13 mei 2020 – Column Peter Ursem: Oproer in Opmeer
Er dreigt oproer in Opmeer. De ozb zou daar omhoog moeten met maar liefst 30%. Dat onzalige idee kwam nu eens niet van de wethouder van financiën, maar van twee wethouders van CDA-huize. Nu is het niet zo dat die twee meenden dat het weinig om het lijf zou hebben. Wat is nou 30%? Voor Opmeer lijkt dat de reddingsboei te moeten worden voor de gehele penibele financiële situatie waarin de gemeente verkeert.
Er waren binnen het college afspraken gemaakt. Er zou niet meer dan 5% worden verhoogd. Een boodschap die toch al met veel tact aan de achterban diende te worden uitgelegd. De wethouders Bram Beemster en Robert Tesselaar menen dat ze hun belastingverhogingseis kunnen rechtvaardigen door te wijzen naar het afschuwelijke gat in de begroting van 1,2 tot 1,4 miljoen per jaar. Dat kan je als gemeente niet volhouden. Wanneer het tekort te hoog oploopt, wordt je een artikel 12-gemeente. En dat wil je natuurlijk niet.
De onroerendzaakbelasting stoelt op de WOZ-waarde van je huis. Sinds 1975 is de ozb in de plaats gekomen van andere belastingheffingen met de afspraak dat het niet gebruikt mocht worden om de gemeentebegroting sluitend te krijgen. Nu is het waarschijnlijk dat die bepaling aan enorme slijtage onderhevig is geweest, want veel gemeenten proberen met ozb gaten die vallen te vullen. En zo heel veel mogelijkheden om de burger op andere manieren uit te knijpen zijn er niet.
En zo heel veel mogelijkheden om de burger op andere manieren uit te knijpen zijn er niet.
Alex Kalthoff, de Opmeerse wethouder van financiën ziet het voorstel van 30% absoluut niet zitten. Hij ziet het ook niet als oplossing om uit de gevarenzone die artikel 12 heet te geraken. De beide CDA-wethouders dachten met hem een week eerder een duidelijke afspraak te hebben gemaakt. Is Alex Kalthoff teruggefloten door zijn fractie van de DSV? Best mogelijk. Een man als Mario Appelman, de fractievoorzitter van DSV, blaas je niet even omver. Of ziet Alex Kalthoff ineens kansen en mogelijkheden die zich de week ervoor verborgen hielden? Andere nieuwe bezuinigingsronden en waar dan?
Mijn voorspellende antwoord is: nee.
We gaan het allemaal zien. We zullen ook zien of dit verbale schermutselen gezien moet worden als een soort armpje drukken waarna ieder, verliezer en winnaar gezamenlijk het bierglas heft. Het kan ook leiden tot een heuse scheur in het college. Of zo’n uiteenvallen van een college ook meteen de oplossing is voor het begrotingstekort is natuurlijk de vraag. Mijn voorspellende antwoord is: nee.
Het is de jeugdzorg dat zonder maat scheppen geld wegwerkt en nog wat zaken, zoals ook de afspraken binnen Westfriesland. Volgens de wethouder financiën moet er nog steeds een onderzoek gedaan worden naar de reserves van de gemeente Opmeer en dat vind ik dan weer een spannende opmerking. Onderzoek naar de reserves houdt in, dat er nu nog geen beeld is van de diepte van de zakken. Ligt er ergens nog geld in een kist, een kluis of begraven? Zitten de reserves in waardepapieren die ergens in een dossierkast moeten liggen, maar de ambtenaar die dat ooit ergens veilig heeft opgeborgen is al jaren met pensioen en de laatst ontvangen ansichtkaart kwam de vorige zomer uit een warm land in het verre oosten?
We houden onze ogen gericht op deze kleine maar uiterst interessante Westfriese gemeente. Dat leidt af van dat gezeur over dat virus.