Er is een nieuw terrassenbeleid nodig voor Hoorn, naar aanleiding van verschillende ontwikkeling van de afgelopen jaren. Aanleiding daarvoor zijn de tijdelijke corona-terrassen en de ervaringen die dat voor de ondernemers en de bezoekers hebben opgeleverd.
Er zijn verschillende soorten terrassen. Hieronder een uitleg van de begripsbepalingen.
• Gevelterras: terras aansluitend aan de voor- en zijgevel van het horecabedrijf;
• Beperkt gevelterras: een terras in een zone aan de gevel van minimaal 0.50m breed en maximaal 1.20m bestaande uit een rij stoelen of een gevelbank;
• Overterras: terras niet aansluitend aan de voor- en zijgevel van het horecabedrijf;
• Terras voor het naast gelegen pand: terras gelegen voor een naast gelegen pand;
• Terrasboot: terras op een boot behorend bij een horecabedrijf;
• Zomerterras: terrassen op de locaties Roode Steen en het Kerkplein welke geplaatst mogen worden van 1 april tot 1 oktober;
• Regulier terras: terras wat ongeacht de locatie 12 maanden in het jaar geplaatst mag worden;
• Winterterras: 3-jarige pilot, gestart in 2022, waarbij het mogelijk is om het terras af te schermen met een bouwwerk. Voor het plaatsen van een dergelijk bouwwerk dient een omgevingsvergunning verleend te worden, het plaatsen van een dergelijk bouwwerk wordt verder buiten beschouwing gelaten in dit beleid.
Een (beperkt) gevelterras grenst direct aan de voor- of zijgevel van de bijbehorende horecagelegenheid en heeft maximaal de breedte van de gevel. Bij een terras voor naast gelegen panden dient er sprake te zijn van een schriftelijke toestemming van de eigenaar en gebruiker van het naastgelegen pand. Deze toestemming is een indieningsvereiste voor de vergunningaanvraag. De vergunning vervalt van rechtswege bij wisseling in bedrijfsvoering, eigendom en/of gebruik van het naast gelegen pand.
Het stellen van algemene beperkingen en beperkingen aan de locatie en afmetingen van het terras hebben voornamelijk te maken met de (verkeers)veiligheid en het gebruik van de openbare ruimte voor andere doeleinden, zoals de markt en de kermis.
In enkele straten in de binnenstad is er niet voldoende ruimte voor een volwaardig terras naast de vrije loopzone van 1.50m. Om toch zichtbaar te zijn en/of zitgelegenheid te bieden is het mogelijk een beperkt gevelterras te realiseren in een zone aan de gevel van minimaal 0.50m breed en maximaal 1.20m. Deze zone is bedoeld om de zichtbaarheid van de horecagelegenheid te vergroten; ’hier zit horeca’ en ’wij zijn open’. Het is in deze smalle zone niet mogelijk een terras te plaatsen in de vorm van tafels en stoelen. Wel mag er een enkele rij stoelen staan of een gevelbank worden geplaatst.
In Hoorn zijn enkele straten waar in verband met de vrije loopzones beperkte gevelterrassen zijn vergund of waar dit tot de mogelijkheden behoort. Denk hierbij aan; Veemarkt (oostkant), Nieuwsteeg, Lange Kerkstraat en Kleine Oost. In deze straten is nu een uitstalling of een beperkt gevelterras mogelijk.
Terras dat het hele jaar geplaatst mag worden conform de exploitatievergunning.
Op de pleinen Kerkplein en Roode Steen mogen extra zomerterrassen worden geplaatst. Deze terrassen mogen worden geplaatst in de periode 1 april tot 1 oktober. De rest van het jaar mogen hier alleen reguliere terrassen uitgezet worden. Zie tekening voor de zomerterrassen in bijlage C van dit beleid.
Een overterras is een gebied wat niet direct grenst aan de gevel van een onderneming. Als er meerdere ondernemingen in aanmerking komen en hier ook daadwerkelijk gebruik van willen maken dan zal het gebied evenredig worden verdeeld.
