ENKHUIZEN – Donderdag 10 oktober opende het Zuiderzeemuseum feestelijk de tentoonstelling De ziel van Schokland, die de verhalen van het voormalige eiland Schokland en de impact van gedwongen migratie belicht.
Het Schokker koor verzorgde de muzikale opening met het lied Sterre der Zee, en ook oud-BZN-zangeres Anny Schilder was aanwezig om herinneringen te delen. De tentoonstelling is vanaf 11 oktober te bezoeken in het binnenmuseum. De expositie loopt tot nader order en is gratis toegankelijk met een entreebewijs voor het Zuiderzeemuseum.
Verhalen van toen en nu
De tentoonstelling toont het verhaal van de inwoners van Schokland, die in 1859 moesten vertrekken toen het eiland werd ontruimd. De expositie trekt een parallel met hedendaagse migratie en toont de veerkracht en saamhorigheid van mensen die hun thuis verliezen. Conservator Hilde Cammel vertelt: “*De ziel van Schokland* maakt het Schokker-verhaal levendig, en verbindt dit met actuele verhalen over migratie.”
Bijzondere objecten en persoonlijke verhalen
Onder de tentoongestelde objecten bevinden zich een pentekening van Johan Conrad Greive en een bijzondere trouwring die in 1949 aan het museum werd geschonken. Ook zijn er persoonlijke erfstukken van Schokker nazaten te zien. Een speciale audioroute belicht de verhalen van migranten uit Iran, Cuba en Oekraïne, die vergelijkbare ervaringen delen met de Schokkers van toen.
Nieuwe podcast over Schokland
Gelijktijdig met de tentoonstelling werd de podcast *Een Ghanees op Schokland* gelanceerd, waarin verteller Nathan de Vries samen met historicus Eva Vriend op zoek gaat naar het migratieverhaal van de Schokkers. De podcast verkent thema’s als ontworteling, identiteit en de zoektocht naar een thuis.
Meer informatie is te vinden op de website van het museum.