MEDEMBLIK – In de jaren ’30 van de vorige eeuw veranderde de rol van de radio. Naast muziek en nieuwsuitzendingen beluisteren, ontstonden er navigatie hulpmiddelen en radar. De presentatie begint met een heel kleine inleiding over radio en radiogolven. Deze zeer boeiende lezing zal op 26 januari plaatsvinden in de jaren ’40 Bioscoop-Theaterzaal van Oorlogsmuseum Medemblik.
Hans Walrecht vertelt het verhaal als een speurtocht, gezien vanuit het Britse perspectief. Zij ontdekten aan het begin van de oorlog diverse Duitse systemen om de vijandige bommenwerpers precies boven Engelse doelen te brengen. ‘Knickebein’ was zo’n systeem. Ad hoc moesten de Britten allerlei tegenmaatregelen nemen. En dat lukte!
In de luchtslag om Engeland, zomer 1940, moesten de Britten met de weinige jagers die ze bezaten de Duitse overmacht het hoofd bieden. Dankzij de ‘Chain Home’ radar konden zij de vijandelijke vliegtuigen al vroeg zien aankomen, zodat Air Chief Marshal Hugh Dowding zijn toestellen naar de juiste plaatsen kon dirigeren. Het overleven van de slag om Engeland was vooral te danken aan de Britse radar.
Na de slag om Engeland volgde de ‘Blitz’, waarbij de Duitsers onafgebroken Britse steden bombardeerden. Het werd het tijd om de Duitsers een koekje van eigen deeg te geven en Bomber Command begon met aanvallen op Duitse industriegebieden.
De Duitsers hadden echter ook radar, zowel op de grond als in de gevreesde nachtjagers. De Britten moesten die op alle mogelijke manieren omzeilen of uitschakelen. Dit werd in feite het begin van de elektronische oorlogsvoering. In het kader hiervan vond ook de spannende ‘Overval op Bruneval’ plaats, door Majoor John Frost en zijn mannen.
Tickets boeken:
www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’
Datum: vrijdag 26 januari 2024
Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)
Inloop: 19:15
Start lezing: 20:00
(De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)
Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis)
(opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik