MIDWOUD – Waarnemend burgemeester Dennis Straat heeft de Nieuwjaarsbijeenkomst van Gemeente Medemblik geopend met een toespraak in het Grand-café De Post in Midwoud-Oostwoud. Hij vervangt de burgemeester, Frank Streng, die wegens gezondheidsproblemen thuis is.
In zijn toespraak richtte Straat zich tot de aanwezigen en benadrukte het belang van samenhorigheid en solidariteit in deze moeilijke tijden. Hij sprak over de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne en hoe de gemeenschap van Medemblik betrokken is bij de vluchtelingen die naar de gemeente zijn gekomen. Hij prees ook de initiatieven van de inwoners en maatschappelijke organisaties die hebben geholpen om de vluchtelingen te verwelkomen en te ondersteunen.
Straat benadrukte ook het belang van Grand-café De Post als ontmoetingsplek voor het dorp en sprak zijn waardering uit voor de uitbaters, Danny en Monique, die de zaak tijdens de coronacrisis draaiende hebben gehouden. Het programma van de Nieuwjaarsbijeenkomst was klein gehouden om ruimte te geven aan sociale interactie en het uitwisselen van nieuwjaarswensen.
Video
Hieronder de gehele nieuwjaarspeech van de waarnemend burgemeester van Medemblik. Met dank aan Peter Commandeur. De speech is hieronder in zijn geheel uitgewerkt.
Nieuwjaars toespraak Dennis Straat
Goedenavond en welkom op de Nieuwjaarsbijeenkomst van Gemeente Medemblik.
Fijn dat u naar Midwoud bent gekomen, u had thuis kunnen blijven, omdat er iets leuks op tv is, of omdat het werk nog niet af is. Maar gelukkig bent u hier en dat is wel zo gezellig.
Op dit moment zou burgemeester Frank Streng hier moeten staan. Zoals u weet zit hij wegens gezondheidsproblemen thuis en vervang ik hem.
Ik wens burgemeester Streng vanaf deze plaats van harte beterschap, wetende dat hij in gedachten bij u en deze receptie is.
Als waarnemend burgemeester van gemeente Medemblik heet ik u namens het gemeentebestuur van harte welkom in het sfeervolle Grand-café De Post’, dé ontmoetingsplek in Midwoud-Oostwoud.
We bezoeken elk jaar met onze nieuwjaarsreceptie een andere kern in Medemblik. Vanavond geven wij u de gelegenheid om nader kennis te maken met Midwoud, met De Post en haar medewerkers.
De Post maakt deel uit van Multifunctioneel Centrum De Tripkouw. De Tripkouw bestaat uit een sportzaal, cultuurzaal en een Grandcafé. De Post is ook een buurthuis.
Het Grandcafé is geprivatiseerd en heeft door de corona-jaren een moeizame tijd doorgemaakt. Gelukkig hebben de uitbaters Danny en Monique de zaak weer op de rit. Want De Post is een oergezellige ‘huiskamer’ waar het hele dorp graag is. Waar je kunt eten, sportkijken en borrelen, kortom een ontmoetingsplaats voor Midwoud en Oostwoud en ver daarbuiten.
Vanavond hebben we het programma klein maar fijn gehouden, zodat u volop in de gelegenheid bent om elkaar te spreken en uw nieuwjaarswens te delen.
De feestdagen verliepen anders dan in de twee jaar die achter ons liggen.
We leven in een ingewikkelde tijd. Het lijkt onwaarschijnlijk wat er allemaal gebeurt in de wereld. Het raakt ook ons eigen leven en meer dan we zouden willen.
Weet u nog; de coronacrisis in 2020 en 2021…
Toen begon de oorlog in Oekraïne. Tussen de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne zaten maar 5 dagen!
De oorlog bracht een stroom vluchtelingen naar ons land. Ook in onze gemeente hebben wij Oekraïense vluchtelingen gehuisvest. Ver van hun thuisland en met familie en geliefden die achterbleven, vierden zij kerst in een onbekend land. Zoiets kan je je nauwelijks voorstellen.
