ENKHUIZEN – In september 2022 is gestart met een nieuw project in de regio: het preventietraject. Het is een initiatief bedacht voor leerlingen die hun stageplek niet konden behouden door uiteenlopende factoren. Voor hen bleek geen passend alternatief voor handen.
Leerlingen die door externe factoren (thuissituatie, invloeden van groepen, middelengebruik) niet in staat zijn om (op tijd) op hun stage of werkplek te komen, verliezen regelmatig hun stage/werkplek. Er kan te weinig worden opgebouwd. Doordat deze leerlingen vaak te laat komen of veelvuldig afwezig zijn, stoppen de stages en houdt het aanbod op. Deze leerlingen missen hierdoor de arbeidsvaardigheden die nodig zijn om een baan te vinden en te behouden. Veelal ligt een deel van het probleem in de opstart van de dag en het vervoer naar de stage. Door het ontbreken van ondersteuning thuis, het ontbreken van een fiets, het ontbreken van motivatie komt de leerling niet uit zijn/haar bed en kan zich er niet toe zetten om naar de stage toe te komen.
Het preventietraject in het kort:
- Het preventietraject is een vervanging van het reguliere stagetraject omdat intensievere begeleiding wordt gewenst of een eerder stagetraject niet tot een goed einde is gebracht.
- Leerlingen kunnen van huis of school worden gehaald en naar de werkplek worden gebracht (indien mogelijk komt de leerling zelf naar de werkplek).
- De leerlingen worden op professionele wijze begeleid bij het aanleren van de arbeidsmatige vaardigheden; maar ook ondersteund bij eventuele problematiek die er speelt. Er worden regelmatig coachgesprekken gevoerd.
- Vanuit deze veilige plek wordt gewerkt aan de arbeidsvaardigheden en de gestelde doelen.
Als een leerling hierin de nodige groei doormaakt, bemiddelt de begeleider hem/haar naar een extern bedrijf. De leerling wordt ook tijdens deze overgang begeleid, indien nodig met ondersteuning vanuit school.
Baanbreker
Voor de uitvoering is contact gezocht met Debbie van Dokkum van de Baanbreker in Enkhuizen (Harpstraat 3). Leerlingen kunnen daar terecht o.a. in de kringloopwinkel, cadeauwinkel, houtbewerking, keramiek of kantine. Een tweede werkplek is kwekerij Beerepoot (Dorpsstraat 209, Zwaag) waar gewerkt kan worden in de kas of productiewerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd voor externe bedrijven onder begeleiding van Hester Dijkhuizen.
Voor het project is subsidie verleend uit VSV gelden. Het preventietraject voorziet duidelijk in een behoefte. Er zijn nog enkele werkplekken beschikbaar voor leerlingen van de VO scholen van Oostelijk Westfriesland. Vraag naar de mogelijkheden via de mail: margreet.reus@praktijkschoolwf.nl
Recycling
Een mooie bijkomstigheid is dat, door het starten van dit preventietraject er ook behoefte bleek te zijn om de samenwerking op te zoeken in projectmatige creatieve projecten. Zo zijn de leerlingen van de praktijkschool WF gestart met het maken van producten voor de cadeauwinkel van de Baanbreker. Hierbij ligt de nadruk op recyclen, het werken met hergebruik van materialen. Zoals bijvoorbeeld het naaien van slofjes van oude retro dekenstof. Ook ondersteunen de leerlingen van de praktijkschool WF met het maken van de populaire keramieken zeilbootjes van de Baanbreker. De producten zijn te koop in de cadeauwinkel van de Baanbreker: Puur & g!fts, Westerstraat 124, Enkhuizen.