OPMEER – In de gemeente Opmeer en omliggende gebieden zijn opnieuw meldingen binnengekomen over nepagenten die inwoners proberen op te lichten. De politie waarschuwt voor deze criminelen, die zich telefonisch voordoen als agenten en hun slachtoffers proberen te overtuigen om waardevolle bezittingen gereed te leggen voor ‘veiligstelling’.
Oplichtingstruc gericht op ouderen
De oplichters richten zich voornamelijk op ouderen en maken misbruik van hun vertrouwen. De politie benadrukt dat zij nooit telefonisch om waardevolle spullen zal vragen en roept inwoners op om geen informatie over hun eigendommen te delen en nooit bezittingen af te geven.
Waarschuw en meld verdachte situaties
Om verdere oplichting te voorkomen, roept de politie inwoners op om ouderen in hun omgeving te waarschuwen en hen te informeren over deze werkwijze. Heeft u te maken gehad met een verdachte situatie of vermoedt u dat er sprake is van oplichting? Beëindig dan direct het gesprek en neem contact op met de politie via 0900-8844.
Tips
Op de website van politie.nl staan onderstaande tips. Goed om deze ook met uw (groot)ouders te bespreken.
Wat kunt u doen tegen nepagenten?
Als u bent gebeld:
- Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
- Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
- Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.
Als er iemand aan de deur staat:
- Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
- Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Bekijk hier een voorbeeld. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.