HOORN – De gemeente Hoorn maakt zich ernstige zorgen over de overlast van waterplanten langs de Hoornse kust. Dat laat Hoorn weten aan Rijkswaterstaat. De gemeente dringt er bij Rijkswaterstaat op aan deze overlast nog vóór het komende vaarseizoen aan te pakken.
Het Rijk heeft plannen om in het Hoornse Hop luwtemaatregelen aan te brengen om de waterkwaliteit in het Markermeer te verbeteren. Hoewel de gemeente Hoorn erkent dat waterkwaliteit belangrijk is, betekent dit ook dat waterplanten beter en sneller zullen groeien. En dat terwijl Hoornse watersporters nu al te kampen hebben met ernstige overlast van waterplanten.
Meldpunt
Op 25 juni verzocht de Hoornse gemeenteraad het college van B en W om een meldpunt in te stellen voor de overlast van waterplanten langs de Hoornse kust. Dit meldpunt werd in juli opengesteld. Sinds die tijd zijn er 51 klachten binnengekomen. Uit die klachten blijkt volgens het college van B en W duidelijk dat de overlast van waterplanten nu al onaanvaardbaar hoog is en dat dit zo snel mogelijk moet worden aangepakt. Rijkswaterstaat is beheerder van het Rijkswater. Daarom dringt de gemeente Hoorn er bij Rijkswaterstaat op aan om nog vóór het komende vaarseizoen alles in het werk te stellen om de overlast van waterplanten te bestrijden.
Wethouder Ronald Louwman: ‘De prachtige ligging aan het water is één van de kernkwaliteiten van onze stad. Hoorn is ook echt een historische havenstad, waar jaarlijks veel professionele en recreatieve bezoekers over het water naar toe komen. De bereikbaarheid van onze havens en de bevaarbaarheid van het Markermeer is dus cruciaal. De huidige situatie baart al zorgen. En met de geplande luwtemaatregelen zullen we nog meer overlast krijgen. Het kan niet zo zijn dat wij dat als stad zelf moeten oplossen. Daar ligt echt een taak voor Rijkswaterstaat.’