KOGGENLAND – Tijdens de Nieuwjaarsontmoeting sprak burgemeester Monique Bonsen de aanwezigen toe. ‘Vertrouwen is het beste medicijn tegen polarisatie’.
Nieuwjaarstoespraak 6 januari 2025
Thema: polarisatie versus vertrouwen
Beste mensen, inwoners, leden van diverse verenigingen, medewerkers van politie en brandweer, collega’s uit de regio, collega’s van gemeente Koggenland,
Wees welkom in ons gemeentehuis. Goed dat u hier bent om elkaar te ontmoeten en elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar te wensen. Wat is dat toch een mooi moment. Wij zijn zo aan het eind van het jaar even tot stilstand gebracht. Even samen met familie en vrienden genieten van elkaars gezelschap. Tijd voor elkaar, zonder druk van werk, school of andere verplichtingen. Zonder de stress en haast van alle dag. Ik hoop dat het u goed heeft gedaan en dat u hier staat vol energie en hoop voor een mooi nieuw jaar.
De kerstperiode is altijd een tijd van de balans op te maken: hoe staan we ervoor? Zijn onze mooie plannen en wensen uitgekomen? Hebben we de goede keuzes gemaakt of moeten we de koers verleggen?
Vorig jaar sprak ik de hoop uit op een vredevol 2024. Als ik naar de spanningen in de wereld kijk, ver weg, maar ook soms ook angstvallig dichtbij, zouden wij de hoop bijna verliezen. Het is er het afgelopen jaar zeker niet beter op geworden. De afgelopen periode worden wij via radio, tv en andere media bewust gemaakt van het feit dat ook in ons land serieus rekening gehouden moet worden met bedreiging van onze veiligheid bijvoorbeeld door cyberaanvallen op onze essentiële voorzieningen (water, elektriciteit) en onze belangrijke infrastructuur (havens, wegen). Er zal de komende tijd meer en meer een beroep worden gedaan op onze weerbaarheid. Overheid en inwoners zullen hier samen in op moeten rekken.
Er wordt niet alleen een beroep gedaan op onze weerbaarheid tegen fysieke dreiging. Onze manier van samenleven in een vrije democratische rechtstaat staan ook onder druk.
Het was niet eens een verrassing dat de Nederlandse Van Dale “polarisatie” verkozen heeft tot woord van 2024. Het zette mij wel aan het denken. Waardoor komt het toch: dat beeld dat we in deze tijd zo snel en zo hard tegenover elkaar komen te staan? Vrijheid van meningsuiting is toch een groot goed? Wij zijn toch blij dat mensen zich uitspreken en voor zichzelf opkomen? Een ruime meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over polarisatie. Ze denken daarbij aan verslechterde omgangsvormen en verharding in het politieke en publieke debat. Ook ergeren ze zich aan uitingen die zij als extreem of radicaal ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Als ik dichtbij huis kijk in onze eigen gemeente, ben ik hoopvoller. Ja, ook in onze gemeente zijn er mensen met uiteenlopende belangen en opvattingen. Wij zijn het heus niet altijd met elkaar eens, en dat kan best eens hoog oplopen, maar toch weten wij, weten velen van u steeds weer de gezamenlijkheid te vinden. Misschien is het wel zo dat als mensen elkaar kennen, er meer begrip is voor de ander. Zou hierdoor het risico op verharding niet worden verkleind? Gelukkig kun je je in onze gemeente nog verbonden voelen met elkaar, al is het maar omdat mensen elkaar kennen en niet van elkaar vervreemden. Dit is dan ook een opgave voor ons als gemeentebestuur.
In een samenleving die steeds verder individualiseert, is het belangrijk om voor verbinding te zorgen.
Gelukkig zie ik in onze gemeente vele voorbeelden van mensen die zich samen inzetten voor het belang van hun dorp of wijk. Vaak ook met nieuwe initiatieven: van harte steunen wij deze initiatieven van onze inwoners: van klein tot groot: van een hondenuitlaatveldje en het opknappen van een speeltuin tot het een grote ontwikkeling als een heus dorpspark. Ondernemers die zich samen inspannen voor de kwaliteit van de bedrijventerreinen en het ondernemersklimaat. Inwoners die als taalmaatje nieuwkomers helpen met hun inburgering.
En steeds vaker betrekken wij onze inwoners bij de besluitvorming. Uiteraard moeten we daarin allemaal nog veel leren, maar er zijn prachtige voorbeelden:
Wethouder Bart Krijnen: betrekt kinderen bij inrichting van speeltuinen, ondersteunt inwoners die samen woningen bouwen in het kader van een CPO initiatief. En hij is steeds in gesprek met inwoners over verkeersveiligheid en grote ruimtelijke ontwikkelingen zoals Avenhorn-De Goorn West;
Onze wethouder Marian van Kampen doet er alles aan dat we aandacht blijven hebben voor de kwetsbare inwoners en spant zich ervoor in dat er voldoende momenten blijven houden voor ouderen om elkaar te ontmoeten. Samen met de collega’s in de regio zorgt zij ervoor dat noodzakelijke hulp dichtbij beschikbaar blijft.