Terras bij sportvelden en –terreinen
Terrassen bij horecabedrijven op sportvelden en –terreinen zijn toegestaan direct aansluitend op de gevel.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 1.
- 2.
tijdens de kermisperiode (inclusief opbouw- en afbouwperiode) in de binnenstad van Hoorn is uw exploitatievergunning met betrekking tot uw terras tijdelijk niet geldig op het aangewezen kermisterrein. U mag dan geen terras plaatsen. U kunt een aparte vergunning voor een kermisterras aanvragen. Niet in alle gevallen zal dit worden verleend, dit is afhankelijk van de beschikbare ruimte;
- 3.
- 4.
- 5.
Uitstraling van het terras in de binnenstad
Kleurstelling en materiaal meubilair
In 2011 is gekozen voor een kleuromschrijving; gedekte kleuren en materialen als hout, rotan, staal en materialen vergelijkbaar met rotan. Deze omschrijving heeft als doel een basiskwaliteit te waarborgen. Een kwaliteit passend bij de uitstraling van de historische binnenstad, het ‘visitekaartje’ van Hoorn.
Maar op het gebied van meubilair zijn er continu ontwikkelingen en ondernemers willen graag hun horeca-concept met een specifieke sfeer of eigen identiteit zowel binnen als buiten ‘doorvoeren’.
Reden om meer ruimte te geven aan ondernemers en er vanuit te gaan dat er een basiskwaliteit gerealiseerd wordt passend in de historische setting van de binnenstad. “Plastic” meubelen en plantenbakken zijn niet van enige kwaliteit en fluorescerende of knallende kleuren vallen niet onder gedekte kleuren en worden nog steeds niet toegestaan.
De ondernemers stellen voor statafels toe te staan zolang het de veiligheid niet in gevaar brengt.
In het terrassenbeleid van 2011 is gekozen voor een beperking van het terrasmeubilair en aanvullende elementen met het idee ‘terug naar de basis’. Dit om een rommelig straatbeeld tegen te gaan.
Daarnaast geven statafels een ‘verkeerd’ signaal af. Dat wil zeggen de eenvoudige “klaptafels” waar geen hoge stoelen of krukken bij staan. Het nodigt uit tot het snelle drinken en dat is vanuit het alcoholbeleid en de openbare orde niet het gewenste beeld. Hoge tafels waar hoge stoelen of krukken bij staan en waar daadwerkelijk aan gezeten wordt geven een andere uitstraling en worden wel toegestaan. In bijlage A zijn voorbeelden van toegestane statafels opgenomen.
De laatste jaren zijn op verschillende terrassen banken met een hogere rugleuning geplaatst. Voor het behoud van de ruimtelijke kwaliteit (zichtlijnen, overzichtelijk en rustig straatbeeld) werden eerder eisen gesteld aan terrasschermen en menuborden. Het terrasmeubilair vraagt om eenzelfde benadering.
Meubilair op de pleinen Roode Steen en Kerkplein
Op de pleinen willen we meubilair van kwaliteit en in gedekte kleuren die passend zijn. Omdat het hier gaat om terrassen van verschillende ondernemingen op één plein is eenduidigheid een vereiste.
De ondernemers die een zomerterras willen op het plein dienen gezamenlijk met de andere ondernemers op het plein een plan te overleggen waarin rekening is gehouden met het bovenstaande. Het gezamenlijk plan is een indieningsvereiste bij het aanvragen van een zomerterras.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 6.
- 7.
- 8.
- 9.
- 10.
- 11.
Parasols zijn in sommige gevallen met de grond verankerd. Hierdoor vallen zij onder de vergunningplicht op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Beleid ten aanzien van deze vaste parasols is daarom opgenomen in de Welstandsnota en voorschriften worden verbonden aan de omgevingsvergunning.
