Samen met andere vrijwilligers organiseerde Sjoerd Schrassen uit Scharwoude op 10 en 12 juli een excursie voor een groep mannelijke Oekraïense vluchtelingen. Om hen wat afleiding te bieden en een gelegenheid om met elkaar te praten. Het uitstapje leidde onder meer langs de molens in de Schermer en het gemeentehuis, waar de groep lunchte met burgemeester Monique Bonsen.
Zo’n drie maanden geleden zag Schrassen de eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren in de opvanglocatie in Scharwoude. Sindsdien biedt hij hulp waar mogelijk. “Maar ik ben slechts één van de vele vrijwilligers,” benadrukt hij. Schrassen ziet hoe de bewoners steeds meer gewend raken aan de nieuwe situatie. Maar vooral de mannen blijven erg gesloten en houden zich op de achtergrond. Terwijl praten juist kan hepen. Schrassen: ‘De meeste mannen praten nauwelijks over wat ze hebben meegemaakt. We willen hen niks opdringen, maar met de excursie willen we hen in ieder geval een mogelijkheid geven om met elkaar te praten en om elkaar een beetje te leren kennen.’
Afleiding
Tegelijkertijd biedt het uitje de nodige afleiding. Het bezoek aan de molens in de Schermer, met een uitgebreide uitleg van de molenaar, valt in de smaak. Voor de oorlog was Oekraïne een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. Volodomir, die in Oekraïne technisch engineer was, vertelt dat zijn overgrootvader ook molenaar is geweest. Veel van de mannen blijken een technische achtergrond te hebben. Ze luisteren met veel interesse naar de verhalen van de molenaar.
Als de mannen in het gemeentehuis arriveren voor een lunch met burgemeester Bonsen is de spanning van hun gezichten af te lezen. ‘Ze zijn in Oekraïne niet gewend met een burgemeester te praten, laat staan samen een broodje te eten,’ licht Schrassen toe. Toch komt het gesprek al snel op gang, met hulp van tolk Mykhailo. Over de verschillen tussen Nederland en Oekraïne bijvoorbeeld en over werk. De meeste mannen hebben al snel na hun aankomst in Nederland werk gevonden. Degenen die nog geen werk hebben kunnen niet wachten om ook aan de slag te gaan.
Onzekerheid
De Oekraïners zijn blij met hun plek in Scharwoude, zegt Mykhailo. ‘We krijgen veel hulp en de communicatie met de gemeente is goed.’ Maar er zijn ook veel vragen. Of ze in Nederland een eigen bedrijf kunnen starten bijvoorbeeld. En of ze hier nog kunnen blijven, ook als de oorlog langer duurt. Een groot deel van hen heeft geen huis of andere bezittingen meer in Oekraïne. De steden waar ze woonden zijn volledig verwoest. Veel vragen kunnen worden beantwoord door de burgemeester en de hulpverleners van de gemeente, maar er is ook nog een hoop onzekerheid over de toekomst.
Positief blijven
Ondertussen proberen de vluchtelingen in Scharwoude er het beste van te maken. Met de hulp van de vele vrijwilligers. Binnenkort staat een excursie voor de Oekraïense vrouwen op de planning. En een uitje voor gezinnen. Schrassen: ‘Voor ons is het een ontdekkingsreis om uit te vinden wat wel en niet werkt. Maar we moeten positief blijven denken en kijken naar mogelijkheden.’
Bron tekst en foto: Gemeente Koggenland