STEDE BROEC –
Het is dit jaar 25 jaar geleden sinds de legionella uitbraak tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Bij deze ramp overleden in korte tijd 32 personen aan de veteranenziekte, meer dan 200 mensen werden ernstig ziek. Burgemeester Wortelboer legt op dinsdag 12 maart een krans bij het legionellamonument aan de Spoorsingel in Bovenkarspel. De herdenking start om 15.00 uur. Iedereen die wil is van harte welkom om bij de herdenking aanwezig te zijn.
Grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld
De Westfriese Flora in Bovenkarspel was jarenlang de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld en trok in de hoogtijdagen jaarlijks 100.000 bezoekers. De tentoonstelling werd voor het eerst gehouden in 1933. Kennisuitwisseling tussen de kwekers en prijzen voor de beste bloemen stonden centraal maar er was ook stamboekvee, een huishoudbeurs, modeshows en muziekoptredens. Speciaal voor de Westfriese Flora werd in 1977 treinstation Bovenkarspel Flora geopend.
De gemeente Bovenkarspel en later de gemeente Stede Broec was erg betrokken bij de Flora. Er werden veel gasten ontvangen, waaronder buitenlandse delegaties uit bijvoorbeeld China, leden van het Koninklijk Huis en Bekende Nederlanders naar wie een tulp werd vernoemd.
Legionella uitbraak
Tijdens de Flora in 1999 stonden diverse bubbelbaden tentoongesteld. Eén daarvan was gevuld met een brandslang die al lange tijd niet gebruikt was. In het stilstaande water in de slang had zich een zeer agressieve variant van de legionellabacterie ontwikkeld.
Na afloop van de Flora werden de huisartsen en ziekenhuizen overspoeld met een golf van ziektegevallen. Het lukte in het begin niet om een diagnose te stellen en een link naar de bron op te sporen. Met hulp van academische ziekenhuizen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lukte dit wel.
Er werd vastgesteld dat alle patiënten de veteranenziekte hadden en dat de besmettingsbron de Westfriese Flora was. Op 12 maart werd er door het RIVM een epidemiewaarschuwing aan alle huisartsen en ziekenhuizen in Nederland uitgegeven, waarin ze werd gevraagd om alert te zijn op bezoekers van de Flora en mensen met op longontstekingen lijkende aandoeningen.
In de volgende weken werden er 318 gevallen uit heel Nederland aan het RIVM gerapporteerd. Alle patiënten hadden de Westfriese Flora bezocht en waren ziek geworden. Er is vastgesteld dat 32 mensen overleden aan de legionella-infectie. Verder werden 206 mensen ernstig ziek en veel van hen kregen permanente gezondheidsproblemen na hun bezoek aan de Flora. Deze legionella besmetting had heel veel impact op de gemeenschap van Stede Broec. Deze legionellabesmetting en de lange nasleep luidde het einde in van de jaarlijkse Westfriese Flora in Bovenkarspel.
Er is in Bovenkarspel een monument opgericht ter nagedachtenis aan alle slachtoffers. Het staat aan de Spoorsingel in Bovenkarspel. Jaarlijks wordt daar op 12 maart stilgestaan bij wat er in 1999 is gebeurd. Ook dit jaar weer, 25 jaar na dato.
Bron tekst en foto: Gemeente Stede Broec