HOORN – De gemeente Hoorn bereidt zich voor op het tweede seizoen van de zogenoemde stadsgesprekken: openbare bijeenkomsten waarin inwoners, raadsleden en betrokken organisaties met elkaar in gesprek gaan over actuele maatschappelijke thema’s. Dit najaar staan drie bijeenkomsten gepland, die in het teken staan van armoede, het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen en het thema discriminatie en racisme.
Eerste bijeenkomst: leven met armoede
Op donderdag 4 september vindt het eerste stadsgesprek plaats, met als thema “(uitsluiting door) armoede”. Tijdens deze avond in het stadhuis vertellen ervaringsdeskundigen over wat het betekent om niet goed rond te kunnen komen. Vervolgens gaan inwoners, raadsleden en ketenpartners met elkaar in gesprek over hoe uitsluiting voorkomen kan worden en wat nodig is om iedereen mee te laten doen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot 20 augustus.
Gesprek over het standbeeld Coen
De tweede aflevering van het seizoen vindt plaats op zaterdag 1 november. Dit gesprek richt zich op het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het doel is nadrukkelijk niet een debat, maar een open gesprek op basis van de methode ‘emotienetwerken’, ontwikkeld door de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Deze aanpak helpt deelnemers verschillende perspectieven en emoties te verkennen. Uiteindelijk kunnen deelnemers hun boodschap voor het vervolgproces meegeven aan de gemeenteraad.
Deelnemers worden deels geloot, waarbij wordt geprobeerd een brede vertegenwoordiging van de stad te krijgen. Verder roept de gemeente inwoners op om hun mening, idee of gevoel over het standbeeld op creatieve wijze te uiten – via tekst, beeld, kunst of video. Deze inzendingen worden gedeeld via hoorn.nl/stadsgesprekken en kunnen ook worden ingebracht tijdens het gesprek.
Laatste aflevering: discriminatie en racisme
Op woensdag 19 november staat het derde stadsgesprek op de agenda, met als thema “Thuis in Hoorn”, over discriminatie en racisme. De gemeente laat hiervoor opnieuw onderzoek doen naar hoe inwoners zich thuis voelen in de stad en of zij uitsluiting ervaren. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor het gesprek. Tijdens de bijeenkomst eten de deelnemers samen en gaan zij met elkaar in gesprek.
Deelnemers aan het onderzoek kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst, en ook wordt in het najaar een bredere oproep gedaan aan inwoners. Raadsleden worden gevraagd mensen in hun omgeving te enthousiasmeren om mee te doen.