Het is een rondje van 200 kilometer. Via het Grootslag en de oneindige Houtribdijk naar Lelystad. Langs de haven de polder in. Bij boer De Kuiper soms een kopje koffie drinken, maar in ieder geval een streepje zetten op de lijst in het prieeltje. Over de Ketelbrug naar Emmeloord, een pauze bij de bakker in Lemmer en dan richting Makkum en de ellenlange Afsluitdijk om vervolgens langs de dijk terug te rijden naar ons dorp. Wanneer je niet kunt zwemmen voel je je over de dijken al fietsend toch 60 kilometer lang als een vis in het water.
Wervershover Dirk de Vries (75) fiets op 31 augustus voor de 1000e keer zijn rondje Afsluitdijk. Gerard Bot beschrijft in meerdere artikelen over deze unieke prestatie, maar begint bij het begin van zijn fietspassie. De komende weken elke woensdag een nieuw verhaal.
WERVERSHOOF – Duizend rondjes, 200.000 kilometer ofwel vijf keer de wereld rond. Dat schreeuwt toch om aandacht? Dirk krijgt dan ook veel aandacht, maar de reden waarom gaat vooral over het feit dat de fietspaden van de Houtribdijk én de Afsluitdijk zijn gesloten. Radio, televisie, kranten, werkelijk alle vormen van media zijn bij hem langs geweest. Bijna je doel bereikt en dan die afsluitingen, dat is me daar toch een verhaal.
Dirk: “Ik heb het er druk van, ja. Die afsluitingen zijn voor mij een flinke streep door de rekening. Ik zag het heel even niet zitten, maar ging meteen in gesprek met de wegbeheerders, die erg begaan bleken met mijn streven naar de duizendste. Zij proberen ook zoveel mogelijk mee te werken. Zij zorgen ervoor dat ik de afgesloten delen wordt vervoerd. Niet alleen ik, ook degenen die met mij meefietsen. Vaak zijn wij met meerderen. In de route hebben wij een extra ronde uitgezet om toch tot het aantal van 200 kilometer te komen.”
Hoe het fietsvirus begon
Dirk heeft buiten al die rondjes in zijn leven nog duizenden en duizenden kilometers meer gefietst. Na de lagere school in Andijk begint dat met dagelijks heen en weer fietsen naar de Ambachtsschool in Hoorn. Leuk, dat fietsen. Dirk gaat kijken naar de wielerkoersen in de omgeving en raakt onder de indruk van zijn dorpsgenoot Gerrie Bruin.
Dirk vertelt zijn vader dat hij ook wil wielrennen. Zijn antwoord is prompt: “zorg dan dat je een fiets krijgt”. Nadat hij genoeg gespaard heeft, laat hij zich een fiets aanmeten door Jasper Bouma in Amsterdam, een echte Jabo-fiets. Wanneer hij de fiets heeft gaat hij de eerste avond mee met Gerrie Bruin en Cor Venekamp. Dirk laat zich niet los schudden, hij heeft dus talent. Inmiddels heeft hij de UTS afgerond en een baan gevonden bij Heddesbouw in Berkhout, waar hij elke dag op de fiets naar toe gaat. Dat zijn meteen al een aardig aantal trainingskilometers.
Dirk wordt lid van wielerclub Westfrisia en vraagt een licentie aan om wedstrijden te rijden. Dat doet hij met succes. Wordt vervolgd.
Gerard Bot
Dit artikel is eerder, op 23 mei 2019, geplaatst op binding.nl en met toestemming van de schrijver overgenomen.