19 mei 2021 – Column Peter Ursem: De Commissaris komt!
De Commissaris van de Koning komt op bezoek in Stede Broec. Een eervolle gebeurtenis, waarbij ik helaas wegens andere planning afwezig bleef. Maar zo’n bezoek heeft iets speciaals. Iedereen loopt er op z’n paasbest bij en alle politici letten goed op wat ze zeggen en nog meer op wat anderen zeggen. Misschien is er ook aandacht voor de woorden van de Commissaris. Want een van de belangrijkste bespreekonderwerpen is ongetwijfeld het SED, het ambtenarenapparaat dat namens en voor drie gemeenten werk verricht of werk moet verrichten.
Het probleem is op dit moment dat dit gezamenlijke bestuurondersteunend apparaat namens Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland nu een slordige 34 miljoen kost en over een paar jaar 36 miljoen. Per jaar! En in drie gemeenten is men er nog niet tevreden genoeg over. Als leek denk ik dan wanneer een Commissaris van de Koningin hierover komt praten, dan zou het misschien wel eens kunnen gebeuren dat zo’n hoge baas van de provincie met nuttige oplossingen, tips en misschien wel geld aan komt. Per slot van rekening is hij ook langs geweest bij de twee andere gemeenten van het SED en hij zal zeker niet zeggen dat de situatie hem een beetje verrast. Het is de provincie die zaken als bestuurlijke verhoudingen binnen en buiten gemeente en de regionale samenwerking in de regio even uitvoerig besproken wil hebben.
Het zijn zeker prangende zaken waarover de raadsleden hem willen spreken.
De Raadsfracties mogen ook bespreekonderwerpen aandragen. Dat hebben ze gedaan, zodat de Commissaris daar goed voorbereid zinnige dingen over kan zeggen. Het zijn zeker prangende zaken waarover de raadsleden hem willen spreken. Woningbouw en ruimtelijke ontwikkeling, ontwikkelen RES (Regionale Energie Strategie) , nazorg Corona en huisvesting arbeidsmigranten. En hiermee zie je zo mooi, met welke zorg de vertegenwoordigers van de burgerij zich zeker wil bezig houden. De gespreksonderwerpen over die bestuurlijke zaken die de Commissaris van de Koning zeker wil aan kaarten worden achter gesloten deuren besproken. Zou het kunnen zijn omdat hij de vroede vaderen van Stede Broec stevig de les komt lezen?
Aan de hand van de berichtgeving over die bestuurlijke SED-problemen trek ik de conclusie dat dit onderwerp pas na de verkiezingen van volgend jaar weer volop de agenda’s van de drie gemeenten zal vullen, maar dat voorafgaand aan de verkiezingen uitgebreid en vanuit elke denkbare wens, zorg of emotie zal worden gedelibereerd over voortzetting van deze ambtelijke fusie en eventuele verdere zeer verstandige of juist verschrikkelijke samenvoeging van de drie gemeenten.
Zou het kunnen zijn omdat hij de vroede vaderen van Stede Broec stevig de les komt lezen?
Margreet Keesman van de SP in Enkhuizen lijkt zich een beetje op de vlakte te houden met haar opmerking die ik in de krant zag: ‘Als SP zijn wij niet voor en niet tegen zo’n fusie. Wij vinden dat de bevolking hier iets over moet zeggen. Dit moet van onderop komen. Daarom zou een referendum hierover, tegelijk met de komende verkiezingen, een prima aanpak zijn. Dan sla je twee vliegen in één klap.’ Neem maar aan dat ieder die tegenwoordig over heikele zaken een referendum wil houden, eigenlijk mordicus tegen de voorgestelde zaak is. De bevolking zit niet te wachten op een grote verandering en zal direct willen geloven dat dit de eigen gemeente op veel hogere kosten zal jagen, terwijl je veel minder in te brengen krijgt.
De organiserende ambtenaren van het hoge bezoek zullen ongetwijfeld elkaar op de schouders kloppen omdat het allemaal netjes is gelopen. De Commissaris van de Koning zal wat de bestuurlijke problemen betreft zodra hij uit het zicht van de Westfriezen is, alleen maar een zorgelijk gezicht hebben.