ZWAAG – Op een braakliggend terrein aan de Westerkrabhoofd in de wijk Bangert en Oosterpolder is een proef gestart met het maken bokashi. Bokashi wordt gemaakt van grasafval vermengd met micro-organismen en kalk. Het resultaat is een duurzame bodemverbeteraar: bokashi.
Het doel is om de biodiversiteit te bevorderen door gevarieerdere bermen en grasstroken te creëren. Bloemrijke bermen bieden voordelen voor insecten en zorgen voor een betere uitstraling. Om bloemrijke bermen te maken en in stand te houden moet het grasvolgens de gemeente na het maaien afgeruimd worden. Dit afgeruimde gras wil Hoorn duurzaam worden verwerken en het maken van Bokashi is een duurzame optie.
Bokashi?
Bokashi is gefermenteerd organisch materiaal dat als natuurlijke meststof kan dienen. Het proces vindt plaats zonder zuurstof, waardoor voedingsstoffen behouden blijven. Het wordt gemaakt door het grasafval plat te rijden en daarna te mengen met een startermix van micro-organismen en kalk. Vervolgens wordt het luchtdicht afgedekt voor een fermentatieproces van minimaal 9 weken.
Wat zijn de voordelen?
- Bokashi is geurloos en veroorzaakt geen methaanuitstoot
- Het helpt bij het vasthouden van koolstof en vermindert CO2-uitstoot
- Bokashi verbetert de bodemstructuur
- Het dient als natuurlijke meststof en onderdrukt onkruidgroei.
Met deze proef wil de gemeente Hoorn bijdragen aan een duurzamere en groenere omgeving. Als de proef succesvol is, zal deze methode in de komende jaren worden voortgezet.
Bron tekst en foto: Gemeente Hoorn