HOOGKARSPEL – Op 16, 17 en 18 juni vindt de zesde landelijke editie plaats van Kok in de Klas. Tijdens dit unieke evenement verzorgen koks in 145 klassen een interactieve kookles op basisscholen en in het speciaal onderwijs, verspreid over alle 12 provincies. Meer dan 3450 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 steken de handen uit de mouwen.
Kooklessen in alle 12 de provincies
In elke provincie is er een school waar u als journalist welkom bent. U bent van harte welkom om opnames te maken, leerlingen en koks te spreken en de sfeer van het klaslokaal te proeven. Onder aan deze uitnodiging vindt u een overzicht van de deelnemende scholen waar pers welkom is.
Wat maakt Kok in de Klas bijzonder?
Onder begeleiding van een enthousiaste kok duiken de leerlingen in de wereld van koken. Ze ontdekken verschillende ingrediënten en leren stap voor stap hoe je daar een heerlijk en gezond gerecht van maakt. Zelf
groenten snijden en raspen, een eitje breken, mengen, garneren en natuurlijk: bakken maar! Dit jaar maken ze de ‘Buitengewone Bonenburger’ – een lekkere burger ontwikkeld samen met chef-kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. Als alles klaar is, mogen de leerlingen natuurlijk lekker proeven van wat ze zelf gemaakt hebben. Zo ontdekken ze hoe leuk én lekker het is om zelf iets gezonds op tafel te zetten.
“Wat is er nou leuker dan je passie voor koken en eten te delen met kinderen?” volgens Beuk.
Waarom is koken met kinderen belangrijk?
Nederland kan in 2050 ongeveer 20% minder nieuwe gevallen van diabetes, coronaire hartziekten en beroertes tellen als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks twee stuks fruit eten en als ze bewerkt vlees, zoals worst en
hamburgers, laten staan. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Uit de Eiwitmonitor 2024 blijkt ook dat consumenten wel meer willen koken met gezonde eiwitbronnen zoals noten en
peulvruchten, maar dit nog niet doen, omdat ze het niet gewend zijn en niet goed weten hoe ze er (lekker) mee kunnen koken.
“Door kinderen al op jonge leeftijd voedselvaardigheden bij te brengen, geven we ze een stevige basis om later zelf bewustere voedselkeuzes te maken. Zelf doen: dat blijft hangen,” aldus projectleider Sanne Peeters.
Over Kok in de Klas en Smaaklessen
Kok in de Klas is onderdeel van Smaaklessen, een erkend lesprogramma dat kinderen op een speelse en ervaringsgerichte manier leert over smaak, gezondheid, voedselkeuzes, de herkomst van voedsel en koken. Het
beleven van voedsel staat in de lessen centraal. Het evenement ‘Kok in de Klas’ is mogelijk gemaakt vanuit het Rijksprogramma Jong Leren Eten en het Voedseleducatie Platform: een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen University & Research coördineert het platform. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit.
Op maandagmiddag 16 juni is er in Noord-Holland een kookles bij RK Basisschool Het Kerspel in Hoogkarspel, met kok Geoffry Melick.
Contacten kan via Ellie van der Schriek:
ellie@natuur-el.nl
06-21537819