ZWAAGDIJK-WEST – In het kader van 80 jaar vrijheid heeft de gemeente Medemblik een bijzondere straatnaam toegekend aan een nieuwbouwlocatie in Zwaagdijk-West. De straat, gelegen in het woningbouwproject De Perenlaan, zal de naam Snipstraat dragen – een eerbetoon aan het verzetskoppel Klaas en Marie Snip. Op woensdag 30 april werd dit officieel bekrachtigd met de overhandiging van een straatnaambord aan de familie van het echtpaar.
Verzetswerk met gevaar voor eigen leven
Klaas Snip – ook wel Grote Klaas genoemd – was tijdens de Tweede Wereldoorlog commandant van droppingsveld Oliver, een terrein achter het huidige paardenpension aan de Zwaagdijk. Samen met zijn vrouw Marie bood hij in de jaren 1942 en 1943 onderdak aan het Joodse echtpaar Georg en Edith Fröhlich-Nissen en hun dochter Sabine. Marie was daarnaast actief binnen de Landelijke Ondersteuning voor onderduikers (LO) en de gewapende verzetsgroep LKP. Ze verspreidde ook het illegale verzetsblad Je Maintiendrai.
(tekst gaat verder onder deze afbeelding)

Hoewel het echtpaar de oorlog overleefde, bleven ze kampen met gezondheidsklachten en bleef erkenning voor hun daden lange tijd uit. Pas in de jaren zeventig kwam hun verzetsverleden langzaam in beeld.
Wapenvondst bevestigt verleden
Achterneef Marc Sijm diende het verzoek in om de straat naar het echtpaar te vernoemen. “Uit eerbetoon voor het gevaarlijke en moedige werk dat zij verrichtten,” aldus Sijm. In de jaren negentig werden bij het opruimen van het huis van Klaas en Marie Duitse wapens aangetroffen – tastbaar bewijs van hun verzetsverleden. Onderzoeker Anita Blijdorp hielp vervolgens met het vastleggen van hun verhaal.
Wethouder: ‘Een blijvende herinnering’
De dorpsraad, de historische vereniging De Cromme Leek en het college van burgemeester en wethouders ondersteunden het voorstel. Wethouder Jeroen Broeders: “Je kunt je niet voorstellen wat deze twee mensen hebben betekend voor de samenleving in tijden van onderdrukking. Jarenlang spanden zij zich in, met gevaar voor eigen leven, in het helpen van anderen. Deze straat vernoemen is een uitgelezen kans om een eerbetoon te brengen. Het echtpaar zelf had geen kinderen, maar op deze manier blijft hun naam voortbestaan.”
De daadwerkelijke plaatsing van het straatnaambord volgt later; de verwachting is dat de nieuwe woningen begin 2026 worden opgeleverd.