Met betrekking tot de losse parasols het onderstaande:
In het terrassenbeleid van 2011 is ervoor gekozen alleen traditionele parasols toe te staan. Dit om het open en ruimtelijke karakter van terrassen te waarborgen. Wel is er uit gegaan van een grotere maat dan voorheen (van 3.50m naar maximaal 5.00m). Reclame is niet toegestaan, de voorkeur wordt gegeven aan minder opvallend en met gedekte kleuren. Reclame is alleen toegestaan op de volant of aan één zijde van de parasol.
Parasols op de pleinen Roode Steen en Kerkplein
Op de pleinen willen we parasols van enige kwaliteit en in gedekte kleuren die passend zijn. Omdat het hier om terrassen gaat op één plein van verschillende ondernemingen is eenduidigheid onderling een vereiste. De ondernemers die terrassen hebben op het plein dienen gezamenlijk een plan te overleggen waarin rekening is gehouden met het bovenstaande. Het gezamenlijk plan is een indieningsvereiste bij het aanvragen van een zomerterras.
Parasols (niet zijnde een bouwwerk) op een zomerterras zijn toegestaan met een maximale uitval van 3.5 meter en dienen verwijderbaar te zijn. De parasols dienen na sluitingstijd volledig verwijderd te zijn.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 12.
- 13.
- 14.
de parasols zijn vervaardigd van tentdoek of vergelijkbaar materiaal, die bestaan uit moeilijk brandbaar materiaal, dat tenminste voldoet aan de gestelde eisen van brandklasse II, bepaald volgens NEN 6065 bedoelde bijdrage tot brandvoortplanting. Het materiaal mag bij brand geen druppelvorming opleveren;
- 15.
- 16.
- 17.
onder een parasol mag nooit open vuur aanwezig zijn. Met open vuur wordt hier onder andere bedoeld: vuurkorven, barbecues en andere “open” warmtebronnen die een hoge temperatuur afleveren. Voor warmtebronnen gelden de brandveiligheidsvoorschriften zoals opgenomen in bijlage B in het Terrassenbeleid Hoorn. Deze worden tevens als bijlage bij de exploitatievergunning gevoegd;
- 18.
- 19.
- 20.
- 21.
Terrasschermen dienen in verband met de openbare orde en veiligheid met de grond verankerd of aan elkaar verbonden te zijn. Hierdoor vallen zij onder de vergunningplicht op basis van de Wabo. Beleid ten aanzien van de terrasschermen wordt daarom opgenomen in de Welstandsnota en voorschriften worden verbonden aan de omgevingsvergunning.
Het Kerkplein maakt deel uit van een zogeheten shared space: gedeelde verkeersruimte waar fietsen, voetgangers niet gescheiden worden van gemotoriseerd verkeer. Ook is er een verandering van functie gedurende de zomer- en winterperiode. In de zomerperiode worden er terrassen op de parkeerplaatsen geplaatst.
Na de herinrichting van het Kerkplein is door het college toegezegd aan de gevestigde ondernemers van Eet- en Bierencafé De Beiaard Hoorn, Café ’t Kroegie, Het Huis verloren en Mentality Barbershop en Smoothie dat er tijdens de zomerperiode (1 april tot 1 oktober) hoekschotten zijn toegestaan. Dit om het onderscheidt tussen parkeervakken en terrassen te maken, afscherming voor het rijdend verkeer en vanwege de wind.
In praktijk is gebleken dat de geplaatste hoekschotten en andere losse elementen een rommelig beeld geven. In 2023 zal er met de gevestigde ondernemers overleg plaatsvinden om hier een betere invulling aan te geven die recht doet aan de kwaliteit van het heringerichte plein.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 22.
- 23.
- 24.
- 25.
- 26.
- 27.
- 28.
Voorschriften vanuit het beheer
De openbare ruimte wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Om deze doeleinden zo zorgvuldig mogelijk op elkaar af te kunnen stemmen zijn er voorschriften nodig met betrekking tot het beheer.
