Opheffen verkeersbesluit Zuiderdijk voor motoren in weekenden
(Verkeersbesluit gemeente Drechterland)
College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Drechterland,
– Artikel 18 eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW1994) zijn burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten in de gemeente Drechterland.
– Artikel 15, eerste lid, van de WVW1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake wegverkeer (hierna: BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of dit wordt gewijzigd.
– Artikel 15, tweede lid, van de WVW1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Overeenkomstig artikel 2, lid 1, sub a t/m d, van de WVW1994 en artikel 21 van het BABW op de bovengenoemde weg maatregelen dienen te worden genomen met als doel:
a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;
b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;
c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.
Overeenkomstig artikel 2 lid 2 kan het besluit voorts strekken tot:
a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;
b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Op basis van bovenstaande overweging en met inachtneming van:
• uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens;
• de Algemene wet bestuursrecht;
• het mandaatbesluit van de gemeente Drechterland is ondergetekende bevoegd dit besluit te nemen.
• Op 3 mei 2021 door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een verkeersbesluit is genomen tot een geslotenverklaring van de Zuiderdijk en Schellinkhouterdijk tussen Zuiderdijk 1 in Venhuizen en de Protonweg in Hoorn, voor motorfietsen in het weekend in de periode 1 april tot en met 31 oktober door plaatsing van de borden C11 met onderborden;
• Op 1 januari 2023 het beheer van deze wegen door het HHNK is overgedragen aan gemeente Drechterland;
• Daarmee de in dit verkeersbesluit genoemde wegen nu in eigendom, beheer en onderhoud zijn van de gemeente Drechterland;
• Tegen het besluit van 3 mei 2021 bezwaar, beroep en hoger beroep is aangetekend;
• Bij de uitspraak 202207140/1/A2 heeft de Raad van State op 19 juni 2024 de beslissing op bezwaar, waarbij geslotenverklaring destijds in stand is gelaten, vernietigd. De werking van het verkeersbesluit van 3 mei 2021 is daarbij opgeschort. Het college is opgedragen een nieuwe beslissing op het bezwaarschrift te nemen ten aanzien van het motorenverbod op de Zuiderdijk;
• Dit verkeersbesluit maakt onderdeel uit van de op 17 december 2024 door het college Drechterland genomen nieuwe beslissing op bezwaar
• Ten behoeve van deze beslissing is nieuw onderzoek gedaan oa door geluidsmetingen en tellingen.
• Zowel het geluidsonderzoek, als de overzichten van geregistreerde ongelukken en overlastmeldingen onvoldoende onderbouwing geven om te kunnen stellen dat het weren van motorfietsen noodzakelijk is om de verkeersveiligheid te borgen en de ervaren overlast te reduceren. Het probleem ligt gecompliceerder en er zijn meerdere veroorzakers aan te wijzen. Een maatregel die alleen motorfietsen treft is daarmee onevenredig.
• Het bezwaarschrift ontvankelijk en gegrond is. Gelet hierop hebben wij besloten om het verkeersbesluit van 3 mei 2021 tot afsluiting van de Zuiderdijk en de Schellinkhouterdijk tussen Zuiderdijk 1 en de Protonweg in Hoorn voor motorfietsen in het weekend van 1 april tot en met 31 oktober in te trekken en de borden C11 te verwijderen.
• Het geluidsonderzoek en het overzicht van geregistreerde ongelukken geven onvoldoende grondslag om het motorfietsenverbod in stand te kunnen houden. Dit betekent niet dat de zorgen en overlastmeldingen van de omwonenden niet serieus worden genomen. De onderzoeken tonen aan dat de verkeerssituatie op de Zuiderdijk aandacht behoeft. In samenspraak met alle belanghebbenden gaat gekeken worden naar mogelijke alternatieven.
Gelet op artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politie inzake de handhaafbaarheid.
Gelet op artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door op de in de artikelen 5 onderscheidenlijk 6 van de Bekendmakingswet bepaalde wijze.
Op grond van bovenstaande overwegingen besluiten:
1. Huidige borden C11 voorzien onderborden te verwijderen op onderstaande locaties:
•Schellinkhout – kruising Wester Meeweg/Zuiderdijk
• Schellinkhout – kruising De Laan/Zuiderdijk
• Schellinkhout – kruising Dorpsweg/Zuiderdijk
• Wijdenes – kruispunt Zuiderdijk (nabij Nanningsweg)
• Wijdenes – kruispunt Zuiderdijk (nabij Zuideruitweg)
• Wijdenes – kruispunt ’t Wuiver/Zuiderdijk
• Oosterleek – kruispunt Oosterleek/Zuiderdijk incusief extra onderbord: “uitgezonderd gasten Restinn Oosterleek
• Venhuizen – kruising Zuiderdijk (ten zuiden van Elbaweg) inclusief extra onderbord: “uitgezonderd gasten Restinn Oosterleek”
• Venhuizen – kruising Zuiderdijk (ten noorden van Elbaweg)
• Venhuizen – kruising Zuiderdijk (ten zuiden van Burgemeester J. Zijpweg)
• Venhuizen – kruising Zuiderdijk (ten noorden van Burgemeester J. Zijpweg)
• Oostergouw – kruising Oostergouw/Zuiderdijk
• Oostergouw – kruising Ostergouw/Zuiderdijk
• Venhuizen – Zuiderdijk (nabij Meilag) inclusief extra onderbord op de hoek Meilag/Zuiderdijk: “na 100m.”
Het opheffen van het besluit op de Zuiderdijk tussen de Zuiderdijk 1 te Venhuizen en de Schellinkhouterdijk te verbieden voor motoren in het weekend van 1 april t/m 31 oktober;
• Dit verkeersbesluit treed in werking na de bezwaartermijn van 6 weken vanaf de dag van publicatie;
Bent u het niet eens met dit besluit?
Als u het niet eens bent met dit besluit of vragen heeft, belt u dan eerst de behandelend ambtenaar. In veel gevallen kan een formeel bezwaarschrift achterwege blijven omdat er extra uitleg kan worden gegeven of een besluit kan worden herzien indien blijkt dat er toch iets niet juist is. Bent u het daarna nog niet eens met de beslissing dan kunt u alsnog een bezwaarschift indienen.
Uw bezwaarschrift kunt u sturen aan het college van burgemeester en wethouders. In uw bezwaarschrift schrijft u waarom u het niet eens bent met het besluit. Uw bezwaarschrift moet binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit bij ons binnen zijn.
In uw bezwaarschrift schrijft u in ieder geval:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
Stuur uw bezwaarschrift naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drechterland, Postbus 20, 1610 AA Bovenkarspel of dien online uw bezwaarschrift in via de website van de gemeente Drechterland. Indien u inlogt met uw elektronische handtekening (DigiD) op de website kan een handtekening op uw bezwaarschrift achterwege blijven.
Het besluit blijft van kracht, ook als daartegen bezwaar is gemaakt. Wilt u dat het besluit wordt geschorst of dat de rechter een voorlopige voorziening treft, dan kunt u daartoe een verzoek doen aan de rechtbank Noord-Holland, Postbus 1621, 2003 BR, Haarlem. Dit verzoek kunt u alleen doen als u ook bezwaar heeft gemaakt. Aan de rechtbank moet u een griffierecht betalen. Voor de hoogte van het griffierecht verwijzen wij u naar www.rechtspraak.nl.