OPMEER – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer heeft in april 2025 gekozen voor een autovrij centrum in Spanbroek en Opmeer. Daarmee komt het gemeentebestuur naar eigen zeggen tegemoet aan wensen van omwonenden, ondernemers en bezoekers die de afgelopen twee jaar actief hebben meegedacht over de toekomst van het dorpshart.
Meer groen en veilige routes
Uit de gesprekken en participatiebijeenkomsten kwamen drie belangrijke aandachtspunten volgens het college naar voren. Er is behoefte aan meer groen in het centrumgebied, het moet veiliger worden voor fietsers en voetgangers, en de bereikbaarheid voor automobilisten moet gewaarborgd blijven, met voldoende parkeervoorzieningen dichtbij de winkels.
Deze uitgangspunten zijn verwerkt in een verkeerscirculatieplan en een plan van aanpak voor de herinrichting van de openbare ruimte. Beide documenten zijn in te zien via www.gemeenteraadopmeer.nl.
Variant 2
Het college geeft in haar raadsvoorstel aan de voorkeur te hebben voor variant 2. In deze variant:
- Wuiver, Breestraat, Lindengracht en Koninginneweg zijn gedeeltelijk autovrij
- blijven de erven in de Lindegracht en Breestraat met een eigen parkeervoorziening bereikbaar met de auto;
- wordt er samen met bewoners van de Wuiver gezocht naar een passende oplossing voor de toegankelijkheid met de auto van hun terrein
- rijdt autoverkeer uit het zuiden door de Gruttostraat, Pastoor Mercuriusstraat en de Paardenmarkt om op de Breestraat te komen, en visa versa;
- komt er ook een fietsroute van de Aardebaan richting Koninginneweg.
- Besluitvorming in juni
(tekst loopt verder onder deze afbeelding)
Voordelen en nadelen
Het autovrij maken van een deel van de Wuiver biedt volgens deze variant meerdere voordelen voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in het centrumgebied van Spanbroek. Het zorgt voor een overzichtelijke verblijfszone en een veiliger route voor fietsers, doordat gemotoriseerd verkeer wordt geweerd. Ook de verkeersveiligheid op de kruispunten Wuiver/Herenweg en Waterkant/Koninginneweg verbetert, doordat het aantal aansluitingen en verkeersbewegingen afneemt. Daarnaast vermindert de verkeersdruk op de Spanbroekerweg vanuit de Wuiver, wat de situatie op de kruising Wuiver–Spanbroekerweg ten goede komt.
Tegenover deze voordelen staan enkele nadelen. Het doorgaand verkeer van de Lindengracht naar de Koninginneweg wordt minder aantrekkelijk gemaakt, al blijft het doorkruisen van Spanbroek wel mogelijk. Voor bewoners van het oostelijk deel van de Koninginneweg die richting de Spanbroekerweg willen, verandert de route: zij moeten voortaan via de Waag rijden. Hoewel de reistijd hiermee gelijk blijft, betekent het wel een aanpassing in de gebruikelijke route.
Plannen
De plannen worden op 27 mei gepresenteerd tijdens een beeldvormende raadsvergadering. Op 28 mei volgt een oordeelsvormende vergadering en op 12 juni neemt de gemeenteraad een besluit. Tijdens de vergaderingen van 28 mei en 12 juni is het mogelijk om als inwoner gebruik te maken van het spreekrecht. Informatie hierover is te vinden via www.opmeer.nl/maak-gebruik-van-uw-spreekrecht.
Vervolgtraject
Na instemming van de gemeenteraad worden de werkzaamheden verder uitgewerkt. Aansluitend vraagt de gemeente het benodigde krediet aan om het project te kunnen uitvoeren. De gemeente belooft inwoners en belanghebbenden gedurende het vervolgtraject op de hoogte te houden.
Dan ook geen leveringen aan de winkels 🤷♂️