OPMEER – De Challenge Opmeer, waarin inwoners van de gemeente worden uitgedaagd om minder restafval weg te gooien, is halverwege en de eerste resultaten zijn voorzichtig positief. Sinds de start op 1 oktober hebben huishoudens gemiddeld minder restafval geproduceerd, maar er is nog een eindsprint nodig om het einddoel te halen en de beloning van 20 euro per huishouden te realiseren.
Kinderburgemeester Julia Schipper, een van de lokale ambassadeurs van de campagne, is trots op de inspanningen tot nu toe en roept inwoners op om extra hun best te doen in de laatste weken van de actie.
Afvalvermindering en mobiele milieustraat
De eerste tussentijdse metingen tonen aan dat huishoudens met een restafvalbak al 48 gram minder restafval per persoon per dag produceren, aldus Gertjan de Waard, directeur Inzameling bij HVC. “We zitten bijna op de helft,” meldt hij. Bij ondergrondse restafvalcontainers is echter nog geen vermindering zichtbaar.
Een van de succesfactoren is de mobiele milieustraat die op 9 november werd georganiseerd bij sportpark De Weijver en het Burgemeester de Leeuwplein. Honderden inwoners leverden hier moeilijk te recyclen afval in, zoals frituurvet, kapotte lampen en elektrische apparaten. Het succes van deze actie leidt ertoe dat de gemeente overweegt de mobiele milieustraat vaker in te zetten.
Gratis afvalemmertjes en bewustwording
Een andere bijdrage aan de afvalvermindering komt van de gratis afvalemmertjes voor groente-, fruit- en etensresten (gfe), die door de gemeente en HVC beschikbaar worden gesteld. Door gfe-afval apart te verzamelen, wordt niet alleen restafval verminderd, maar kan dit afval ook worden omgezet in biogas en compost. Inwoners die nog geen gfe-emmertje hebben opgehaald, kunnen dit doen op het gemeentehuis, zolang de voorraad strekt.
Ook kinderen worden bij de campagne betrokken. Tot aan de kerstvakantie bezoeken afvalcoaches van HVC basisscholen in Opmeer om leerlingen van groep 7 en 8 bewust te maken van afvalvermindering. Met VR-brillen en afvalbingokaarten leren zij hoe zij ook hun steentje kunnen bijdragen. Wethouder Buis benadrukt het belang van deze lessen: “Bewustwording op jonge leeftijd is essentieel. Minder restafval is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.”
De laatste loodjes
De challenge, onder de slogan *‘minder grijs, iedereen prijs’*, loopt tot 1 januari 2025. Het doel is om dagelijks 100 gram minder restafval per persoon te produceren. Als dit lukt, ontvangt elk huishouden een beloning van 20 euro die lokaal besteed kan worden. Inwoners worden aangemoedigd kleine stappen te zetten, zoals het scheiden van een bananenschil of eierschalen.
Ik doe nooit eierschalen in bananenschillen
De zelfde figuren die tussen de 100 en 400 euro uitgeven aan een concert of festival zijn de zelfde personen die klagen over de verhoging van BTW op de boeken die ze kopen pj of films die ze legaal zien in de bioscoop. Want thuis hebben ze een tablet om te lezen en films en series gratis en illegaal te kijken