Nieuw besluit vaststellen bestemmingsplan Rozenbuurt, Hoorn
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 25 oktober 2022 het bestemmingsplan Rozenbuurt (NL.IMRO.0405.BPRozenbuurt-va02) opnieuw heeft vastgesteld. Het besluit volgt uit de uitspraak van 24 augustus 2022 met nummer 202106407/1/R1 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het vaststellingsbesluit van 21 september 2021.
Op het vaststellingsbesluit is afdeling 8.2.2A van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ heeft toegepast. De gemeenteraad heeft met die uitspraak de opdracht gekregen om het besluit van 21 september 2021 bij te stellen, zonder dat de gehele bestemmingsplanprocedure opnieuw gedaan hoeft te worden.
De Raad van State heeft twee gebreken in het raadsbesluit van 21 september 2021 geconstateerd. De gemeente is opgedragen deze gebreken te herstellen en daarover een nieuw besluit te nemen. De gebreken betroffen het vastleggen van het aantal bouwlagen (maximaal acht) en het borgen van het aantal bomen. De gemeenteraad heeft op 25 oktober 2022 een nieuw besluit genomen. Het bestemmingsplan Rozenbuurt is opnieuw vastgesteld met inachtneming van de uitspraak van de Raad van State. Het bestemmingsplan is op de volgende onderdelen aangepast:
– Paragraaf 3.6.8 (Bomenbeleidsplan) is aangevuld met een uitleg van de regeling in het bestemmingsplan over het planten van bomen.
– In artikel 1 (Begrippen) is het begrip ‘bijzondere bouwlaag’ (een bouwlaag die geheel beneden maaiveld is gelegen, zoals kelders e.d.) opgenomen;
– In artikel 1 (Begrippen) is aan het begrip ‘bouwlaag’ de zinsnede ‘met uitsluiting van bijzondere bouwlaag’ toegevoegd;
– Aan artikel 7.2.1 sub c (Wonen-Woongebouw) is de volgende regel toegevoegd: ‘in aanvulling op het gestelde onder c zijn ten hoogste acht bouwlagen toegestaan’;
– In artikel 6 (Wonen) en aan artikel 7 (Wonen-Woongebouw) is een regeling over het planten van bomen opgenomen.
Het opnieuw vastgestelde bestemmingsplan, de bijbehorende stukken en het raadsbesluit liggen van vrijdag 4 november tot en met donderdag 15 december 2022 voor iedereen ter inzage in het stadhuis. In verband met de verbouwing van het stadhuis liggen de stukken vanaf 28 november 2022 ter inzage bij de Rabobank, Nieuwe Steen 29 in Hoorn. Ook zijn ze te bekijken op www.hoorn.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer is NL.IMRO.0405.BPRozenbuurt-va02.
Binnen de periode van terinzageligging kan tegen het besluit beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep kan worden ingediend door:
– niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze over het ontwerp bestemmingsplan hebben ingediend;
– niet-belanghebbenden van wie redelijkerwijs niet verwacht kon worden dat zij een zienswijze hebben ingediend.
Degenen die eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 21 september 2021 tot vaststelling van het bestemmingsplan Rozenbuurt hoeven dat niet opnieuw te doen voor zover hun beroep betrekking heeft op de ongewijzigd gebleven planonderdelen.
Een beroepschrift dient te worden gestuurd aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Een beroepschrift kan ook digitaal, via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht worden ingediend. Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) vereist.
Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt.
Verzoek om voorlopige voorziening
Degene die tijdig beroep instelt, kan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening of schorsing van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan. Indien dit verzoek binnen de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de inwerkingtreding van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het verzoek om voorlopige voorziening kan schriftelijk dan wel digitaal worden gestuurd naar voornoemd adres van de Raad van State.
Voor het indienen van een beroepschrift en/of verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.
Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat heeft onder meer een versnelling van de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tot gevolg.
In het beroepschrift moeten de beroepsgronden worden opgenomen. De beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld. Het beroep wordt niet ontvankelijk verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend.