Beleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Drechterland 2022
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drechterland
gelet op titel 4.3 van de Algemene wet Bestuursrecht en artikel 35 Participatiewet
- –
- –
- –
vast te stellen de Beleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Drechterland 2022
Artikel 2. Doelgroep eenmalige energietoeslag 2022
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Aan kostendelers op grond van artikel 19a van de wet, wordt geen afzonderlijke toeslag worden toegekend. De toeslag wordt toegekend per huishouden. Wanneer dit huishouden kostendelers heeft wordt de toeslag uitbetaald aan de hoofdhuurder. De hoofdhuurder moet voldoen aan de in deze beleidsregels gestelde voorwaarden.
- 5.
Een huishouden (alleenstaande of gezin) heeft een laag inkomen als gedurende de referteperiode het in aanmerking te nemen inkomen niet hoger is dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm zoals beschreven in paragraaf 3.2 van de wet. Bij een fluctuerend inkomen wordt gerekend met het gemiddelde inkomen over de drie maanden voorafgaand aan de peildatum.
- 6.
- 1.
- 2.
- a.
- b.
in afwijking van artikel 3.1 van de Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Drechterland 2022 worden heffingskortingen niet meegerekend bij het inkomen. Het gaat om de jonggehandicaptenkorting, de ouderenkorting, de alleenstaande ouderenkorting, de algemene heffingskorting minstverdienende partner, de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting; en
- c.
Als de aanvrager niet in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag kan het college, gelet op alle omstandigheden, in het individuele geval beoordelen of de aanvrager in afwijking van deze beleidsregels alsnog in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag, indien dringende redenen hiertoe noodzaken.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 12 april 2022.
Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Drechterland,
de gemeentesecretaris,
C.M. Minnaert
de burgemeester
M. Pijl
De beleidsregel eenmalige energietoeslag gemeente Drechterland 2022 staat niet op zich zelf, maar is gebaseerd op artikel 35 van de Participatiewet. Dit betekent dat wie niet aan de voorwaarden van de wet voldoet, bijvoorbeeld omdat die persoon op de peildatum geen rechthebbende is of omdat een uitsluitingsgrond geldt, geen aanspraak kan maken op de energietoeslag.
Er zijn situaties denkbaar waarbij de aanvrager op de peildatum weliswaar niet voldeed aan de voorwaarden voor de energietoeslag, maar de (enige) uitsluitingsgrond slechts van korte duur was. De gemeente kan overwegen om in dergelijke situaties een toets op hardheid van de voorgenomen afwijzing uit te voeren (zie artikel 6). De hardheidsclausule artikel 16 van de Participatiewet voorziet hier niet in.