REGIO – De komende vier jaar zijn de leerlingen van de basisscholen in West-Friesland verzekerd van cultuuronderwijs. Dat is het gevolg van een voorspoedige samenwerking van de zeven Westfriese gemeenten en een aantal cultuuraanbieders. Dit meldt gemeente Hoorn op haar website.
Het Westfriese plan is tot stand gekomen met financiële steun van de Westfriese gemeenten en de provincie en is het grootste van heel Noord-Holland, op de grote steden na. De Blauwe Schuit gaat het plan uitwerken, samen met (deels) de Westfriese bibliotheken, muziekschool Wognum en muziekschool Oostelijk Westfriesland. Ook de Westfriese erfgoedinstellingen worden nauw bij het project betrokken. Niet alleen moet cultuur een vaste plek in het onderwijs krijgen, ook moet er een flinke link komen naar de leefomgeving van de school en het kind.
Kwaliteit
Door de financiële crisis staat het cultuuronderwijs op de basisscholen flink onder druk. Zo bestaat door bezuinigingen van de provincie Noord-Holland de Kunstcompagnie niet meer. Het nieuwe plan helpt om cultuureducatie met kwaliteit beschikbaar te houden voor de kinderen. Wethouder Zwagerman van Medemblik: “Zo brengen we cultuur uit onze regio dicht bij onze kinderen en behouden we cultuur in onze regio. Het is in het belang van het primair onderwijs, de cultuuraanbieders én de inwoners van West-Friesland”. Komend najaar komt er een startbijeenkomst voor het basisonderwijs, de cultuuraanbieders en gemeenten.
Cultuuronderwijs
Veel basisscholen zijn al ver met cultuur in het onderwijs. Een aantal scholen doet mee aan de kunstenplannen waarvan De Blauwe Schuit de uitvoering heeft overgenomen van de voormalige Kunstcompagnie. Ook werken de scholen vaak samen met andere cultuuraanbieders als muziekscholen, bibliotheken en musea. Het merendeel van de scholen beschikt over een eigen cultuurcoördinator. En toch kan het beter, vandaar dat De Blauwe Schuit een plan maakt met als hoofddoel kunst, erfgoed en media nog meer onderdeel te laten zijn in het onderwijs en nog beter te integreren in het reguliere lesaanbod. Ook krijgen leerlingen een ‘cultureel paspoort’ waarin is te zien wat een kind aan cultuur heeft gedaan en geleerd.
Verder willen de Westfriese gemeenten, Plein C (provinciale instelling voor cultuur) en De Blauwe Schuit een speciale website inrichten waar de Westfriese scholen en de aanbieders elkaar kunnen vinden, en een jaarlijkse culturele bijeenkomst.