KOGGENLAND – Ieder jaar ziet de politie een toename van het aantal woninginbraken tijdens de zomervakantie. Vanuit de surveillanceauto laat de Koggenlandse wijkagent Niels Kamper zien welke woningen goed zijn beveiligd en waar bewoners maatregelen kunnen nemen om de kans op inbraak te verkleinen.
Wijkagent Kamper waarschuwt dat mensen voorzichtig moeten zijn met het delen van vakantieplannen op sociale media, omdat inbrekers meelezen; hij benadrukt ook het belang van preventieve maatregelen, zoals goede sloten en alarmsystemen, om inbraken te voorkomen. Deze tips heeft de gemeente Koggenland gedeeld in een artikel voor de inwoners die met een gerust hart op vakantie willen gaan.
Surveillanceauto
“Er zijn nog steeds veel mensen die op sociale media hun vakantie aankondigen. Of ze zetten hun vakantiefoto’s online terwijl ze nog weg zijn. Dat is leuk voor vrienden en familie, maar inbrekers lezen ook mee.” Kamper vertelt het terwijl hij zijn surveillanceauto door Avenhorn stuurt, waarbij hij continu de omgeving scant. Sinds februari is Kamper wijkagent in Koggenland, voornamelijk in de dorpen Avenhorn, De Goorn, Oudendijk en Grosthuizen. Voor die tijd werkte hij tien jaar in de noodhulp. ‘Daar was ik 24/7 met spoedgevallen bezig, ik ging van het ene incident naar het andere.”
Kamper zegt dat hij als wijkagent meer ruimte heeft om aan lange-termijn-oplossingen te werken, in complexere zaken. Hij geeft een voorbeeld: “In de noodhulp kwam ik wel eens in conflicten terecht waar mensen met psychische problemen bij betrokken waren. Dan zorgde ik dat het rustig werd – dat was mijn taak. Als wijkagent kan ik veel meer doen. Ik overleg met andere instanties, zoals de gemeente en GGZ-instellingen. Gezamenlijk kunnen we meer structurele hulp bieden. Dat geeft veel voldoening.”
Inbraken
Op het moment van spreken is het twee dagen voor de aanvang van de zomervakantie. Traditioneel een periode waarin er meer aandacht is voor woninginbraken. Ook al is daar op het moment geen directe aanleiding toe. Kamper: “We hebben onlangs een aantal veelplegers opgepakt. Die waren verantwoordelijk voor veel inbraken in de regio. Daardoor is het in Koggenland nu vrij rustig op het gebied van inbraken. Maar als er weer iemand op pad gaat, kan je zo een hele reeks inbraken hebben.”
Een van de voordelen van wonen in een dorp is volgens wijkagent Kamper de sociale controle. “Mensen houden elkaars huizen in de gaten. Het is belangrijk dat ze daarbij ook op bepaalde signalen letten: er zijn nog steeds inbrekers die een stokje tussen een deur steken om te kijken of de bewoners weg zijn. Of ze kijken of er post op de mat ligt.” In De Goorn wijst Kamper op een woning met een duidelijk zichtbaar alarmsysteem aan de gevel. De woning ernaast is voorzien van een camera. Dat soort technische middelen zorgen niet alleen voor een grotere pakkans, zegt Kamper, maar zijn ook als preventieve maatregel effectief.
Meerpuntssluiting
In een relatief nieuwe wijk in De Goorn zijn veel deuren beveiligd met een meerpuntssluiting, een deurslot dat gelijktijdig op verschillende punten de deur afsluit. Kamper: “Daar komt een inbreker niet zo makkelijk binnen.” De kiepramen die hij even verderop ziet zijn minder goed beveiligd. “Als een inbreker daar een breekijzer tussen zet is hij zo binnen. Vooral aan de achterkant van een huis is dat een risico, omdat daar vaak minder zicht op is.” Dat ondervonden ook bewoners van Ursem afgelopen zondag, zegt Kamper. “Die mensen waren op vakantie. Inbrekers hebben aan de achterkant een raam opengebroken en vervolgens de hele woning doorzocht.”
Het risico dat er wordt ingebroken in een woning is nooit helemaal uit te sluiten, zegt Kamper, terwijl hij door lintdorp Grosthuizen rijdt. Maar het risico kan wel aanzienlijk worden verkleind. “Je ziet dat mensen in dit soort kleinere dorpen hun achterdeur nog wel eens laten openstaan als ze even weg zijn. Inbrekers weten dat, dus doe de deur gewoon op slot.”
Bron tekst en foto: Gemeente Koggenland