BLOKKER – Het College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn overweegt om mee te werken aan de realisatie van twee bouwvlakken voor nieuwe woningen aan de Westerblokker 20a en 22a in Blokker. De aanvraag voor een omgevingsvergunning, die in 2023 werd ingediend, botst echter met het huidige bestemmingsplan, waardoor een uitgebreide afwijkingsprocedure noodzakelijk is.
Omdat er op de betreffende kavels geen bouwvlakken zijn opgenomen in het bestemmingsplan, is het voorgestelde bouwproject in strijd met de huidige regels. Na overleg en een gedetailleerde ruimtelijke onderbouwing door de aanvrager, hebben zowel interne als externe adviseurs van de gemeente het plan beoordeeld. Uit deze beoordeling blijkt dat het project goed inpasbaar is op de locatie en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Ook de stedenbouwkundige aspecten, zoals de massa en situering van de voorgestelde woningen, zijn akkoord bevonden.
Aan de raad
Gezien deze bevindingen ziet het college een basis om medewerking te verlenen aan het bouwproject. Wel moet de gemeenteraad nog een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgeven, omdat het plan niet volledig past binnen de huidige stedenbouwkundige of ruimtelijke structuur van het gebied.
De plannen voor de nieuwe woningen maken deel uit van een bredere ontwikkeling in het gebied. Voor de woningbouw in de Bangert en Oosterpolder heeft de gemeente Hoorn eerder gronden aangekocht van de aanvrager. Deze grondverwerving was bedoeld voor de bouw van nieuwe woningen en de verbreding van de Westerblokker, in aansluiting op fase 5b en fase A-Zuid van het woningbouwproject.
Toevoeging
De aanvrager heeft nu de wens geuit om twee vrijstaande woningen te bouwen aan weerszijden van de Westerblokker 22 in Blokker. Dit zou een toevoeging zijn aan de eerder geplande ontwikkelingen in het gebied stelt het college.
Voorstel wordt 10 september in de commissie besproken.
” Omdat er op de betreffende kavels geen bouwvlakken zijn opgenomen in het bestemmingsplan, is het voorgestelde bouwproject in strijd met de huidige regels. Na overleg en een gedetailleerde ruimtelijke onderbouwing door de aanvrager, hebben zowel interne als externe adviseurs van de gemeente het plan beoordeeld. Uit deze beoordeling blijkt dat het project goed inpasbaar is op de locatie en voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Ook de stedenbouwkundige aspecten, zoals de massa en situering van de voorgestelde woningen, zijn akkoord bevonden.
“
De hele Bangert was grasland. Ook daar is gebouwd. Er wordt zo veel gebouwd, stikstof. Enz.