INGEZONDEN MEDEDELING – Steeds meer bedrijven voegen blockchaintechnologie aan hun arsenaal toe om logistieke systemen sneller en betrouwbaarder te maken. Alle betalingen die verricht worden met crypto zijn publiekelijk inzichtelijk. De transparantie van digitale munten kan binnen de Nederlandse landbouwsector voordelen hebben voor zowel boeren als consumenten.
Wat is blockchain?
Blockchain is een systeem waarmee data vastgelegd, gecontroleerd en gedeeld kan worden. Cryptomunten maken gebruik van deze technologie om transacties tussen partijen te verwerken zonder tussenpersoon.
Cryptovaluta zijn momenteel zo populair dat er vrijwel dagelijks nieuwe munten bij komen. Voordat een munt op de markt wordt gebracht, is er vaak een financieringsronde. Tijdens deze crypto presale kunnen gebruikers de munt voor een lage prijs aanschaffen, wat volgens blockchain expert Joren Verdoes tot de hoogste marges kan leiden.
De agrarische sector en crypto: het lijkt een onwaarschijnlijk huwelijk. Toch biedt dit nieuwe betalingsmiddel nieuwe kansen aan boeren die meer zeggenschap willen hebben over hun eigen onderneming.
Wanneer er een crypto transactie plaatsvindt tussen twee partijen, wordt deze opgeslagen in een publieke ledger. Hierbij wordt de datum van de verkoop, de prijs en aanvullende productinformatie opgeslagen.
Door crypto op een brede schaal in te zetten binnen de agrarische sector, krijgen boeren meer informatie over waar hun producten naartoe gaan. Daarnaast biedt het een oplossing voor consumenten die meer willen weten over hoe hun boodschappen geproduceerd zijn.
Meer inzicht voor de consument
Hoe voedsel gemaakt wordt en waar het vandaan komt, speelt een steeds grotere rol in het koopgedrag van veel consumenten. Als reactie hierop liggen er steeds meer producten met een biologisch of beter leven keurmerk in de supermarkt.
Uit onderzoek van Radar blijkt echter dat de grens tussen biologisch en niet biologisch soms voor interpretatie vatbaar is, en dat supermarkten hier niet altijd even mee om gaan.
De brede inzet van blockchain binnen de agrarische sector zou hierin een oplossing kunnen bieden. Aangezien transacties met crypto makkelijk te traceren zijn, zelfs als er meerdere tussenpersonen aan te pas komen, zouden consumenten zelf kunnen controleren waar hun voedsel geproduceerd is.
Mensen die graag lokale landbouwbedrijven steunen, zouden via crypto ledgers inzicht kunnen krijgen in welke supermarkten samenwerken met plaatselijke boeren.
Betere betaling voor de boer
Maar ook voor de boer zelf heeft baat bij het gebruik van blockchaintechnologie. Een boer verkoopt zijn producten zelden direct aan een supermarkt, het is voor telers dus lastig om te achterhalen waar en voor hoeveel geld hun landbouwproducten uiteindelijk verkocht worden.
Dit zorgt ervoor dat inkopers en groothandels grotendeels zelf kunnen bepalen hoeveel de boer betaald krijgt voor zijn producten. Door boeren meer informatie te bieden over de winsten die behaald worden met hun producten, kunnen ze eerlijkere prijzen onderhandelen.
Daarnaast zou het populariseren van crypto transacties binnen de landbouwsector de algemene kosten kunnen drukken.
Veel Nederlandse landbouwproducten zijn bestemd voor export. Internationale overschrijvingen zijn relatief duur, en dit wordt doorberekend in de prijs voor de consument. Door het huidige logistieke systeem met meerdere tussen partijen, kan het in sommige gevallen enkele weken duren voor een boer wordt betaald voor geleverde producten.
Bij crypto transacties komen vrijwel geen extra kosten kijken, en zijn ook nog eens een stuk sneller dan bankoverschrijvingen. Daarnaast zorgt een algemeen beschikbaar overzicht van transacties voor vertrouwen tussen boeren en handelaren.