INGEZONDEN MEDEDELING – Het voorgaande jaar is voor bijna geen enkele ondernemer een makkelijk jaar geweest. Ondanks dat er mooie succesverhalen hier en daar te horen zijn over ondernemers die in hebben kunnen spelen op de coronacrisis, neemt dit niet weg dat de meeste ondernemers het zwaar hebben gehad tijdens de crisis. Helaas zijn we er nog niet en dit jaar blijkt voor genoeg ondernemers net zo zwaar als het voorgaande jaar. Sommige ondernemers kampen met liquiditeitsproblemen en reiken ze hierdoor steeds vaker naar een toegankelijke oplossing: factoring.
Wat is factoring?
Factoring komt simpel gezegd neer op het voorschieten van openstaande facturen. Vanaf het moment dat je je factuur verstuurd dien je gemiddeld tussen de 14-30 dagen te wachten op je geld. In sommige gevallen is dit zelfs 60 dagen of langer. Factoring zorgt ervoor dat je het bedrag binnen 24 uur op je rekening ziet verschijnen. De factoraar rekent hiervoor een percentage van het factuurbedrag. Bij deze kosten zitten diverse voordelen in de prijs inbegrepen, denk hierbij aan:
- Debiteurenbeheer, de factoraar verstuurd jouw facturen en belt deze na.
- Faillissementsrisico, de factoraar verzekerd jouw facturen. Zelfs als je debiteur failliet gaat ontvang je jouw factuurbedrag waar je recht op hebt.
Waarom kiezen bedrijven in de regio voor factoring?
‘’We merken dat we steeds meer klanten uit het noorden van het land aansluiten’’ aldus Stefan Stassen, accountmanager bij Freelance Factoring. ‘’Aangezien ons bedrijf in Rotterdam is gevestigd sloten we over het algemeen meer klanten uit Zuid-Holland aan. Daar zien we nu steeds meer ondernemers uit het noorden van het land bijkomen’’. De reden waarom deze ondernemers steeds meer voor factoring kiezen is omdat er voorheen weinig bewustzijn was van de dienstverlening, legt Stefan uit. Factoring is tegenwoordig een gevestigd begrip in de Randstad. Veel bedrijven weten van de dienstverlening af en passen dit toe tijdens momenten wanneer extra liquiditeit gewenst is.
Buiten de Randstad was factoring iets minder bekend, maar dat begint nu te veranderen. De reden hiervan is dat factoring tegenwoordig steeds gemakkelijker is om af te sluiten voor ondernemers. Zeker ten opzichte van bancaire leningen. Aanmelden gaat vaak gemakkelijk via de telefoon of afspraken per video. Bij de meeste factoraars is een persoonlijke afspraak ook niet nodig om alles rond te maken, waardoor de dienstverlening uiterst toegankelijk is.
In de nasleep van de coronacrisis nam het aantal bedrijven, die meer liquiditeit nodig hadden, enorm toe. Hierdoor zijn alternatieve financieringsmethodes steeds populairder geworden buiten de Randstad. Deze ondernemers gingen immers ook om zich heen kijken wat de alternatieven waren. Vaak kwamen ze dan bij factoring uit.