Delegatiebesluit Omgevingsplan
Artikelsgewijze toelichting Delegatiebesluit omgevingsplan Opmeer
- a.
Ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt worden met een omgevingsvergunning in afwijking van het omgevingsplan (BOPA), moeten binnen 5 jaar in het omgevingsplan worden verwerkt. Hiertegen staat geen bezwaar en beroep (meer) open. Het vertalen van een al verleende omgevingsvergunning is een administratieve handeling; de ruimtelijke afweging heeft al bij vergunningverlening plaatsgevonden. Daarom leent deze bevoegdheid zich goed voor delegatie.
- b.
Het voorbereidingsbesluit is een besluit dat tijdelijk ontwikkelingen inperkt die op grond van de geldende regels in een omgevingsplan mogelijk zijn, maar bijvoorbeeld op grond van (nieuwe) inzichten niet wenselijk zijn of niet passen in een omgevingsplan dat in voorbereiding is. Omdat de voorbereiding van een raadsbesluit enige tijd duurt, zou in de tussentijd alsnog iemand de onwenselijke mogelijkheid die het omgevingsplan biedt, kunnen gebruiken. Om sneller onwenselijke regels tijdelijk buiten werking te kunnen stellen, kan dit worden gedelegeerd. Een voorbereidingsbesluit is altijd tijdelijk, hiermee is geen permanente wijziging van het omgevingsplan mogelijk.
- c.
Onder de Omgevingswet zijn de wijzigingsbevoegdheid en de uitwerkingsverplichting vervallen. De huidige bestemmingsplannen bevatten nog wel wijzigings- en uitwerkingsbevoegdheden. Deze wijzigings- en uitwerkingsplannen zijn onherroepelijk geworden vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet en zijn opgegaan in het omgevingsplan. Met deze bevoegdheden konden B&W onder de Wet ruimtelijke ordening zelfstandig het bestemmingsplan wijzigen. Voor deze gevallen kan de bevoegdheid om het omgevingsplan aan te passen, daarom ook aan het college worden gedelegeerd.
- d.
Helaas ontstaan soms onjuistheden in een plan. Bijvoorbeeld door een verwijzing niet aan te passen. Het corrigeren van verschrijvingen, verkeerde verwijzingen en evidente onjuistheden in het omgevingsplan is een bevoegdheid die zich voor delegatie leent.
Dat geldt ook voor het doorvoeren van wijzigingen van technische aard. Hierbij kan gedacht worden aan de situatie dat het werkingsgebied verkeerd is omgezet. Deze moet dan worden hersteld. Het gaat hier om technische aanpassingen die niet leiden tot inhoudelijke wijzigingen.
- e.
- f.
- g.