Zonder toestemming mag men geen objecten in de bestrating plaatsen. De parasols zijn de laatste jaren steeds groter geworden. Dit betekent dat een goede verankering van de parasol en terrasschermen steeds belangrijker wordt. Hiervoor wordt vaak een voet in de bestrating aangebracht. Echter, onder de bestrating liggen kabels en leidingen. Om te voorkomen dat deze geraakt worden bij het plaatsen van een parasolvoet of verankering van een terrasscherm wordt de ondernemer gevraagd een tekening in te dienen en een ‘klic’melding te doen.
Deze klic melding / graafmelding (controle of er kabels en leidingen liggen) kan de aanvrager doen via het Kadaster (www.kadaster.nl). Op deze website staat een aanvraagformulier.
Na het plaatsen van de verankering beoordeelt de gemeente de situatie op straat, de vlakheid van de bestrating. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de constructie van de parasols of de schermen.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 29.
- 30.
de aanvrager dient schriftelijk aan te tonen dat de locatie geschikt is in verband met kabels en leidingen en andere ondergrondse voorzieningen. Voor de aanvraag van ondergrondse gegevens (kabels en leidingen) van de nutsbedrijven kunt u terecht op: www.klicmelding.nl. De wijze van verankering toetst de gemeente in verband met de veiligheid;
- 31.
indien zich onder het terras kabels, leidingen of riolen bevinden, of deze daar moeten worden gelegd, en de daarop rechthebbenden daaraan noodzakelijke werkzaamheden moeten verrichten, dient het terras voor zover nodig, op eerste aanzegging van deze rechthebbenden onmiddellijk ontruimd te worden en dienen eventueel aanwezige belemmerende terrasschermen en dergelijke te worden verwijderd, door en op kosten van de vergunninghouder. Gedurende de periode dat de vergunninghouder geen gebruik kan maken van het terras bestaat geen recht op schadevergoeding, tenzij anders is overeengekomen;
- 32.
Een terras bestaat in principe uit tafels en stoelen, aangevuld met een parasol en/of terrasscherm. Andere elementen zijn beperkt toegestaan want het streven is een aantrekkelijk en transparant straatbeeld, passend in de historische binnenstad. Echter, tijdens sommige feestdagen en evenementen die veel bezoekers trekken is het aantrekkelijk om vanaf een uitgiftepunt te bedienen. Vanaf zo’n punt kan sneller geserveerd worden; men hoeft niet door het gedrang naar binnen. Uit oogpunt van openbare orde & veiligheid is het niet wenselijk om buitentaps te plaatsen, tenzij deze onderdeel uitmaken van een evenement.
Plantenbakken worden alleen toegestaan op de hoeken van gevelterrassen met een maximale afmeting van 0.80×0.80×0.80m per bak. De plantenbakken mogen niet als afscheiding tussen de ondernemingen worden geplaatst en dienen na sluitingstijd volledig verwijderd te zijn. De plantenbakken mogen tegen de gevel opgeslagen worden als deze voorzien zijn van een ketting.
De laatste jaren is het “buiten leven” en “buiten eten” steeds populairder. Dus komen er aanvragen voor barbecues binnen. Barbecues zijn een mooie aanvulling op het horeca aanbod en past ook binnen het idee dat de stad steeds meer een “verblijfsstad” wordt. Maar het kan leiden tot rook- en geuroverlast. De Wet milieubeheer en aanverwante regelgeving voorziet niet direct in regels over barbecues op het terras. Wel zijn er regels voor barbecues binnen een inrichting met afzuiging. Maar de kans op overlast voor voorbijgangers, bezoekers van andere terrassen en bewoners is wel degelijk aanwezig. Reden om barbecues in de binnenstad niet toe te staan. Ze kunnen wel aangevraagd worden tijdens een evenement.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 33.
- 34.
- 35.
- 36.
- 37.
- 38.
- 39.
- 40.
- 41.
In het kader van de openbare orde en veiligheid zijn voorschriften met betrekking tot verlichting noodzakelijk. Voldoende verlichting draagt bij aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel. Het verbod om slingerverlichting is om de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 42.
- 43.