Ik heb gezien hoe betrokken en begaan u was en nog altijd bent met de vluchtelingen, o.a. door de massale donatie van kleding en goederen voor onze opvanglocaties in Opperdoes en in Andijk. En wat geweldig dat inwoners voor deze mensen hun eigen woning openstellen. Heel blij zijn we ook met al die maatschappelijke organisaties die belangeloos hun steentje bijdragen.
Voor iedereen die zich het afgelopen jaar heeft ingezet, in welke vorm ook, zeg ik namens het gemeentebestuur – dankuwel!
Grote vraagstukken hebben daarnaast deze dagen grote invloed op ons leven en welzijn.
Er is te weinig woonruimte; Het is heel goed mogelijk dat uw kind van 32 noodgedwongen thuis blijft wonen, omdat er geen betaalbaar alternatief is.
En daarbovenop nemen we als gemeente stappen om bij te dragen aan het huisvesten van vluchtelingen en statushouders. Met de nieuwe spreidingswet komt daar dit jaar een extra taak bij. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat dit het woningvraagstuk niet eenvoudiger maakt.
Als agrariër in onze gemeente heeft u wellicht ook grote zorgen. Vanwege de langdurige onrust over het stikstofbeleid weet u als boer niet waar u met het bedrijf en gezin aan toe bent. Wordt het verplaatsen, innoveren, omschakelen of uitkopen? Betekent dit het einde van uw bedrijf?!
De hoge energieprijzen en de stijgende kosten voor levensonderhoud. Is je halfje bruin straks nog te betalen? Kan de benzinetank nog gevuld worden?
U denkt misschien hoe moet het verder en waar eindigt dit?
We hebben allemaal behoefte aan perspectief, aan uitzicht en vooral verbetering van de huidige situatie.
Een oorlog die stopt en weer een normale energierekening.
Daar hebben wij helaas niet of nauwelijks invloed op. We leven in een welvarend land met een sterke structuur. Uiteindelijk overwinnen we dit. Maar wij, het gemeentebestuur, maken ons wel zorgen over u: onze bewoners, vrijwilligers en ondernemers. En vooral bij mensen die vereenzamen, boodschappen niet meer kunnen betalen en de kachel uitzetten, jongeren die geen perspectief meer zien, sportverenigingen, dorpshuizen en culturele plekken die na Corona door de energierekening in de problemen dreigen te komen en ondernemers die noodgedwongen moeten stoppen. U zult begrijpen dat wij niet alles kunnen oplossen, maar bieden graag een luisterend oor om te kijken wat we wel kunnen doen.
Hoe gaan we dan verder?
Met veerkracht en optimisme, doorpakken en vooruitkijken. Dat zit in ons menszijn en dat zit vooral ook in onze Westfriese aard. Naar elkaar omzien en elkaar helpen. Ik ben overtuigd dat we zo de schouders eronder zetten. Aanpakken en doen.
En ook de gemeente Gemeente Medemblik kijkt positief vooruit
We hebben een lastige periode achter de rug. Naast Corona waren het financieel en organisatorisch moeilijke jaren. Maar we zijn weer aan het ‘bouwen’. Met een nieuw college en een nieuwe raad. En met een aantal stevige politieke keuzes zijn de financiën weer onder controle. Vol energie zetten we de schouders eronder.
En er is goed nieuws voor woningbouwzoekenden!
De woningbouwproductie begint weer op gang te komen. Er zijn bij zowel grotere als kleinere nieuwbouwprojecten de afgelopen maanden belangrijke stappen gezet, op allerlei plekken in onze gemeente.
Een paar voorbeelden: er zijn bestemmingsplannen vastgesteld voor woningbouw in Abbekerk en Wognum, er zijn contracten met ontwikkelaars afgesloten voor nieuwbouw in Zwaagdijk-Oost en Hauwert, en bijvoorbeeld op het DEK-terrein in Medemblik zijn woningen opgeleverd.
Mooi nieuws is ook dat er geïnvesteerd gaat worden in de scholen. Hiervoor is een bedrag van ruim 35 miljoen beschikbaar. In de stad Medemblik wordt er dit jaar gestart met de voorbereiding voor de tijdelijke huisvesting en vernieuwbouw van de drie basisscholen.