En Jeroen Schilder, als wethouder net uit de startblokken , zette onze zwerfvuilrapers in het zonnetje om te benadrukken hoe belangrijk het is dat we samen zuinig zijn op onze leefomgeving.
Als portefeuillehouder Cultuur ben ik blij met de nieuwe mogelijkheid om culturele initiatieven financieel te ondersteunen, zoals het prachtige initiatief van de Koggenlandse muziekverenigingen: Het talentorkest, waarmee Iedereen van jong tot oud op een laagdrempelige manier de kans krijgt om samen muziek te maken.
Nabijheid en kleinschaligheid dragen bij aan vertrouwen. Dat lijkt mij het beste medicijn tegen polarisatie. Er op kunnen vertrouwen dat je gezien wordt, weten dat jouw mening ertoe doet, jouw belang wordt gezien zonder dat je hoeft te schreeuwen en zonder dat je harde woorden hoeft te spreken. Zo’n gemeenschap willen wij met elkaar zijn.
Het Koggenlandse woord van het jaar van 2025 zou wat mij betreft “vertrouwen” moeten zijn.
De komende tijd zal veel aandacht worden gevraagd voor weerbaarheid van de samenleving én weerbaarheid van het openbaar bestuur. Inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid zorgt voor stabiel bestuur met aandacht voor de belangen van alle inwoners.
Dat betekent hard optreden tegen krachten die de democratie ondermijnen door bedreiging of intimidatie van bestuurders, raadsleden en ambtenaren.
Hard optreden tegen mensen die hulpverleners van politie, brandweer, of ambulance belagen met geweld en illegaal vuurwerk, hard optreden tegen mensen die onze tradities zoals kermissen onveilig maken en tegelijk zacht en open naar onze samenleving en de mensen die kansen zoeken om zich te ontplooien, zacht en open ondernemers die in onze gemeente mogelijkheden zien om hun ambities te realiseren en zacht en open verenigingen en talloze vrijwilligers die het cement zijn van onze gemeenschap. Met elkaar blijven we zo bouwen aan de toekomst van onze gemeente.
En ja, ook in 2025 zullen er behoorlijke uitdagingen zijn om alle ambities waar te maken. De gemeentelijke financiën staan onder druk. Het huishoudboekje van Koggenland staat er goed voor, maar het zal puzzelen worden om met afnemende bijdrage vanuit het Rijk alle taken te blijven vervullen en ervoor te zorgen dat we onze voorzieningen op peil houden.
In Koggenland leggen we deze puzzel samen: college, raad en de ambtelijke organisatie. Eerder sprak ik over polarisatie. Dit woord past niet op wijze waarop in Koggenland besluiten worden genomen. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat wij zo constructief met elkaar optrekken. De begroting van de gemeente Koggenland is unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Hetzelfde geldt voor vele andere belangrijke besluiten. De raad is eensgezind van mening dat de spreidingswet moet worden uitgevoerd en wij zullen daar samen een goede plek voor vinden. Raad en college vinden het belangrijk te blijven investeren in huisvesting van scholen en sportvoorzieningen.
Dat betekent overigens niet dat de zon alle dagen van het jaar schijnt. Naast de financiële uitdagingen, hebben we ook de uitdaging om – in deze krappe arbeidsmarkt – onze ambities in balans te brengen met de beschikbare ambtelijke capaciteit en alle verplichtingen die op ons afkomen. Dat vraagt om prioriteren. Hier hebben college, raad en organisatie echt nog wel een ontwikkeling te gaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat een ieder vanuit zijn of haar rol met de beste intenties hier een bijdrage aan zal leveren.
Wij kijken uit naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt. Ik kijk uit naar de ontmoetingen met onze vrijwilligers, ondernemers en inwoners. Naar de komst van de bibliotheek in het gemeentehuis, het planten van de eerste boom in het dorpspark in Ursem, de start van de bouw van nieuwe straten en wijken, de vergaderingen van de kinderraad en niet in de laatste plaats naar de viering van 80 jaar vrijheid. Vrijheid en vertrouwen gaan hand in hand. Deze begrippen kunnen niet zonder elkaar. Ik wens u van harte toe dat u met vertrouwen in elkaar en in de toekomst deze vrijheid in 2025 zult kunnen vieren.
Proost!!
Bron tekst en foto: Gemeente Koggenland