OBDAM/OPMEER – In de polder Berkmeer, tussen Obdam en Opmeer, krijgen weidevogels zoals de grutto, kievit en tureluur meer ruimte om te broeden en voedsel te vinden. Landschap Noord-Holland heeft daar onlangs 20 hectare landbouwgrond aangekocht en gaat deze omvormen tot een natuurgebied met kruidenrijk grasland. Dit nieuwe gebied sluit aan op de 72 hectare natuur die de organisatie al beheert in Lage Hoek en Berkmeer. De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van natuurliefhebbers en een samenwerking met een jonge boer.
Weidevogelgebied uitgebreid
Boswachter Roelf Hovinga van Landschap Noord-Holland legt uit: “Onze ambitie is om de perfecte leefomstandigheden voor weidevogels te creëren en deze gronden toe te voegen aan het Natuurnetwerk Nederland. Voor het eerste perceel is de aanvraag al ingediend.” Een belangrijke factor in het beheer van het gebied is de samenwerking met boer Michel Hoogendoorn, die een deel van de nieuw aangekochte grond pacht.
(tekst gaat verder onder deze afbeelding)
![](https://onswfmedia.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2025/02/Boswachter-Roelf-Hovinga-met-aankoopbord-in-Polder-Berkmeer-Yorinde-Diepstraten-scaled.jpg)
Hoogendoorn nam enkele maanden geleden een melkveebedrijf over en heeft nu 80 Holstein-koeien. Hij noemt de samenwerking een buitenkans: “Ik pacht 20 hectare van Landschap Noord-Holland, terwijl de rest van het land in mijn eigen beheer blijft. Het kruidenrijke grasland is ideaal voor zowel de weidevogels als mijn Jersey-koeien.”
Balans tussen landbouw en natuur
De samenwerking tussen boer en natuurorganisatie is een bewuste keuze. In 2023 kwam 40 hectare landbouwgrond, inclusief een boerderij, te koop. Niet alle grond was geschikt voor natuurontwikkeling, dus werd gezocht naar een boer die het bedrijf kon overnemen en tegelijkertijd een deel van de gronden kon pachten. Dat werd Michel Hoogendoorn.
(tekst gaat verder onder deze afbeelding)
![](https://onswfmedia.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2025/02/kaart-aankoop-polder-berkmeer.jpg)
Op de nieuwe percelen wordt het waterpeil verhoogd, en delen van het land worden afgegraven om de oppervlakte greppelland te vergroten. “Een jonge grutto heeft bijvoorbeeld acht insecten per minuut nodig om te overleven,” zegt Hovinga. “De vochtige weilanden en greppels trekken veel vogels aan en zorgen voor voldoende voedsel.”
Weidevogelpopulatie groeit
De resultaten van de natuurontwikkeling zijn al zichtbaar. “Sinds we de weidevogelgebieden hebben ingericht, zijn de aantallen broedparen fors gestegen,” aldus Hovinga. In 2024 werden meer dan 200 broedparen geteld in Berkmeer en Lage Hoek.
Dankzij steun van natuurliefhebbers
De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van natuurliefhebbers via het Noord-Hollands Natuurfonds en het Cultuurfonds. Het noordelijke perceel werd met deze middelen gefinancierd, terwijl het zuidelijke perceel werd bekostigd uit eigen middelen van Landschap Noord-Holland.
Met deze uitbreiding zet Landschap Noord-Holland een belangrijke stap in het behoud van weidevogels en de bescherming van hun leefgebied in Westfriesland.