Nederland loopt achter in het behalen van de klimaatdoelen. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap European Environment Agency. Eerder liet het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al weten dat het Klimaatakkoord niet genoeg is om het doel van 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030 te halen. Hoe kunnen West-Friezen een steentje bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen?
Ons land wekt weinig duurzame energie op
Geen enkel ander EU-land wekt zo weinig duurzame energie op als Nederland. Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2018 uitgekomen op 7,4 procent van het totale energieverbruik. Vooral in Scandinavië doen ze het op dit gebied goed. In Zweden wordt zelfs meer dan 50 procent van de energie hernieuwbaar opgewekt. Ook wordt er in Nederland (nog) te weinig gedaan aan energiebesparing. Als het om het verlagen van de CO2 uitstoot gaat, scoort Nederland wel beter. De rechter bepaalde dat de uitstoot volgend jaar een kwart lager moet liggen dan in 1990. Het PBL komt nu met een schatting van 23 procent. Dat is dus 2 procent minder dan gehoopt, maar er zijn ook landen die er helemaal nog niet in geslaagd zijn om de broeikasgasuitstoot te verlagen, zoals Polen, Roemenië en Bulgarije.
Zonnepanelen en zonneboilers
Nederland moet dus meer maatregelen nemen om meer duurzame, goedkope energie op te wekken én de CO2-uitstoot te verlagen. Minister Wiebes wil particulieren en bedrijven verleiden om minder CO2 uit te stoten. Daarom stelt hij dit jaar 60 miljoen euro extra subsidie beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers. De overheid hoopt dat mensen hierdoor minder gas gaan gebruiken en overstappen op duurzame warmte. Verder wil de overheid dat er op korte termijn meer zonnepanelen op gebouwen van de overheid, scholen en bij particulieren gelegd worden. Daarnaast kunnen bedrijven die willen investeren in hernieuwbare energie extra subsidie krijgen.Er is op dit moment geen landelijke subsidie beschikbaar voor zonnepanelen. Het is wel mogelijk voor particulieren om de btw die zij betalen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst.
Het isoleren van de woning
Volgens het PBL wordt er ook nog te weinig energie bespaard. Het isoleren van huizen en gebouwen is de eerste belangrijke stap om minder CO2 uit te stoten én veel energie te besparen. Om woningeigenaren te stimuleren om te investeren in isolatie, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Deze Subsidieregeling energiebesparing in huis (SEEH) kunnen woningeigenaren aanvragen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Denk hierbij aan dakisolatie, gevelisolatie of het plaatsen van HR++ glas. Door de woning te isoleren, bespaart de bewoner direct op de energierekening. Als men bijvoorbeeld het dak isoleert, dan bespaart men hiermee per jaar gemiddeld € 500 aan energiekosten! West-Friezen kunnen ook veel geld besparen door over te stappen naar groene, goedkope energie.