REGIO – In het 2e en 3e kwartaal van 2019 heeft WerkSaam Westfriesland met Handhaving en de Sociale Recherche voor € 205.293,- aan bijstandsfraude opgespoord.
WerkSaam onderzoekt actief of er in de regio West-Friesland sprake is van uitkeringsfraude. Deze onderzoeken worden naar aanleiding van fraudemeldingen door burgers of andere instanties en ook bij lopende uitkeringen en het aanvragen van een uitkering uitgevoerd.
Onderzoeken
In de afgelopen periode werd onder andere onderstaande zaken vastgesteld
- Er in 3 onderzoeken sprake was van het exploiteren van een hennepplantage in de eigen woning.
- Er gesprekken met cliënten zijn gevoerd waarbij het vermoeden was dat zij zwarte inkomsten hadden. Tijdens deze gesprekken werd de uitkering door een aantal cliënten op eigen verzoek beëindigd.
- Er aantal cliënten zwarte inkomsten uit onder andere handel in oudijzer, werkhuisjes en de verkoop van goederen op bijeenkomsten hadden verzwegen.
- Er enkele onderzoeken zijn verricht waaruit bleek dat cliënten verzwegen dat zij met de vader van hun kinderen samenwoonden terwijl zij een uitkering voor een alleenstaande-ouder ontvingen.
- Er in enkele gevallen geen toestemming werd gegeven voor een huisbezoek waarbij een redelijk vermoeden aanwezig was dat er sprake was van een onjuiste woonsituatie. De uitkering werd hierop beëindigd omdat het recht niet kon worden vastgesteld.
- Er in 1 onderzoek bleek dat een cliënt in twee jaar tijd totaal 393 dagen in het buitenland had verbleven terwijl er maar recht is op 28 dagen per jaar.
Terugvorderen
De uitkeringen waarbij fraude werd geconstateerd werden beëindigd en de ten onrechte uitbetaalde uitkeringen teruggevorderd.
Fraude melden
WerkSaam Westfriesland vindt dat uitkeringen terecht moeten komen bij mensen die daar recht op hebben. Iedereen kan anoniem een fraudemelding doen via www.werksaamwf.nl/fraude of via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.