OPMEER –
De financiële situatie vanaf 2026 is echter nog onzeker. Het Rijk heeft aangekondigd minder aan de gemeentes uit te gaan keren. Dit brengt veel gemeenten, en ook Opmeer, in financiële problemen. Vanuit de gemeentes wordt er dan ook op aangedrongen deze verlaging niet door te voeren.
Vijf pijlers en uitbreiding Economische Zaken
Opmeer investeert het komende jaar vooral in de vijf pijlers uit de Toekomstvisie. Dat zijn: vitale dorpen in een vitale gemeenschap, zorgzame gemeenschap, duurzame toekomst, aantrekkelijk landschap en bereikbaar bestuur. Daarnaast wordt er € 45.000 euro structureel opgenomen en gaat er een uitbreiding van 0,5 fte plaatsvinden op Economische Zaken zodat we uitvoering kunnen geven aan de ambities van het coalitie akkoord Vitaal Opmeer.
Vitale dorpen in een vitale gemeente
Om onze gemeente vitaal te houden, gaan we in 2024 investeren in concrete projecten en meehelpen om projecten mogelijk te maken. Hierdoor zorgen we ervoor een leefbare gemeente te houden waar mensen van jong tot oud kunnen blijven wonen, werken en recreëren. Zo wordt er geïnvesteerd in het centrum van Opmeer, in het klimaatbestendig maken van woonwijken, in wooncirkels, in woningbouw, in groen, in het behoud van voorzieningen zoals het zwembad en in werklocaties. Ook wordt de toekomst van het zwembad onderzocht, waarvoor in de kadernota aan onderzoekskosten een raming van € 20.000,- is opgenomen.
Zorgzame gemeenschap
We werken aan het vroeg signaleren en voorkomen van maatschappelijke problemen, het bestrijden van armoede en het verder ontwikkelen van de wijksteunpunten. We maken werk van een samenhangende aanpak voor gezondheid, welzijn en sport voor de jaren 2023-2026. In regionaal verband zetten we in op zorginnovatie en hebben aandacht voor problematiek rond eenzaamheid. Ook houden we rekening met de invoering van de Spreidingswet.
Duurzame toekomst
Een duurzame toekomst creëren we niet alleen voor onszelf, maar ook en vooral voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de klimaatverandering beheersbaar blijft en de effecten er van minimaal. Ook in Opmeer nemen we daarin onze verantwoordelijkheid door:
- duurzame energieopwekking. Wij gaan in Opmeer bijdragen aan schone energie, waardoor de CO2-uitstoot vermindert. Dat doen we vooral door het stimuleren van gebruik van zonne-energie;
- van het gas af te gaan en over te stappen naar andere energiebronnen voor de verwarming van woningen en bedrijven. Wij starten met een gasloze woonwijk, ondersteunen energiecoaches en bedrijven;
- het hergebruik van materialen te stimuleren. In 2024 stellen we een afvalplan op voor de inname en het hergebruik van huisvuil;
- het inrichten van klimaatadapatieve woonwijken. Dat wil zeggen: het verminderen van verharding en toename van groen en wateropvang.
Aantrekkelijk landschap
Om een prettige leefomgeving te creëren, werken we in West-Fries en Noord-Hollands verband samen aan de doorontwikkeling van het landelijk gebied. Verder volgt er een brede evaluatie van het recreatiegebied bij de passantenhaven aan de Wuiver. Ook werken we aan een toeristisch beleid als kader voor toeristische en recreatieve initiatieven.
Bereikbaar bestuur
We gaan aan de slag met de uitkomsten van het onderzoek ‘Waar staat je gemeente’. Verder worden de Omgevingsvisie en het omgevingsplan in een participatief proces vormgegeven. Ook komt er een adviesraad voor het sociale beleid van de gemeente. Zo krijgt participatie een prominente plek in onze werkwijze, want wij vinden het erg belangrijk om te weten wat de inwoners willen en vinden.
Invoering van de Omgevingswet
In 2024 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Onderdeel daarvan is het opstellen van een Omgevingsvisie. Volgend jaar bereiden we die voor met een omvangrijk participatietraject. Het gaat in de visie om onze leefomgeving en hoe wij die in Opmeer zien. Waar moet wat gebeuren en door wie? Dat kan alleen als het gemeentebestuur samen met de inwoners deze visie opstelt.
Toekomstige uitdagingen
De landelijke verkiezingen kunnen grote gevolgen hebben op de begroting. Bijvoorbeeld als het gaat over asiel- en migratiebeleid, maar ook de korting op het gemeentefonds (de uitkering van het Rijk aan Gemeenten om hun taken uit te voeren) waardoor vanaf 2026 grote tekorten ontstaan. Daarnaast hebben we te maken met almaar stijgende kosten voor jeugdzorg en Wmo. Ondertussen neemt de armoede toe en de bestaanszekerheid af. Dit soort ontwikkelingen kunnen zowel beleidsmatig als financieel een grote wissel trekken op gemeenten.
Raadsvergadering en digitaal inzien van de begroting
De gemeenteraad bespreekt de begroting tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering op 2 november 2023 en stelt de stukken vast tijdens de besluitvormende vergadering op 9 november 2023. Deze kunt u live of op een later moment beluisteren via www.gemeenteraadopmeer.nl(externe link). U kunt de begroting inzien vanaf 16 oktober via www.opmeer.nl.
Vragen?
Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via e-mailadres communicatie@opmeer.nl of op telefoonnummer 0226 – 363 333.
Bron tekst en foto: Gemeente Opmeer