14 juni 2023 – Column Peter Ursem: In goede argumentatie is het goed werken
Mijn dochter heeft in haar studietijd nog even gewerkt bij de DSB-bank in Wognum. Ik kwam wanneer ik haar kwam ophalen na het werk niet veel verder dan de opgang naar de voordeur en ooit een keer zelfs in de hal. Jaren later toen het kantoorgebouw werd overgenomen door de gemeente Medemblik kon je in Wognum op dit prominent gebouw de naam Medemblik zien prijken, hoewel ik toen vermoedde dat veel Wognummers nog even moesten wennen aan het feit dat ze in Medemblik kwamen te wonen.
Het gebouw is veel moderner dan het historische gebouw dat in het oude Medemblik staat. Een gebouw dat een duidelijke kantoorfunctie had werd nu ingenomen door de bestuurders en ambtenaren die nu een veel groter gebied moesten bedienen dan in het historische stadje aan het water het geval was. Dat is nu al enige tijd geleden. In de nieuwe functie bezocht ik het gebouw wat vaker, zeker in de tijd dat ik voor de streekomroep af en toe verslag kwam doen. Ik heb me niet eens erg verbaasd dat van een bankkantoorgebouw een gemeentehuis kon worden gemaakt.
Ik heb me niet eens erg verbaasd dat van een bankkantoorgebouw een gemeentehuis kon worden gemaakt.
In Hoorn werd besloten om van het nieuwe gemeentehuis een veel betere werkplek voor de stedelijke bestuurders te maken. Geen nieuw gebouw, maar een verbouwde. Daar is intussen mee begonnen en wanneer je even wilt schrikken, moet je proberen uit te vogelen hoeveel dat uiteindelijk gaat kosten. Er is in de raad indertijd een meerderheid gevonden om er toch maar mee aan de gang te gaan. De bouw van het nieuwe gemeentehuis startte in 1975 en voldeed waarschijnlijk toen wel aan de eisen van de tijd en van de ARBO. Dat doet het al enige tijd niet meer. Het gebouw is verouderd.
Ik moet je bekennen dat ik ontzettend weinig kijk heb of wat de minimumeisen zijn voor een verantwoorde werkplek. Ik heb mijn eigen werk waarschijnlijk vaak gedaan onder barre omstandigheden. Ik had dat niet door, want in het onderwijs was dat lange tijd normaal. Het mooiste geschiedenisproject vond plaats in een afgeschreven tijdelijk leslokaal met gaten in de vloer om overtollig regenwater weg te kunnen laten vloeien. Ik weet nu niet of men mij in dat lokaal stopte omdat ik ook in een puinhoop goed kan werken.
En we hebben het dan over heel veel geld.
Het gemeentehuis van Medemblik is al dertien jaar gemeentehuis en nu moet worden vastgesteld dat het gebouw niet meer deugt als kantoorgebouw van 2023. Ik wil dat best geloven. Er zijn overal normen voor en die moeten ervoor zorgen dat geen enkele werknemer iets beroerds kan overhouden aan zijn werkplek. De opknapbeurt zal naar schatting ruim 13 miljoen gaan kosten. De normering voor goede werkplekken kan in de komende tijd veranderen en dan zouden er zomaar wat miljoenen bij kunnen komen. En we hebben het dan over heel veel geld.
Wethouder Jeroen Broeders die er over gaat, probeert deze operatie te verdedigen. Hij is een man die weet hoe gemeentelijke zaken werken. In de gemeente Drechterland was hij al wethouder en daarvoor raadslid, dus hij heeft ervaring met de aanpak van dit soort zaken. Toch valt het renovatieplan niet bij iedereen in goede aarde. Dat mensen struikelen over gaten in de vloerbedekking is voor een redelijke prijs te verhelpen. En achterstallig onderhoud samen met het klimaatneutraal maken lijkt een zeer verdedigbaar doel, maar hoe dik is de gemeentelijke portemonnee? Er liggen in Medemblik nog steeds projecten te wachten op een noodzakelijke uitvoering. Een noodzaak die meer wordt gevoeld buiten het gemeentehuis dan daarbinnen.
Er liggen in Medemblik nog steeds projecten te wachten op een noodzakelijke uitvoering.
Het dorpshuis in Abbekerk bijvoorbeeld – een plek waar zoveel moois gebeurt om de gemeenschapszin overeind te houden – vraagt tevergeefs om een noodzakelijke renovatie. Waarschijnlijk verkeert dit gebouw in een veel slechtere staat dan het gemeentehuis. En wat te zeggen over het zwembad De Zeehoek? Dat gaat 31 juli definitief dicht . Beide projecten zouden, wanneer het gemeentehuis niet opgeknapt hoefde te worden en wanneer de gemeentekas wat voller zou zijn, door dezelfde wethouder Broeders met pakkende argumenten zijn genoemd als zaken waar zeker geld in gepompt moet worden.
De zaak ligt nu anders. De gemeenteraad zal een besluit gaan nemen over het renoveren van het gemeentehuis en wellicht zal een meerderheid zich scharen achter de argumenten van de wethouder. Ik neem aan dat er dan ook een besluit genomen gaat worden om nu wel te gaan sparen voor onderhoud van gemeentelijke gebouwen.
Ik vraag me af hoe trots de bevolking van gemeente Medemblik zal zijn op een vernieuwd gemeentehuis. Misschien dat ik, alleen maar uit nieuwsgierigheid, daar binnenloop om de sfeer van een weldadige werkplek op te snuiven en dan te weten dat het goed werken is in goede argumentatie.