HOORN – In 2015 besloot Sandra Korse het roer om te gooien. Ze beëindigde haar rol als manager van de Westfriese Uitdaging en stapte met twee koffers in haar hand op het vliegtuig om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Afrika. De liefde achterna. Het werd een reis die een totaal andere wending kreeg dan ze had gedacht.
In eerste instantie dacht zij dat zij zichzelf totaal kwijtraakte, maar het tegenovergestelde bleek waar te zijn. Haar zorgvuldig opgebouwde imago werd steentje voor steentje afgebroken. Een pijnlijk proces, maar ze kreeg er een authentieke versie van zichzelf voor terug. Eentje waarin zij zichzelf meer en meer herkende.
A million steps for love
Ze interviewde tientallen mensen over het onderwerp ‘levensvreugde’, kocht een oude Landrover, reisde door zuidelijk Afrika, werd verliefd, brak haar hart, stond weer op en begon aan een nieuwe studie en nu, ruim 4 jaar later, is zij terug in Nederland. Zij heeft haar carrière als project manager en dagvoorzitter achter zich gelaten en pakt met liefde haar camera op om documentaires te maken die bijdragen aan het realiseren van een mooiere wereld. De film A million steps for love is haar eerste middellange documentaire.
Voel je je nog Westfries?
Hoe Westfries ik nog ben? Ik ben geboren en getogen in Hoorn en heb hier jarenlang met heel veel plezier gewoond. Door de corona-uitbraak zit ik voorlopig ‘vast’ in Nederland en heb ik Nederland weer in mijn hart gesloten. Ik weet nog niet waar ik me zal gaan settelen, maar de kans dat Nederland weer mijn thuisbasis wordt, is heel groot. Of dat Westfriesland wordt, dat weet ik nog niet.
Welke inspiratie leidde tot deze docu?
Toen mijn vriendin Esmeralda mij vertelde dat ze voor de laatste etappe van haar pelgrimsreis van Finisterre naar Jeruzalem een aantal vrouwen wilde uitnodigen om haar te vergezellen, wist ik dat ik één van deze vrouwen zou zijn. Niet alleen om mee te lopen, maar vooral ook om deze laatste 75km van haar 5.000 km lange reis vast te leggen op camera. Ik moest toen nog aan mijn opleiding tot filmmaker beginnen, maar alles in mij zei “hier ga jij een film van maken”.
Het levensthema van Esmeralda is liefde. Zij heeft de wereld een boodschap over liefde te vertellen. Mijn levensthema is vreugde (joy, zoals ik het zelf graag noem) en in deze reis en in deze film komen die twee elementen echt prachtig bij elkaar. Ik heb deze reis en film volledig vanuit mijn hart gemaakt, waarin ik Esmeralda heb kunnen filmen in haar kracht (de liefde).
Waar gaat de docu in het kort over?
Dat deze documentaire over de liefde zou gaan, stond als een paal boven water. Maar dat de reis zo uitdagend zou zijn en ons allen zo diep zou raken, had niemand kunnen voorzien. Het is een documentaire geworden die de kijker niet alleen meeneemt door het betoverende landschap van Palestina, maar vooral de kracht van liefde laat zien. De liefde die de wereld zo hard nodig heeft. Zeker in het gebied waar onze laatste etappe plaatsvond.
Waar en wanneer te zien?
De film gaat op 27 september 2020 om 15.00 uur online in première en is op dat moment voor iedereen gratis te bekijken. Mensen kunnen zich voor een gratis kaartje aanmelden via de website, zodat wij hen op de dag zelf de juiste link kunnen toesturen en zij de film (via YouTube) kunnen bekijken.
Wat er daarna met de film gebeurt, is nog niet duidelijk. Eén van de wensen is de film in combinatie met een interactieve lezing of workshop (aan vrouwennetwerken) in te zetten. Als filmhuizen belangstelling hebben, staan wij hier uiteraard voor open.
Wat kunnen wij verder verwachten?
Ondanks het feit dat ik het prima naar mijn zin heb in Nederland, roept Afrika me nog steeds. Ik ben in gesprek met Carole Donkers over het filmen van haar levenswerk in het noorden van Ghana. Carole ken ik van mijn deelname aan de Milleniumdoelen competitie die in 2010 gehouden werd, hier in West-Friesland. Zij ging er destijds met de hoofdprijs vandoor, maar ons contact is altijd gebleven. Carole werkt in co-creatie met ondernemende lokale talenten in het noorden van Ghana. Samen richtten zij Talents 4 Humanity op. Het zijn jongeren die zich inzetten voor het grotere geheel en daarmee bijdragen aan een mooiere wereld. Carole en ik zijn met elkaar in gesprek over een samenwerking in Noord-Ghana, waarbij mijn camera een belangrijke rol zal gaan spelen.