HOORN – Het koloniale slavernijverleden is een onderwerp dat de geschiedenis van Hoorn diep raakt, maar tot voor kort onvoldoende belicht bleef. De gemeente Hoorn heeft nu echter de resultaten van een indringend onderzoek naar dit verleden vrijgegeven en nodigt haar inwoners uit voor een dialoogavond op woensdag 6 september om 20.00 uur in het Stadhuis aan de Nieuwe Steen 1.
Het onderzoek, uitgevoerd door het gerenommeerde onderzoeksbureau STAD en BEDRIJF, biedt volgens de gemeente een helder inzicht in het koloniale slavernijverleden van Hoorn en de rol van voormalige stadsbestuurders in dit donkere hoofdstuk van de geschiedenis. Het hoofddoel van het onderzoek is om de kennis over deze periode in de geschiedenis van de stad te vergroten en deze kennis beter toegankelijk te maken voor de inwoners van Hoorn, Blokker en Zwaag.
Kennis en inzichten
De geschiedenis kan niet worden veranderd, maar de gemeente Hoorn hoopt dat deze nieuwe kennis zal leiden tot betere inzichten en discussies over hoe we met dit verleden moeten omgaan in het heden en de toekomst. Na de dialoogavond zal er een openbare bespreking in de raadscommissie plaatsvinden. Hier zullen raadsleden hun inzichten delen over het onderzoek en wordt aan het college gevraagd welke vervolgstappen zij willen nemen op basis van de onderzoeksresultaten.
Dialoogavond
Op de dialoogavond van 6 september zullen inwoners en belanghebbenden de gelegenheid krijgen om hun mening te geven over het onderzoek en de conclusies. De gemeente Hoorn wil graag weten wat de inwoners vinden dat er met de kennis en aanbevelingen moet worden gedaan. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via deze link of deze pagina op de website van de gemeente Hoorn.
De dialoogavond is niet alleen bedoeld voor inwoners, maar ook voor het college en de gemeenteraad, die aanwezig zullen zijn om te horen wat de gemeenschap vindt van het onderzoek en hoe zij denkt dat er met de resultaten moet worden omgegaan. Verschillende meningen en invalshoeken zullen worden aangemoedigd en gehoord.
Onderzoek en conclusies volgens College
In het raadsvoorstel voor behandeling in de commissie van 12 september valt een korte samenvatting te distilleren.
De hoofdconclusie is: in het Hoornse slavernijverleden speelde het stadsbestuur de hoofdrol. De belangrijkste onderliggende conclusies zijn:
- Hoornse stadsbestuurders hadden een prominente rol in de VOC en WIG, maar ook daarbuiten
was Hoorn betrokken bij slavernij en slavenhandel. - De hele stad profiteerde van de koloniale en slavernij-gerelateerde nijverheid
- Particuliere handel in uit slavernij verkregen producten als koffie, thee en suiker.
- Horinezen bezaten slavenplantages of investeerden daarin.
- Horinezen liepen zelf ook risico door Noord-Afrikaanse kapers slaafgemaakt te worden
- Stadsgenoten en stadsbestuurders hielpen slaafgemaakte Horinezen actief vrij te komen.
De discussie over en kritiek op het koloniale en slavernijverleden is van alle tijden. Het college vraagt de raadscommissie richting, ideeën en suggesties voor een eventueel vervolg mee te geven. U kunt denken aan de volgende vervolgstappen.
- Excuses aanbieden voor de rol van het Hoornse stadsbestuur bij het slavernijverleden.
- Vervolgstappen om de kennis over het slavernijverleden van Hoorn zo toegankelijk mogelijk te
maken voor inwoners, en in het bijzonder scholieren in Hoorn, Blokker en Zwaag. - Heroverweging van de uiting ‘Hoorn, Stad van de Gouden Eeuw’ als prominent onderdeel van
de marketing en promotie van Hoorn. - Vervolgonderzoek naar de doorwerking van het slavernijverleden in het heden.
- Verbinding van de Lokale Inclusie Agenda met de doorwerking van het slavernijverleden in het
heden.
Wil de raadscommissie naar aanleiding van dit rapport nog verder onderzoek doen, en zo ja waarnaar? Het onderzoeksrapport is een eerste bundeling van bestaande kennis. Voor diepgaander inzicht is uitgebreider vervolgonderzoek nodig. Hiervoor zijn concrete aanknopingspunten, onder meer:
- Interne verhoudingen binnen de WIC-kamer Noorderkwartier.
- Hoornse plantagehouders in Zuid-Amerika.
- Private betrokkenheid van Hoornse stadsbestuurders bij slavernij en aanverwante activiteiten.
- Negentiende eeuw, vooral rond periode afschaffing slavernij. Hierover is betrekkelijk weinig
bekend.