In de praktijk geeft het opruimen van terrasmeubilair verschillende problemen:
- •
- •
- •
Toch is het wenselijk de terrassen, het terrasmeubilair, op te ruimen zodat de kwaliteit van de openbare ruimte op peil blijft en de openbare orde niet verstoord wordt. Meubilair dat opgestapeld voor de gevel staat en vervolgens drie dagen blijft staan omdat de horecagelegenheid dicht is vormt een verstoring van het straatbeeld. Voor de veiligheid en de openbare orde adviseert de politie het meubilair op te ruimen na sluitingstijd.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 44.
- 45.
- 46.
In het kader van de ruimtelijke kwaliteit wordt, indien van toepassing, het volgende voorschrift in de exploitatievergunning opgenomen:
- 47.
Zonneschermen, markiezen en terrasoverkappingen
Zonneschermen, markiezen en permanente overkappingen zijn bouwwerken. Hierdoor vallen zij onder de vergunningplicht op basis van de Wabo. Beleid ten aanzien van de zonneschermen wordt daarom opgenomen in de Welstandsnota en voorschriften worden verbonden aan de omgevingsvergunning.
Alleen tijdens Koningsdag, Kermis, Lappendag en zogenaamde “A evenementen” kan een overkapping binnen een evenementenvergunning worden toegestaan. Dit zijn tijdelijke overkappingen, niet bedoeld om langdurig te blijven staan. A-evenementen worden benoemd in het evenementenbeleid.
Hiertoe worden, indien van toepassing, het volgende voorschrift in de exploitatievergunning opgenomen:
- 48.
Overige eisen vanuit woon- en leefsituatie en openbare orde
Loopzones worden ingesteld om de veiligheid en doorstroming van de voetgangers te kunnen waarborgen. Op een aantal plekken in de stad geldt maatwerk. Op de Oude Doelenkade is de looproute aan de overzijde van de voetgangerszone langs het water. Aan de Nieuwendam is er geen looproute omdat in de rest van de straat ook geen bruikbaar trottoir aanwezig is.
Hiertoe worden, indien van toepassing, de volgende voorschriften in de exploitatievergunning opgenomen:
- 49.
- 50.
- 51.
- 52.
- 53.
- 54.
- 55.
- 56.
Alle terrasgrenzen in de binnenstad worden voorzien van punaises. Bij nieuw vergunde terrassen gebeurt dit bij aanvang en bij bestaande terrassen wordt dit jaarlijks gecontroleerd.
Tot en met 31 december 2023 krijgen de vergunninghouders, wiens exploitatievergunning is gewijzigd naar aanleiding van de vaststelling van dit beleid, de tijd om hun exploitatie aan te passen conform de gewijzigde voorschriften uit hun vergunning. Deze overgangsregeling ziet alleen op de voorschriften 7, 8, 9, 11, 18, 19, 20, 23, 27, 33, 34, 35, 36, 43. Dit zijn de voorschriften welke gewijzigd zijn ten opzichte van het voorgaande terrassenbeleid. Deze periode dient om de horecaondernemers voldoende tijd te geven om in de praktijk uitvoer te geven aan de gewijzigde voorschriften. Op de overige voorschriften hebben geen wijzigingen plaatsgevonden ten opzichte van het vorige Terrassenbeleid. Deze vallen buiten de overgangsperiode.
De aangemerkte terrassen op het kaartje in bijlage D, behorende bij dit Terrassenbeleid, vallen niet onder de overgangsregeling. Aangezien het bij nieuw vergunde terrassen om delen van de openbare ruimte gaat die niet eerder onderdeel van het terras hebben uitgemaakt is het mogelijk voor de horecaondernemer om na vaststelling van dit beleid op de nieuwe delen van het terras direct aan de voorschriften te voldoen.
