WOGNUM – Op 1 januari 2022 heeft de gemeente Medemblik het recycle-tarief ingevoerd, wat tevens een verandering betekende in de berekening van de afvalstoffenheffing. Uit een recente tussenevaluatie, die op 24 mei aan de gemeenteraad is gepresenteerd, blijkt dat dit beleid vruchten heeft afgeworpen. Sinds de invoering van het recycle-tarief is er in 2022 maar liefst 42% minder restafval aangeboden door de inwoners.
Beter gescheiden afval
De gemeente stelt dat dankzij de inspanningen van de inwoners is er aanzienlijk minder restafval aangeboden is in het jaar 2022. Om precies te zijn is er gemiddeld 56 kilo minder restafval per inwoner gegenereerd. Daarnaast ziet de gemeente ook een verbetering te zien in de scheiding van andere afvalstromen, zoals gft, etensresten, plastic, blik en drinkpakken, sinds de invoering van het recycle-tarief. Deze positieve ontwikkeling draagt bij aan een grotere mogelijkheid tot recycling van waardevolle grondstoffen.
Resultaat
De kosten voor het verwerken van restafval, dat in feite betekent verbranden, nemen jaarlijks toe. De overheid legt een afvalstoffenbelasting op per ton verbrand restafval, welke stijgt met elk jaar. Zonder maatregelen om het afval beter te scheiden, zouden de kosten voor alle inwoners jaarlijks toenemen. Om dit te voorkomen, heeft de gemeente Medemblik in samenwerking met HVC het recycle-tarief geïntroduceerd. ‘Door beter afval te scheiden en minder vaak de afvalbak aan de weg te zetten, hebben de inwoners invloed op het variabele deel van hun afvalstoffenheffing’ stelt de gemeente.
Het verminderen van de hoeveelheid restafval heeft geleid tot een kostenbesparing van 9% op het gebied van verwerking en inzameling. Hierdoor is de afvalstoffenheffing, die sinds 2022 kostendekkend is, in 2022 slechts met 1% gestegen in plaats van de verwachte 10%.
Verbeterpunten
Tijdens de tussenevaluatie van het beleid zijn een aantal verbeterpunten naar voren gekomen die om aanpassingen en maatwerk vragen. Zo wordt er nagedacht over de inzet van verzamelcontainers voor de inzameling van plastic, blik en drinkpakken (PBD) in de kleinbehuisde kernen en appartementen. Bovendien moet de inwerpopening van de verzamelcontainers voor gft en etensresten worden verbeterd voor minder mobiele inwoners. In sommige gevallen, zoals op de dijk in Medemblik, zullen restcontainers worden vervangen door een verzamelvoorziening met ondergrondse containers. Daarnaast zal de tegemoetkomingsregeling voor huishoudens met medisch afval worden verbeterd, om zo beter aan hun specifieke behoeften tegemoet te komen. Daarnaast willen HVC samen met de gemeente Medemblik het inleveren van grondstoffen via mini-containers (die bij huishoudens staan) nog verder terugbrengen dan het succesjaar 2022.
Dumpingen en netheid openbare ruimte
De gevreesde dumpingen van afval in de natuur zijn nihil. Namens de gemeente Medemblik verklaart communicatieadviseur Kamminga dit feit: “In de 0- en effectrapportage is geen toename van dumping of bijplaatsingen gemeten. Daarnaast is er ook geen toename van de legingsfrequentie van de openbare (prullen)bakken geconstateerd. Onderstaande grafiek geeft weer dat het beeld van netheid in de openbare ruimte van gemeente Medemblik is verbeterd. Waarbij het grote nummer in de cirkel het totaal aantal metingen weergeeft en A+ de maximale score is. Bijplaatsingen zijn een onderdeel van dit beeld.”
Westfriesland
Meerdere gemeenten in Westfriesland staan aan de vooravond van de invoering van recycle-tarief. Mede ingegeven door de opdracht aan gemeenten om minder restafval af te voeren. Veel bewoners staan hier echter negatief tegenover en een van de argumenten is dat afval dan elders gedumpt zou worden en de inbreuk op de privacy vanwege bijhouden aantal maal een mini-container wordt geleegd.
Bij de afvalinzameling via de kliko’s worden persoonsgegevens verwerkt. De afvalbak is gekoppeld aan jouw woonadres. Deze bak is voorzien van een chip. De chip registreert het aantal keer dat de bak wordt aangeboden om geleegd te worden en de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt. De verwerking van deze gegevens gebeurt in overeenstemming met de privacyregelgeving. De gemeente is verantwoordelijk voor de naleving van de privacyregels. HVC als afvalinzamelaar houdt zich aan de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt over hoe wij vertrouwelijk met je gegevens omgaan.