HOORN – De boa’s van team Veiligheid en Toezicht hebben bij het uitoefenen van hun werkzaamheden regelmatig te maken met incidenten. Dit varieert van verbaal tot fysiek geweld. Om (het gevoel van) de veiligheid van de boa’s te vergroten is van eind 2018 tot eind 2019 een pilot geweest over het gebruik van de bodycams. Het college rapporteert de evaluatie deze maand aan de Raad.
Op basis van de uitkomst van de evaluatie heeft het college besloten om de bodycam onderdeel te laten zijn van de standaard uitrusting van de boa’s. “Het gebruik van de bodycam draagt volgens ons bij aan de verdere doorontwikkeling en professionalisering van de handhavingsorganisatie en de boa’s.”
Een bodycam is een op het lijf geplaatste camera die incidenteel aangezet kan worden door de boa als de situatie daarom vraagt.
Evaluatie
Uit de evaluatie maakt het college op dat de pilot succesvol is verlopen. “De boa’s gaven aan dat het gebruik van de bodycam nagenoeg in alle gevallen leidt tot de-escalerend gedrag bij de burger. De aankondiging dat de bodycam wordt aangezet indien daartoe aanleiding is kan daarbij geholpen hebben. Daarnaast gaven ze aan zich veiliger voelen in de openbare ruimte als gevolg van gebruik van de bodycams.”
Volgens de evaluatie zouden er geen klachten zijn ontvangen over het gebruik van de bodycam van burgers die met de bodycam te maken hebben gehad.
Gebruik bodycam
In de pilotperiode is de bodycam in totaal elf keer gebruikt. “De bodycam had daarnaast naar schatting in 30 situaties kunnen worden gebruikt. Er is geen gebruik van gemaakt omdat de situatie tot beheersbaar niveau was teruggebracht en/of de boa er op dit moment niet aan dacht. Dit laatste punt heeft te maken gehad met de gewenning om het apparaat ook daadwerkelijk aan te zetten.”
‘Bodycam behoort tot standaarduitrusting’
Als conclusie schrijft het college: “De bodycam is voor de boa een goede aanvulling gebleken bij de uitoefening van hun werk. De taken en de werkzaamheden van de boa’s verschuiven namelijk steeds meer naar situaties die tot spanning kunnen leiden. Het gaat om nachtdiensten en het werken in risicovolle situaties. De boa’s zijn in de nachtelijke uren aanwezig in de horecagebieden, een omgeving waar de gemoederen hoog op kunnen lopen. Het vergroten van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de boa’s is in die situaties uiterst belangrijk om hun werk naar behoren te doen.”
De beelden van de 11 keer dat de bodycam is aangezet worden de beelden van situaties tevens gebruikt voor trainingsdoeleinden. De positie en het optreden van de boa staat hierbij centraal. “Daarbij houden we rekening met de privacy van gefilmde personen”, schrijft het college aan de Raad.