HOORN – Op dinsdag 21 januari bespreekt de Algemene Raadscommissie het voorstel van B en W voor de verbetering van de veiligheid rond het NS-station Kersenboogerd. Dat kan door het aanstellen van een fulltime bewaker, het opknappen van de stationsomgeving en uitbreiding van het aantal stallingplaatsen voor fietsen.
Het voorstel omvat:
- het voor een jaar beschikbaar stellen van
- € 60.000 voor bewaking bij het station Kersenboogerd. De bewaker kan het toezicht en het aanzicht verbeteren en de dagelijkse reiniging van het gebied op zich nemen.
- Het beschikbaar stellen van € 90.000 voor een opknapbeurt van de stationsomgeving. Daarbij valt te denken aan het opruimen van verkeerd geparkeerde fietsen en fietswrakken, het schoonspuiten van muren en straten, het weghalen van bedrijfsvuilcontainers uit de openbare ruimte, het opknappen van bestrating en muren, het vervangen van bomen en het plaatsen van extra plantenbakken.
Bewaking
De bewaking is een pilot voor een jaar. De aan te stellen bewaker gaat 36 uur per week fungeren als een soort conciërge voor het gebied. Hij gaat dus ook letten op rommel op straat en onveilige situaties. Hij krijgt een onderkomen bij de horecavoorziening op het station (Shirley’s).
In het najaar van 2014 onderzoekt de gemeente of de beoogde effecten (het verbeteren van de veiligheid, een betere uitstraling van het stationsgebied en minder fietsendiefstallen) zijn bereikt.
Fietsenstalling
Wethouder Michiel Pijl: “In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat er een bewaakte fietsenstalling met een gebouw bij het station Kersenboogerd zou komen. Vanwege de kosten zien we af van een klassieke bewaakte fietsenstalling. We hebben verschillende vormen van bewaking onderzocht en gekeken hoe we de veiligheid in het gebied in de volle breedte kunnen verbeteren. Dat willen we nu gaan doen door het instellen van bewaking en een opknapbeurt voor de omgeving, maar ook door uitbreiding van het aantal fietsenrekken.”
Op dit moment zijn er 675 stallingplaatsen voor fietsen rond het station Kersenboogerd. Als gevolg van de komst van chipkaartpoorten moest een aantal plaatsen verdwijnen. In afwachting van uitbreiding zijn toen 448 stallingplaatsen i n twee lagen geplaatst. Wethouder Pijl: “De hoge plaatsen blijken duidelijk minder in trek. Die mogen van mij weg. We hebben met Prorail afgesproken dat we in de loop van dit jaar helderheid willen hebben over uitbreiding van het aantal plaatsen naar 1092. En wat mij betreft dan in een iets groter gebied, met alleen nog maar lage stallingen.”
Opknapbeurt
Wethouder Pijl: “Dit voorstel is dus breder dan alleen het op de fietsen passen. We willen juist de sociale veiligheid rond het station verder verbeteren en de omgeving opknappen. De laatste jaren hebben we al veel gedaan in het gebied. Denk aan de veiligheidsacties die veel positieve reacties hebben opgeroepen, denk aan het afsluiten van de onderdoorgang bij de Vomar,en recent het opknappen van de trappen. Met dit voorstel gaan we verder met het verbeteren van het stationsgebied en het winkelcentrum. Hier komen veel mensen en functies samen en tegelijk is het qua veiligheid en leefbaarheid kwetsbaar. Alle reden dus om hier te blijven investeren.”
Foto via nl.wikipedia.nl/ Dqfn13