5 oktober 2022 – Column Peter Ursem: Gemeentelijke linkmichel gezocht?
De laatste weken kun je op diverse plekken de term neoliberalisme horen en meestal in combinatie met de mededeling dat we daar nu zo langzamerhand van af willen. Na de val van het communistische regeringsmodel in dit deel van Europa kon je de gedachte opvatten dat de vrijemarkteconomie toch maar een mooi succes is gebleken en dat we daarmee als burgers veel beter af waren dan die bewoners van het Oostblok.
Zelfs sociaaldemocraten hebben zichzelf toen wijsgemaakt dat het heel prima zou kunnen gaan met de samenleving wanneer we ondernemers iets meer ruimte zouden gunnen. Dat heel veel ondernemers van het type zijn van de hele hand te nemen na het gulle toesteken van één vinger hebben we daarvoor, tijdens en daarna uitgebreid kunnen constateren. Ook dat door het aanmoedigen van de ondernemersgeest nu een aantal miskleunen zijn duidelijk geworden. Bepaalde ideeën die zich tegen ons (maar wie zijn ons eigenlijk?) keren zijn de begrippen verdienmodel en ‘eigen broek ophouden’. Allerlei bedrijven die we vroeger indeelden onder het begrip maatschappelijk nut moeten nu marktconforme tarieven berekenen om het hoofd boven water te kunnen houden en de marktconforme salarissen te betalen van de CEO’s.
Ook in onze Westfriese gemeenten lijkt de afhankelijkheid van de marktpartijen parten te spelen
De overheden zijn ook gebonden aan de zelfgemaakte regels om het spel van de vrije markt te blijven dienen en op te draaien voor alle aanverwante onderdelen waar de vrije marktpartners liever voor bedanken. Het geloof dat neoliberalisme ervoor zou zorgen dat door de concurrentie alles goedkoper zou worden wordt steeds minder fanatiek beleden. Denk aan terreinen als zorg, onderwijs, openbaar vervoer en politie en nog veel meer, waar de overheid enige decennia geleden nog een dikke vinger in de pap hadden.
Ook in onze Westfriese gemeenten lijkt de afhankelijkheid van de marktpartijen parten te spelen. Neem nu het geval Ursemmerplas in de gemeente Koggenland. Dat er iets mocht gebeuren om het gebied voor iedereen wat aantrekkelijker te maken is iets dat redelijk breed gedragen werd. Dat men voorts in zee ging met een bedrijf dat dit allemaal keurig kan regelen is ook een prima zaak. Op het moment dat de voorstellen van het bedrijf duidelijker in beeld komen, kan men natuurlijk vinden dat het maar goed is dat dit bedrijf dat allemaal gaat regelen, omdat die mensen dat wellicht beter kunnen dan een gemeente zonder de juiste specialisten plasverbeteringen in huis.
Toch blijkt dat er nu zaken gebeuren, waarbij de wenkbrauwen worden opgetrokken
Toch blijkt dat er nu zaken gebeuren, waarbij de wenkbrauwen worden opgetrokken omdat de plannen gevolgen hebben die niet door ieder werden doorzien. Mensen die al een flinke tijd op het recreatiepark aldaar en caravan of huisje hadden staan krijgen sneller dan men het ingeschat de opdracht om de boel de boel te laten. Alles wordt nieuw. Daar is veel voor te zeggen, maar hoe pak je dat aan zonder al te veel weerstand op te roepen? Het actieve bedrijf lijkt iets minder aanleg te hebben voor communicatie met betrokkenen.
Voor mij is het verbijsterend om in de krant te lezen dat het gemeentebestuur van Koggenland niet scherp heeft of de Ursemmerplas voortaan niet meer vrij toegankelijk is. Weliswaar zegt wethouder Rosalie van Dolder dat de plas voor iedereen toegankelijk moet blijven en dat daar afspraken over bestaan maar ook lees ik dat zij toevoegde dat ‘de gemeente zal onderzoeken wat nodig is om dit realiseren en hecht veel waarde aan het realiseren hiervan.’
Zal onderzoeken? denk ik dan. Wanneer daar heldere afspraken over bestaan, is het schier ondenkbaar dat de bazen van Ursemmerhof plannen bedenken waarbij dat niet meer mogelijk is. Wanneer blijkt dat er ergens kleine lettertjes staan dat het jammerdebammer wel mogelijk is om de plas uitsluitend toegankelijk te maken voor de betalende gasten van het park, dan is het zonneklaar dat goedwillende ambtenaren en bevlogen politieke bestuurders van de gemeente niet in staat zijn met linke ondernemers goede afspraken te maken.
Begin ik nu met een aanbeveling te komen om binnen een gemeentebestuur eigen linkmichels aan te trekken?