HOORN – De gemeente Koggenland heeft een overeenkomst gesloten met Clean2Anywhere voor de aankoop van vijf huisjes. In aanwezigheid van initiatiefnemer C2A Edwin ter Velde en burgemeester Monique Bonsen werd de overeenkomst getekend in de fabriek van Clean2Anywhere. Bovendien zal er op 17 juli een raadsvoorstel worden ingediend voor de aankoop van nog eens 25 C2A huisjes.
Ondanks de aanzienlijke investering hoopt het college dat de gemeenteraad zal instemmen om de continuïteit van de fabriek te waarborgen en de huisjes te kunnen plaatsen op een locatie voor Flexwonen. Hoewel de exacte locatie nog moet worden bepaald, betekent deze overeenkomst wel de doorstart van de Clean2Anywhere fabriek in Hoorn. Dit is goed nieuws voor woningzoekenden in de gemeente, het team van Clean2Anywhere en WerkSaam Westfriesland.
Woningnood Koggenland
De woningnood in Nederland, ook in Koggenland, is nog steeds groot. Het is moeilijk voor veel mensen, vooral Koggenlandse jongeren, om geschikte huisvesting te vinden. Hoewel er volop wordt gebouwd in de gemeente, vergt dit veel tijd. Om mensen snel en betaalbaar goede huisvesting te bieden, wil de gemeente Koggenland in totaal 120 flexwoningen op twee locaties plaatsen. Dit kan worden gerealiseerd door de flexwoningen op eigen grond te plaatsen en bij de keuze van woningen slimme en maatschappelijke beslissingen te nemen. De huisjes van Clean2Anywhere zullen op de eerste locatie worden geplaatst, aangevuld met andere flexwoningen die allemaal een kwalitatieve uitstraling en bouwdiversiteit hebben.
Bewuste keuze
Wethouder Rosalien van Dolder benadrukt dat de gemeente Koggenland bewust heeft gekozen voor de huisjes van Clean2Anywhere: “Enkele maanden geleden heb ik de fabriek bezocht. De passie voor het product, de manier waarop het wordt gemaakt en het lef om te ondernemen en te innoveren spraken me enorm aan. Deze huisjes maken het mogelijk om snel en tegen een scherpe prijs te bouwen, zodat we binnen enkele maanden een groot aantal woningen kunnen aanbieden aan woningzoekenden die het in deze tijd extra moeilijk hebben, zoals onze Koggenlandse jongeren.” De aankoop van de Clean2Anywhere huisjes heeft tal van positieve aspecten, waaronder duurzaam gebruik van gerecyclede materialen en zinvol werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Energieneutraal
De huisjes voldoen aan het bouwbesluit, zijn energieneutraal dankzij het gebruik van zonnepanelen en een zoutaccu, en worden regionaal en CO2-neutraal geproduceerd. De stichting heeft geen winstoogmerk. Door de aankoop van vijf woningen kan de fabriek van Clean2Anywhere opnieuw worden opgestart. Initiatiefnemer Edwin ter Velde van C2A reageerde verheugd op de opdracht van de gemeente Koggenland: “Ze tonen daadkracht en handelen maatschappelijk verantwoord, en dat is precies wat nodig is in deze tijd. Maar het belangrijkste is dat we met deze opdracht weer banen kunnen bieden aan mensen die moeite hebben om hun plek op de arbeidsmarkt te vinden. We creëren woonruimte voor mensen die al te lang op zoek zijn naar een woning en maken gebruik van materialen die anders geen kans meer zouden krijgen.”
Ten minste 50% van het totale aantal flexwoningen op de eerste locatie zal worden gereserveerd voor jongeren.
WerkSaam
De doorstart van de fabriek van Clean2Anywhere is ook goed nieuws voor WerkSaam Westfriesland. WerkSaam werkt al sinds 2019 samen met Clean2Anywhere. Cliënten van WerkSaam kunnen zich in een bijzondere omgeving ontwikkelen en krijgen veel aandacht om hun talenten te ontwikkelen. Algemeen directeur Marjolijn Dölle is positief over deze samenwerking: “WerkSaam is erg blij met de samenwerking met Clean2Anywhere. Bij Clean2Anywhere is iedereen belangrijk en telt iedereen mee. Door gezamenlijk aan een boot te werken, leren jongeren elkaars kwaliteiten kennen, samenwerken en doorzetten. Ze ervaren respect en het gevoel dat ze meetellen. Jongeren die bij de boten hun talenten hebben ontwikkeld, kunnen doorstromen naar de Tiny House-fabriek voor een baan. Anderen weten door dit traject weer wat ze willen en keren terug naar school of vinden ander werk. Het is een unieke samenwerking met fantastische resultaten!”
Koggenlandse jongeren
Het college heeft de bevoegdheid om zelf te bepalen hoeveel woningen aan welke doelgroep worden toegewezen bij flexwonen. Hierdoor kan een groot deel van de flexwoningen worden aangeboden aan Koggenlandse jongeren, waardoor snel betaalbare huurwoningen beschikbaar komen. Ten minste 50% van het totale aantal flexwoningen op de eerste locatie zal worden gereserveerd voor jongeren. Het gemeentelijk Woningbedrijf zal de flexwoningen verhuren, waardoor ze worden toegevoegd aan het gemeentelijke bestand van sociale huurwoningen.