Daarnaast zetten we in op het (blijven) ondersteunen van onze inwoners die het financieel zwaar hebben. We zetten de energietoeslag in en hebben ervoor gekozen extra te blijven doen via o.a. de bijzondere bijstand. Zo hebben we laatst met de decemberactie kinderen uit gezinnen met een beperkt inkomen een klein extraatje kunnen geven.
We studeren op investeringen in onze accomodaties voor het behouden van maatschappelijke voorzieningen, ook in de toekomst. Die voorzieningen in uw woonplaats dragen bij aan het gemeenschapsgevoel: de dorpshuizen, de sportcomplexen en de scholen. Liefst zouden we alle voorzieningen in stand houden, maar het moet wel kunnen.
Het zijn uitdagingen voor ons als gemeente. Uitdagingen die ons dwingen tot het maken van keuzes. Keuzes die niet altijd uw instemming zullen hebben. En dat snappen wij maar al te goed. Dat begrijpen ook de raadsleden die u vertegenwoordigen.
Investeringen in duurzaamheid door inwoners ondernemers
De verduurzaming en energiebesparing door particulieren én bedrijven wordt breed opgepakt. We zagen het bij de verkiezing ‘Duurzame Ondernemer’ van het jaar.
Wat een inspirerende voorbeelden lieten onze ondernemers weer zien. ☺
Maar ook bij u thuis gebeurt veel – wellicht noodgedwongen – al dan niet met hulp van onze gemeente. Misschien plakt u straks een sticker op de deur: ‘duurzaam huis’ en bent u zowaar een Klimaatklever! [gekozen tot ‘woord van het jaar].
En meer goed nieuws!
Het jaar 2023 zien we als een nieuwe start, een route naar een gezonde financiële basis van de gemeente Medemblik. Met een dienstverlening die op een kantelpunt staat. Die kantelt naar groei en ontwikkeling!
Onze dienstverlening aan u is vanzelfsprekend prioriteit nummer één. Het op orde brengen van ons personeelsbestand, is nu onze inzet om dat voor elkaar te krijgen.
Onlangs mocht ik 21 nieuwe, veelal jonge ambtenaren verwelkomen. En we gaan meer vacatures invullen, de campagne hiervoor start volgende week.
Onze ambtenaren, ik noem ze graag ‘medewerkers’, staan voor een dienstverlening die u van onze gemeente mag verwachten.
Een veelbelovend perspectief! Voor ons als organisatie maar ook voor u, inwoner, ondernemer, vrijwilliger of relatie.
Positief en onbetaalbaar is de gemeenschap. Dat bent u, met eigen initiatieven, verenigingen, organisaties en vrijwilligers die zorgen voor ‘leven’ in het dorp, of in de stad. Ik heb in de korte periode waarin ik als burgemeester hier werk, talloze mooie voorbeelden gezien en gehoord.
· Hoe ook de kleine kernen gemeenschapsgevoel tonen en met enthousiaste vrijwilligers veel tot stand brengen.
· Innovatief ondernemerschap, vaak in familieverband, soms met een wereldwijde afzetmarkt.
· En prachtige culturele initiatieven en museale activiteiten die onze geschiedenis en identiteit zo mooi benadrukken.
Medemblik is een levendige gemeente, met een historische stad en 16 prachtige plattelandsdorpen waar trotse en betrokken inwoners wonen.
Hier te mogen wonen, werken en recreëren; meer kan je je niet wensen?
Ik roep u op positief te blijven, om naar elkaar om te zien en te helpen waar mogelijk; om te kijken wat er wel goed gaat en wat we samen mogelijk kunnen maken. Ga om tafel met elkaar en praat over uw doelen en plannen, bundel uw krachten en kijk vooral vooruit. Om samen keuzes te maken voor een duurzame en betaalbare toekomst.
De toekomst is een verantwoordelijkheid voor ons allemaal.
Namens het gemeentebestuur [en de gemeentelijke organisatie] wens ik u een mooi 2023.