HOORN – Er was enige onduidelijkheid onder bezoekers van het nieuwe stadsstrand in Hoorn over waar er gezwommen en gevaren mag worden. Dit ook mede na de opening van de zwemsteiger ter hoogte van de galgenbocht en de nieuw te bouwen strandpaviljoen.
André van Beusekom van Fractie Eenhoorn stelde daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de veiligheid en afbakening van vaar- en zwemwater bij het stadsstrand. Het college heeft deze vragen inmiddels beantwoord.
Vaarverkeer
Op 4 juli zijn de tijdelijke boeien, die tijdens de aanleg van het stadsstrand waren geplaatst, verwijderd. Deze boeien waren aangebracht om het vaarverkeer tijdelijk te reguleren tijdens de bouw. Nu het stadsstrand volledig is afgerond, zijn de tijdelijke voorzieningen weer weggehaald en is er rood-witte bebording op de palen van de scheepvaartlijn geplaatst om duidelijk aan te geven waar gevaren mag worden.
Scheepvaartlijn beschermt strand en zwemmers
Volgens het college is het varen naar het strand of de zwemsteigers niet toegestaan. Het strand en de zwemsteigers worden afgeschermd door een scheepvaartlijn, wat betekent dat vaartuigen deze gebieden niet mogen betreden. Dit moet de veiligheid van zwemmers waarborgen.
(tekst gaat verder onder deze afbeelding)
Mei – Oktober
Als aanvulling op bovenstaande duiding kregen wij van de afdelingvoorlichting nog een aanvulling. “Het zwemseizoen (van het buitenwater) loopt van 1 mei tot 1 oktober. Volgende week worden daarom de zwemlijnen en de scheepvaartlijn verwijderd en opgeslagen. Tot 1 mei is het water bij het stadsstrand daarom geen afgesloten gebied meer. Er staan nog wel borden op palen om de scheepvaart uit deelgebied 1 en 2 te weren (voor zover er nog boten komen in de wintermaanden). Het is belangrijk dat zwemmers die ook in de winter in open water zwemmen, dus goed opletten. ”
Afdoende veiligheidsmaatregelen
De rood-witte bebording op de palen van de scheepvaartlijn is in overleg met Rijkswaterstaat (RWS) geplaatst en voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften voor zowel strandbezoekers als vaarweggebruikers. Het college benadrukt dat deze afbakening voldoende duidelijk is en geen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. De gemeente is verantwoordelijk voor het strand en het zwemwater tot aan de tweede ballenlijn, terwijl RWS verantwoordelijk is voor het gebied buiten deze lijn.
Veiligheid van langeafstandszwemmers
Voor langeafstandszwemmers geldt dat zij, wanneer ze buiten de tweede ballenlijn zwemmen, dit op eigen risico doen. Het college ziet geen mogelijkheid om verdere maatregelen te treffen voor deze zwemmers, aangezien de verantwoordelijkheid voor dat gebied bij Rijkswaterstaat ligt.
Is er ook een gedeelte van het strand gereserveerd voor watersporters (wind-/kitesurfers)?