Hackers, cyberaanvallen en digitale oplichtingspraktijken. Zij vormen het schrikbeeld voor iedere internetgebruiker. Door één verkeerde handeling kunnen al jouw persoonlijke gegevens op straat komen te liggen en de gevolgen daarvan zijn vaak niet te overzien. Veel mensen zijn daarom huiverig om berichten te openen of bankzaken online te regelen en dat is niet geheel onterecht. Deze tips helpen iedere internetgebruiker om digitaal veilig te blijven.
Schakel een veilige verbinding in
Alles staat of valt met een veilige internetverbinding. Een VPN is daar een goed voorbeeld van. Wat is VPN? Een ‘virtueel privénetwerk’ dat het de gebruiker mogelijk maakt om al het internetverkeer om te leiden via een versleutelde tunnel. Dat betekent dat de informatie, verstuurd vanaf het apparaat, niet rechtstreeks naar de eigen provider (ISP) gaat, maar naar de VPN-server. Die codeert de gegevens en stuurt het vervolgens door. Voor buitenstaanders is alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Zij zien dus niet wie de gegevens heeft verstuurd. Bovendien kunnen ze de gegevens niet lezen, omdat ze gecodeerd zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor hackers.
Een VPN is vooral onmisbaar wanneer er verbinding gemaakt wordt met een openbaar netwerk. Dit zijn de, veelal gratis, wifinetwerken die beschikbaar zijn in onder meer bibliotheken, cafés en op luchthavens. Iedereen kan op hetzelfde netwerk inloggen en vaak zelfs met hetzelfde wachtwoord. Deze openbare netwerken zijn dan ook uiterst kwetsbaar voor hackers.
Kies unieke wachtwoorden
Veel mensen gebruiken nog steeds makkelijk te raden wachtwoorden. Zo blijken ‘Welkom21’, ‘password’ en ‘123456’ erg populair te blijven. Hackers weten dit en zij zullen deze algemene wachtwoorden ook het eerst uitproberen. Als een dergelijk wachtwoord bovendien ook voor meerdere accounts gebruikt wordt, is het spreekwoordelijke hek van de dam. Ze krijgen toegang tot alle persoonlijke informatie, maar ook tot eventueel opgeslagen betaalgegevens.
Kies daarom voor ieder account een uniek wachtwoord. Dat wil zeggen dat het moeilijk te raden is, maar ook dat het niet wordt hergebruikt. Om al deze ingewikkelde wachtwoorden te onthouden, kan een wachtwoordmanager een uitkomst bieden.
Gebruik Tweestapsverificatie
Wanneer inloggegevens door een datalek in handen zijn gekomen van hackers, kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot één of meer accounts. Wat een hacker niet zo snel in handen zal kunnen krijgen, is iemands vinger, oog of mobiele telefoon. Met tweestapsverificatie wordt bij het inloggen gevraagd om een tweede manier van identificatie. Naast een e-mailadres en een wachtwoord is er dan bijvoorbeeld een sms-code of een TouchID vereist voor toegang tot het account.
Wees alert op phishing
Veel mensen kunnen zich nog wel herinneren hoe een bekende webwinkel onlangs werd opgelicht met een phishingmail. De webwinkel ontving een factuur van een slordige 750 000 euro van een zakenrelatie. Althans, daar leek het op. De mail met de factuur stond bol van de spelfouten en was eigenlijk afkomstig van oplichters. Zij deden zich voor als de betreffende zakenrelatie en gingen er met de buit vandoor. Zelfs grote bedrijven kunnen in deze oplichtingstrucs trappen. En voor particulieren maken hackers echt geen uitzondering.
Klik daarom nooit op links in berichten, waarvan men de afzender niet direct kent. Veel van deze berichten komen automatisch al in de spamfolder terecht. Denk bijvoorbeeld aan berichten over uit het niets komende bitcoinaccounts die bijna verlopen. Of mails waarin gevraagd wordt om een rekeningnummer waarop een totaal onbekende loterij de hoofdprijs van 3 miljoen euro kan storten. Dit zijn vrij voor de hand liggende voorbeelden, maar cybercriminelen kunnen ook veel slinkser te werk gaan. Ze gebruiken vaak het Centraal Justitieel Incassobureau of een bank als dekmantel. Bedenk dat het CJB of een bank nooit per sms of mail een link zal sturen. Controleer bij twijfel altijd de officiële website.
Ga bewust om met social media
Social media zijn natuurlijk een uitstekende manier om contact te houden met vrienden en familieleden. We delen er kiekjes van de eerste schooldag van onze kinderen en plaatsen er onze vakantiefoto’s op. Daar is niets mis mee, zolang deze informatie alleen zichtbaar is voor mensen die we vertrouwen. Gevaarlijk wordt het als vreemden zo kunnen zien waar de kinderen naar school gaan en wanneer we weg van huis zijn. Wees daarom voorzichtig met wie je als ‘vriend’ toevoegt en controleer nog een keer de privacy-instellingen.