13 april 2022 – Column Peter Ursem: Democratisch feestje
Wanneer in een gemeente binnen enkele weken na de verkiezingen duidelijkheid komt over een te vormen nieuwe coalitie, zodat een college kan worden gevormd en aan de slag kan, ben ik geneigd om te zeggen: petje af! Goed werk! De democratie is er weer in geslaagd om verder te gaan met het besturen van de gemeente.
Drechterland is de andere Westfrieze gemeenten een beetje voor. Laten ze er in Hoorn maar een puntje aan zuigen! Drie partijen hebben het voornemen genoemd om er met elkaar uit te komen en het elkaar niet al te moeilijk te maken met het uitruilen van pijnpunten. Wanneer partijleiders enthousiast kijkend de goegemeente verzekeren dat ze zo lekker met elkaar kunnen werken, dan moet het voor een gemeente fantastisch zijn dat er ruimte lijkt te zijn voor constructieve samenwerking waar de hele gemeente de voordelen van zal proeven in de voorliggende vier jaar.
Laten ze er in Hoorn maar een puntje aan zuigen!
Het zijn de partijen VVD, Progressief Drechterland en Gemeentebelangen Drechterland die elkaar voldoende vertrouwen inboezemden om er op korte termijn helemaal uit te komen en een pracht van een collegeprogramma aan het volk te openbaren. Ze bezitten gedrieën net één zetel meer dan de helft van het aantal zetels in de Drechterlandse raad. Maar liefst 57% van de kiezers zijn op deze manier betrokken bij de coalitie. Echter is de vreugde om dit mooie samenspel niet bij ieder even groot.
De melk is zuur bij de Senioren Partij Drechterland en de lokale afdeling van het CDA. Zij doen hun beklag via de media. Kiezers in Drechterland krijgen een andere coalitie dan besteld, roep het CDA. Simone Visser-Botman, de lijsttrekker van het CDA zag als stemmenkampioen het als vanzelfsprekend dat het CDA deel zou uitmaken van een coalitie en omdat de Senioren Partij Drechterland maar liefst twee zetels was gegroeid en daardoor zelfs verdubbeld in zeggingskracht, was het logisch dat ook de SPD erbij zou komen. Met de VVD als vanouds voor de hand liggende partner is het plaatje gewoon rond en kan met een redelijk ruime meerderheid de mooie gemeente Drechterland ontzettend goede diensten bereid worden.
Wat voor spelletjes worden daar gespeeld?
De VVD besliste echter anders. Wonderbaarlijk volgens de partijen die nu buiten de deur staan. De VVD, de Vastgeroeste Vastgoed Denkers immers, is niet de best voorspelde partner van een progressieve partij en zeg nou zelf, wat doet Gemeentebelangen erbij? In de afgelopen vier jaar toch niet de grootste fan van VVD en PDL. Wat voor spelletjes worden daar gespeeld? Hebben ze dit voor de verkiezingen al een beetje bekonkeld? Wat die drie partijtjes willen is toch pure machtslust?
Ik lees in mijn regionale dagblad een uitspraak van de baas van de senioren: ‘De partij met een spectaculaire verkiezingswinst buitenspel zetten, om koste wat kost zelf aan de macht te blijven, dat was ironisch genoeg juist hetgeen wat wij willen veranderen.’
De macht, daar gaat het om. De kiezers die op CDA en SPD hebben gestemd zijn buiten spel gezet, wordt betreurd. CDA en SPD hadden volgens deze kiezers de wethouders moeten leveren. Je zet al die kiezers in de kou. Dat hoort toch niet?
Ik vrees dat ik de dames en heren van de partijen die nu oppositie mogen voeren erop moet wijzen dat de uitlatingen en gedachten van SPD en CDA niet gespeend zijn van machtsdenken. Was de tandem van deze twee partijen voor de VVD zo duidelijk dat de VVD als aanschuifpartij een hoop SPD- en CDA-wensen voor zoete koek diende te accepteren? Of blijkt nu dat het recept voor lieverkoekjes bij te twee andere partijen er smakelijker uit zag?
Drechterland gaat een boeiende politieke voorstelling beleven met drie partijen die zich bewust zijn van hun verschillen (en hoe groot zijn die in een pattelandsgemeente?) en die het gevoel hebben elkaar als gelijkwaardige partners te beschouwen. Een meerderheid van de Drechterlandse kiezers maakt het nu mee dat hun wens om bestuurders van hun keuze de gemeente te zien besturen uitkomt. Dat lijkt me precies de bedoeling van de democratie.