WERVERSHOOF/ANDIJK – Wat gebeurt er allemaal in de kassen van het Grootslag in Wervershoof en Andijk. De grote glazen complexen zijn de broedkamer voor veel groenten en bloemen die niet alleen in Nederland, maar ook ver daar buiten worden getransporteerd. Ruim 4000 bezoekers namen een kijkje.
De deelnemende bedrijven waren Gitzels plantenkwekerij, VD Holland paprika, Sunshine Orchids orchideeën, Niels Kreuk tulpen, Fred van Paassen chrysanten en ECW Geo Andijk. Allen toonden op eigen terrein waar zij goed in zijn.
Gitzels Plantenkwekerij
Een van de deelnemende bedrijven is plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof. Volgens eigen opgaaf zijn de hier gekweekte plantjes goed voor 50% van de in Nederland gegeten koolsoorten. “Je kunt eigenlijk wel zeggen dat wij een soort kraamkamer zijn”, aldus Mathijs Woestenburg.
https://www.facebook.com/Onswestfriesland/videos/1275870172563517/
Naast een kijkje in de kassen kan er ook geproefd worden van paprika ijs, kunnen kinderen zelf hun stekjes verspenen en meenemen en staan enkele leden van voetbalvereniging VVW, waar het bedrijf de hoofdsponsor van is, met een klitteband bal waar de kinderen op een groot dartbord kunnen schieten. Aan het eind van de dag liet de teller bijna 2000 bezoekers zien.
Maatschap Kreuk Tulpen
Tulpen koop je in een bos of krijg je cadeau, maar wat gaat hieraan vooraf. Bij Maatschap Kreuk laat het bedrijf zien dat men de opkweek van tulpen bijna wetenschappelijk benadert. Met ledverlichting en de tulpen roulerend in een flat van 3 lagen probeert men de groei vanuit de bol tot een plukrijpe tulp zo goed mogelijk te beheersen.
https://www.facebook.com/Onswestfriesland/videos/275933966660916/
Niels Kreuk laat trots het bedrijf zien aan de bezoekers. “We hebben niet een bepaald doel met deze dag. Maar wel leuk als mensen op een verjaardag vertellen wat zij bij ons hebben gezien.” Voor Kreuk zit er niet een wervend karakter achter voor nieuw personeel. “Als wij twee nieuwe zaterdag hulpen nodig hebben, weten wij die vaak snel te vinden.”
ECW Geothermiek Andijk
Een van de hotspots was de net geopende ECW Geothermiek installatie in Andijk. Deze grote pompen gaan het gebied voorzien van aardwarmte. Hier wordt warm water gewonnen van circa 80 graden Celsius uit bronnen op circa 2000 meter diepte. De warmte wordt via een 7 km lang leidingnetwerk naar 11 glastuinbouwbedrijven gebracht, die daarmee voor 40 % in hun jaarlijkse warmtebehoefte worden voorzien. Voor dit project is een unieke samenwerking tussen de glastuinbouwbedrijven en ECW opgezet.
Veel bezoekers hadden vragen. Zo vroegen bewoners of ook de woonwijken in Andijk aangesloten konden worden (dat was nog niet mogelijk) en of deze installatie ook kostendekkend was. Het blijkt dat de deelnemende bedrijven hetzelfde betalen omgerekend naar fossiele brandstof en dat de overheid het verschil aanpast.
Foto’s
Een fotoserie van deze Kom in de Kas, editie 2019. Wij waren aanwezig bij 5 van de zes locaties.
https://www.facebook.com/156475971204319/photos/?tab=album&album_id=1072091579642749