REGIO – Het jaar van de Gouden Eeuw gaat in Westfriesland door in 2020 en verder. Vanaf april 2020 moet een nieuwe App de bezoekers aan de regio, laten zien welke 43 Westfriese Iconen uit de Gouden Eeuw er zijn en welk verhaal daarbij hoort. Vrijdag werd tijdens een presentatie de App getoond aan de pers en genodigden.
De App Golden Age Tour is gemaakt door gamestudio Gamedia uit Alkmaar in samenwerking met Druktemaker uit Den Helder. Gamedia had al eens een Augmented Reality (AR) demo gemaakt. Bij deze techniek worden virtuele beelden over de werkelijkheid gelegd. Zie ook foto hierboven met de Oosterpoort in het echt en de virtuele gids samen op je beeldscherm.
Druktemaker was bezig met de ontwikkeling van een App over de Gouden Eeuw voor de zeven Westfriese gemeenten en vond de demo van Gamedia daarin perfect passen. Een sprekende gids vertelt naar keuze in het Nederland of het Engels over een van de 43 iconen waarbij het icon ook op je scherm zichtbaar blijft. Andere talen in audio en tekst worden later toegevoegd.
Primeur voor Westfriesland
“Zover wij weten is dit de eerste app met een meertalige sprekende gids in AR”, vertelt Tino Kerdijk van Druktemakers tijdens de presentatie. “En daarmee de primeur voor Westfriesland.” De hoop is dat ander Gouden Eeuw steden ook aanhaken binnen de app. “De techniek is er klaar voor.”
De App is voor Gamedia ook een test. Het budget van de Westfriese gemeenten, circa 50.000 euro, dekt slechts een deel van de kosten. Maar door de kennis en ervaring hoopt het bedrijf de techniek aan meer partijen te kunnen verkopen.
Lancering App
Begin 2020 moet de app klaar zijn voor een soft launch met een beperkt aantal deelnemers. Na de laatste aanpassingen moet de App aan het begin van het toeristische seizoen gereed zijn en start ook de promotie campagne voor bezoekers aan de regio. Hoewel het lijkt op veel video’s, is het de bedoeling om de app maximaal 100 mb groot te maken.
Tijdens de presentatie was de App bijna gereed. De meeste iconen waren al actief, maar nog niet te beluisteren in het Nederlands. “De verwachting zijn hoog”, vertelt Marieke van Leeuwen namens de Westfriese gemeenten. “Er bestaat nog geen andere App op dit niveau.” Het was oorspronkelijk bedoeld de App al eerder gereed te hebben. “Dit is helaas niet gelukt, we wilden gaan starten met het gehele pakket aan iconen in de talen Nederlands en Engels.”
De App zal niet bewust de zwarte kant van de Gouden Eeuw laten zien. Van Leeuwen: “De Golden Age App vertelt het verhaal achter de iconen. Dit zijn vooral de gebouwen. Het standbeeld van Jan Pieterzoon Coen staat er nog niet in, maar daar zou dit wel naar voren kunnen komen.”
Updates
Naast de verhalen van de 43 iconen zijn er meer ideeën voor de app. Kerdijk: “We willen er spelletjes aan toevoegen. Bijvoorbeeld dat kinderen sleutels kunnen verzamelen om schatkisten open te maken.” Ook moet het mogelijk zijn om virtueel binnen een gebouw te kijken, zonder dat het gebouw geopend is. Ook een selfie met het icoon en gids en deze te delen staat op het wensenlijstje voor een latere update.