomst een goede financiële basis te leggen voor de gemeente Enkhuizen. En ik ben er van overtuigd dat deze raad deze discussie op de goede wijze zal voeren, met oog voor onze sociale structuur, waar we ook terecht trots op mogen zijn, voor onze culturele organisaties, voor onze jongeren en voor het welzijnswerk. Onze gemeenschap is sterk en samen kunnen we veel, we zullen vast niet tevergeefs een beroep doen op de gemeenschap en op de saamhorigheid, solidariteit en creativiteit die daar is. En ik wens ons toe dat we dat samen kunnen doen.
Toch zal er ook aankomend jaar druk komen te staan op die saamhorigheid in de gemeenteraad. Immers het wordt het jaar waarin verkiezingen om de hoek komen kijken. Zoals gebruikelijk zal dat meer aandacht vestigen op tegenstellingen en op onvolkomenheden. Onze organisatie staat in de startblokken om ons te helpen die tegenstellingen te overbruggen, de verschillende perspectieven in beeld te brengen en iedereen in de goede positie te brengen.
Met gemeentesecretaris Rob van Reijswoud als nieuwkomer afgelopen jaar hebben we ook aankomend jaar een nieuwe nieuwkomer: Martijn Schroor als gemeentesecretaris van Drechterland. We kunnen nu verder bouwen aan een robuuste en professionele SED-organisatie en de spannende discussie over onze financiën in goede banen leiden, zowel in de gemeenteraden als richting Den Haag. En met raad, college en organisatie zullen we onze bestuurlijke toekomst verder uitkristalliseren.
Laat dit een jaar worden van positiviteit, van daadkracht en van saamhorigheid. Dat wens ik ons allemaal toe. Ik nodig u uit daar samen een toost op uit te brengen. Op een gelukkig en gezond 2025.
Bron tekst en foto: Gemeente Enkhuizen