13 januari 2021 – Column Peter Ursem: Westfriesland in de toekomst
Waar iedereen wel eens nieuwsgierig naar is, is de vraag hoe de toekomst zal zijn. Onze eigen toekomst, hoe ziet die er over tien jaar uit? Je kunt heel simpel uitrekenen hoe oud je wordt in 2030, maar hoe oud ben je dan wel helemaal? Zijn er zaken die je dan veel makkelijker af gaan dan nu of ben je dan een flink stuk gevorderd in het wegstrepen van fysieke en mentale prestaties? En hoe ziet de wereld er dan uit? Voor jou persoonlijk en voor de plek waar je woont?
De gemeente Opmeer doet wat met die interessante vraag. Natuurlijk moet de overheid anticiperen op wat komen gaat. Denk aan de energietransitie waarvoor over tien jaar al het een en ander gerealiseerd moet zijn. Maar ook het woningbestand: zijn we dan al iets dichter bij het doel om wachtlijsten weg te werken? De gemeente Opmeer houdt zich nu bezig met de Toekomstvisie 2030 en om daar beter zicht op te krijgen is Future Consult ingeschakeld.
omdat we momenteel als regio nog niet erg veel voorstellen
Nu zijn overheden altijd al bezig met plannen voor de toekomst. Wat bouwplannen voor woningen betreft, lijkt het af en toe wel, dat plannen die op dit moment worden gesmeed pas over tien jaar gereed komen. Welke verrassing zit daar nog bij? Misschien is het interessanter om te willen zien hoe onze wereld eruit ziet over 20 of 30 jaar. De plannen die daarvoor bedacht worden staan allemaal nog op losse schroeven, zodat er nog ruimte is voor het noodzakelijke voortschrijdend inzicht.
Ik denk aan het schone plan het Pact van Westfriesland om deze regio tot één van de tien beste regio’s van Nederland te laten worden. Dit plan dat al enige jaren bestaat houdt dus in dat we als regio nog flink aan de bak mogen, omdat we momenteel als regio nog niet erg veel voorstellen. Wanneer we die status wel hebben bereikt in 2040, zouden we dan nog steeds als zeven aparte gemeenten bestaan of is het inzicht gegroeid dat we dan zo dicht op elkaars lip zitten en dat het belang van één gemeente sterk samenhangt met het belang van de andere gemeenten?
Nu wordt onderling gesteggeld over waar de zo keihard benodigde woningen kunnen worden neergezet. Hier en daar zijn in Westfriesland enigszins aarzelend (en tegenover de provincie vastberaden) plekken in ons groen aangewezen waar die woningen kunnen worden neergezet. De gemeente Westfriesland – misschien moeten we onszelf nu al laten wennen aan die naam – beschikt dan over alle faciliteiten die grotere steden zo vanzelfsprekend aanbieden aan hun burgers. De kleine kernen zijn door hun onvermijdelijke groei kernen geworden met een klassiek en een modern deel. Een ideale gemeente met nog steeds flinke lappen groen, maar ook met stevig beschermde stukjes natuur en met een oppervlakte waar de Amsterdammers jaloers op zijn.
Hoorn is niet langer de stadskern, maar herbergt nog wel een flink aantal regionale faciliteiten. Maar waarom zou het kunstzinnige hart niet in Medemblik komen te liggen en zou een hogeschool niet bij de spoorlijn in Hoogkarspel worden neergezet? Het grote hotel in stadswijk Enkhuizen aan het water is dan de ideale plek voor toeristen die Westfriesland aan het IJssel- en het Markermeer willen bezoeken. Hier en daar zijn nog wat wijkjes waar de energietransitie nog niet helemaal is voltooid, maar de vele malen efficiëntere manier om zonne-energie te benutten heeft de afbouw van windmolenparken ingezet.
Hoogbouw wordt pas hoogbouw genoemd, wanneer het aantal bouwlagen hoger is dan tien. Westfriesland beschikt over een voetbalelftal dat in de eredivisie andere elftallen immense schrik aanjaagt en ja, er spelen zelfs twee voetballers van eigen bodem mee. Het stadion ligt iets buiten het huidige Wognum, via de verbrede A7 goed bereikbaar. De Westfriese economie draait als een tierelier sinds er geen bedrijven meer worden afgeschrikt door strenge beperkingen van bouwhoogten.
Ach, ik kan verder dromen over Westfriesland in 2040 of 2050. Ik zal dan waarschijnlijk niet meer meemaken dat de decennialange ruzie over de plekken waar de Opperdoezer Ronde verbouwd mag worden nog steeds tractors naar het gemeentehuis in Opmeer laat optrekken.