Bijzondere terrassen en locaties
In het Terrassenbeleid Hoorn (2018) staat dat er in eerste instantie twee geschikte locaties zijn voor terrasboten in het havengebied. Nieuwe aanvragen voor een terrasboot worden per geval beoordeeld. Op dit moment is er één locatie opgenomen in de Havenverordening 2018. Buiten het havengebied (Nieuwendam, Korenmarkt) liggen nog enkele grachten waar een terrasboot tot de mogelijkheden behoort. Buiten het havengebied is ruimte voor maximaal twee terrasboten. Ook hier wordt een aanvraag per geval beoordeeld. Belangrijke aspecten zijn de mogelijke overlast voor direct omwonenden en de doorvaarbaarheid.
Terrasboten staan nu niet expliciet genoemd in de beleidsregel. Maar ook deze terrassen hebben invloed op de kwaliteit van de openbare ruimte in de binnenstad. Dus ook hier gelden de regels zoals omschreven in dit beleid.
De herziening van het vorige terrassenbeleid heeft geleid tot een maatwerkoplossing voor het terras van hotel de Magneet. Dit terras wordt qua afmeting in afwijking van het huidige terrassenbeleid voortgezet.
In het terrassenbeleid zijn regels opgenomen over de plaatsing van terrasschermen. Deze regels zijn bepaald op basis van de ruimtelijke kwaliteit van de straten en pleinen in de binnenstad. Voor dit terras geldt maatwerk in afwijking van het huidige terrassenbeleid.
Met betrekking tot de handhaving is het onderdeel terrassen opgenomen in het ‘Handhavingsbeleid Publiek toegankelijke inrichtingen’ (zaaknummer 1296258).
Intrekken terrassenbeleid Hoorn
Het Terrassenbeleid Hoorn (zaaknummer 1577731) van 12 juni 2018 wordt met het inwerking treden van dit beleid ingetrokken.
Besluit vast te stellen de: Terrassenbeleid Hoorn 2023
Inwerkingtreding en citeertitel
- 1.
- 2.
Het college van Burgemeester en Wethouders
de secretaris, de burgemeester,
- •
- •
Bijlage B: Voorwaarden voor het plaatsen van terrasoverkappingen in Hoorn
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
De overkapping (en eventueel afgesloten zijden) mogen geen gevaar / belemmering opleveren voor ontvluchting. (Nood)uitgangen welke uitkomen op het terras dienen te allen tijde vrijgehouden te worden van obstakels zoals bijvoorbeeld stoelen, tafels parasols en plantenbakken. Er dient, ter ontvluchting van personen uit het tijdelijke bouwwerk, een voldoende vrije doorgang over het terras aanwezig te zijn, met een directe aansluiting op de openbare weg. Hiertoe dient de voorzijde onder de overkapping te allen tijde over de volle breedte open te zijn.
- 6.
- 7.
- 8.
- 9.
Onder een overkapping mag nooit open vuur aanwezig zijn. Met open vuur wordt hier onder andere bedoeld: vuurkorven, barbecues en andere “open” warmtebronnen die een hoge temperatuur afleveren. Ook is het niet toegestaan om onder de overkapping elektrische– en gasheaters of andere warmtebronnen in gebruik te nemen.
- 10.
Versieringen aan het plafond mogen alleen van “onbrandbaar materiaal” dan wel zeer moeilijk brandbaar materiaal zijn. Deze dienen minimaal aan brandklasse II te voldoen (overeenkomstig het gestelde in de NEN 6065) met een maximale rookdichtheid van 2.2 mˉ¹ overeenkomstig de NEN 6066. Deze versieringen mogen bij brand geen druppelvorming opleveren. Daarbij dient u bij het aanbrengen van de versieringen rekening te houden met een minimale hoogte van 2.5 meter.
- 11.
- 12.
De constructie van de terrasoverkapping moet voldoende sterk zijn om doorbuiging te voorkomen. Daarnaast dient het bouwwerk voldoende verankerd te zijn in de grond om wegwaaien c.q. verschuiving te voorkomen. Indien het (nood)weer hier aanleiding toe geeft dient de terrasoverkapping verwijderd te worden.
- 13.
- 14.
- 15.