OPMEER – In de strijd tegen klimaatverandering nemen steeds meer gemeenten het voortouw in de energietransitie. De gemeente Opmeer wil daarom de haalbaarheid en de wenselijkheid onderzoeken voor de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf.
Het initiatief om de haalbaarheid van een ‘gemeentelijk energiebedrijf’ te onderzoeken is een gevolg van een aantal ontwikkelingen binnen de gemeente. Deze ontwikkelingen maken het relevant om na te denken over of, waar en hoe je deze initiatieven een plek kan geven in het publieke domein: is een gemeentelijk warmtebedrijf daarbij een optie en wat houdt dat dan in?
Ontwikkelingen in de gemeente
- Grondaankoop voor zonneweide: De gemeente heeft 7 hectare grond aangekocht voor de ontwikkeling van een zonneweide. Deze investering in zonne-energie zal niet alleen de lokale energievoorziening verduurzamen, maar ook bijdragen aan de onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
- Onderzoek naar geothermie: De gemeente verkent de mogelijkheden van geothermie als een stabiele en duurzame energiebron. Deze technologie kan helpen om een continue energievoorziening te garanderen.
- Dialoog over kernenergie: De gemeente wil blijvend in gesprek zijn met de omliggende gemeenten over de mogelijkheden van kernenergie. Dit toont de bereidheid om verschillende duurzame opties te overwegen en gezamenlijk te werken aan een toekomstbestendige energievoorziening.
- Het Rijk werkt aan een wetgeving waarbij de gemeente een regierol krijgt in de warmtetransitie. Daarbij wordt gestuurd op publiek eigendom van warmtebedrijven.
Planning
In het tweede kwartaal 2025 wordt het onderzoek afgerond en ter informatie aan de raad aangeboden.
Bron tekst en foto: Gemeente Opmeer