HOORN – Op woensdag 1 november vierden de bestuurders van de gemeente Hoorn, Intermaris en HVC de start van het warmtenet in Hoorn. De symbolische ondertekening van een warmteleiding markeerde het begin van deze duurzame ontwikkeling. Bewoners uit het centrumgebied van de Kersenboogerd, waar de aanleg al begonnen is, deelden in deze mijlpaal. Meer dan 50 geïnteresseerde bewoners kwamen samen om de werkzaamheden van dichtbij te bekijken, onder het genot van een kopje soep.
Een stap in de energietransitie De gemeente Hoorn zet hiermee een belangrijke stap in de energietransitie. Arthur Helling, wethouder Duurzaamheid en Energie, benadrukte het belang van dit initiatief voor de toekomst: “We willen in 2040 energie- en klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat iedereen zijn huis verwarmt, kookt en doucht op een duurzame manier, zonder aardgas. Een warmtenet speelt hierbij een cruciale rol, en de start ervan is een grote mijlpaal voor Hoorn.”
Kansen voor de Kersenboogerd: duurzaam en toekomstbestendig wonen De Kersenboogerd is de ideale wijk om met een warmtenet te beginnen. In het programma “Kansen voor de Kersenboogerd” werken de gemeente, Intermaris en HVC samen. De werkzaamheden worden gecombineerd, waaronder grootschalige verbeteringen in huurwoningen, de openbare ruimte en de ondergrond. Dankzij de nabijheid van de woningen is dit gebied geschikt voor collectieve warmtevoorziening, wat de maatschappelijke kosten laag houdt.
Betsy Perk, Patio en Pergola als pioniers
In de komende jaren zullen ongeveer 1850 woningen worden aangesloten op het warmtenet, te beginnen met Betsy Perk. Dit complex, dat al een collectieve verwarming heeft, ondergaat geen veranderingen in de woningen. Na Betsy Perk zullen de woningen in Patio en Pergola volgen. Cees Tip, bestuurder van Intermaris, benadrukte het belang van betrokkenheid van bewoners bij de plannen en het streven naar energiezuinige woningen.
Samenwerken aan duurzaamheid
HVC, een publiek warmtebedrijf, ondersteunt de gemeente Hoorn in haar inspanningen om aardgasvrij te worden. Marco van Soerland, directeur warmte bij HVC, sprak over het gezamenlijke doel om CO2-uitstoot te verminderen en een aardgasvrije toekomst te creëren. De organisaties zijn van plan het warmtenet uit te breiden naar andere gebouwen en woningen in Hoorn, afhankelijk van het aantal aansluitingen en de locatie.
De introductie van een warmtenet is nieuw voor veel bewoners. Daarom werden de bewoners uitgenodigd om een kijkje te nemen en vragen te stellen. Voor een videoverslag van de dag kunt u terecht op www.hoornkersenboogerd.nl/startwarmtenet.