STEDE BROEC –
De gemeenten Stede Broec en Enkhuizen werken deze zomer samen om overlast door snel varende boten tegen te gaan. Van juli tot eind oktober zet gemeente Enkhuizen haar handhavingsboot en twee opgeleide buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) ook in voor toezicht op het water binnen de gemeente Stede Broec. Zo willen beide gemeenten zorgen voor meer veiligheid, rust en bescherming van de natuur op en rond het water.
Toezicht op het water
Tijdens de zomerse maanden neemt de overlast van snel varende boten toe. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, hinder voor bewoners en schade aan de natuur. Door een tekort bij de politie is het toezicht op het water beperkt. Uit een pilot in meerdere gemeenten (2019-2023) blijkt bovendien dat handhaving door boa’s op het water een positief effect heeft in de wijk. De gemeente Enkhuizen heeft sinds vorig jaar over een eigen handhavingsboot waarmee twee opgeleide boa’s goed toezicht kunnen houden op het water. Deze boa’s hebben meerdere taken en worden in Enkhuizen ook ingezet voor toezicht en handhaving op het land. Pas geleden heeft de gemeenteraad van Stede Broec het college gevraagd om de mogelijkheden voor toezicht op het water in deze waterrijke gemeente te onderzoeken.
Samenwerking op korte termijn
Een eigen handhavingsboot voor Stede Broec bleek op korte termijn nog niet haalbaar. Daarom werken ze nu samen met buurgemeente Enkhuizen. Dit betekent dat Stede Broec in vaarseizoen 2025 voor gemiddeld 16 uur per week gebruik gaat maken van de handhavingsboot en de twee opgeleide boa’s van de gemeente Enkhuizen. Daarnaast blijven de handhavingsboot en de boa’s ook in Enkhuizen toezicht houden op het water. De uren die zij niet kunnen besteden aan toezicht en handhaving op het land worden gecompenseerd door Stede Broec. Op deze manier zijn er meer uren beschikbaar om op het water toezicht te houden en gaat het niet ten koste van de handhaving in Enkhuizen.
Burgemeesters Ronald Wortelboer en Jeltje Hoekstra-Sikkema zijn blij met deze samenwerking: “Met deze samenwerking kunnen we effectief optreden tegen vaaroverlast ook in grensgebieden zoals het Streekbos. De boa’s hoeven niet meer bij de gemeentegrens te stoppen en kunnen nu de personen die door roekeloos vaargedrag onveilige situaties veroorzaken in beide gemeenten aanpakken.”
Vervolg
Na het vaarseizoen volgt een evaluatie van de samenwerking. De resultaten worden meegenomen in een voorstel aan de gemeenteraad van Stede Broec om vanaf 2026 vaste toezicht en handhaving op het water mogelijk te maken.
Bron tekst en foto: Gemeente Stede Broec